Zmanjšati primanjkljaj za pol odstotka

Foto: Žurnal24 null
Vlada bo ohranila proračunski primanjkljaj pod petimi odstotki BDP, saj bi znižanje po besedah premierja Pahorja pomenilo drastičen rez v izdatke.
Oglej si celoten članek

Premier Borut Pahor je sporočil, da je vlada sprejela izhodišča za pripravo rebalansa letošnjega državnega proračuna. Primanjkljaj so skušala ohraniti na petih odstotkih BDPja ali manj, znižanje pa bi pomenilo drastičen rez v izdatke. Vlada namerava do božiča zmanjšati proračunski primanjkljaj za pol odstotne točke, je pojasnil premier.

Rebalans je delno potreben tudi zaradi odločitve, da pomagamo Grčiji, a to na proračunski primanjkljaj ne bo vplivalo. "Pomoč Grčiji je povod, ni pa razlog za rebalans," pravi Pahor. Slovenija bo Grčiji posodila 145 milijonov evrov.

Petodstotni proračunski primanjkljaj je po Pahorjevih besedah ugledna številka, kar pomeni, da EU ne bo ukrepala zoper Slovenijo.

Tehnična navodila za pripravo rebalansa bo ministrstvo za finance pripravilo do ponedeljka, proračunski uporabniki pa morajo svoje finančne načrte pripraviti do 28. maja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.