Zmeda: Kaj ta teden pripada staršem

Foto: Profimedia vrtec učilnica Foto: Profimedia razred učilnica tabla
»Varstvo za sina, ki je v vrtcu, vam ne pripada, saj so vrtcu odprti, pripada pa vam varstvo za drugošolko,« so zaposleni povedali v eni od javnih ustanov. Nato je iz kadrovske službe prišlo pojasnilo, da tudi za drugošolko mami ne pripada varstvo zaradi višje sile, saj so ta teden počitnice in ne šola in staršem med počitnicami ne pripada varstvo.
Oglej si celoten članek

Na ministrstvih za delo in za izobraževanje smo preveri, kaj je res in kaj ne.

Ali varstvo ta teden pripada staršem otrok, ki so v nižjih razredih osnovne šole?

»Ne, varstvo jim ne pripada, saj so v tem tednu za osnovnošolske otroke počitnice,« so nam najprej odgovorili na ministrstvu za izobraževanje, a nato po telefonu pojasnili, da so mislili, da nas zanima, če jim varstvo za otroke pripada v šoli. Tega seveda ni, lahko pa starši koristijo pravico do varstva otroka zaradi višje sile.

Do katerega razreda osnovne šole staršem pripada varstvo?

Za otroke do vključno petega razreda osnovne šole?

Ali varstvo zaradi višje sile lahko koristijo starši, ki imajo otroke v vrtcih?

Vrtci so načeloma zaprti, lahko pa, kot so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, »na podlagi odločitve župana v zmanjšanem obsegu zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način«.

Vrtci so torej načeloma zaprti razen za izjeme, a te niso najbolj jasno določene. V usmeritvah, ki jih je ministrstvo poslalo ravnateljem, so bili omenjeni starši, ki opravljajo »dela, ki so pomembna za delovanje družbe in države (kot npr. zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter v službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva)« ter »starši, ki potrebujejo nujno varstvo«. Kaj je to nujno varstvo, pa ni opredeljeno.

Prav tako je odločitev županov in ravnateljev vrtcev, ali morajo starši dostaviti potrdilo delodajalca, da opravljajo delo, ki je nujno za državo in družbo. Seznam vrtcev, ki zagotavljajo nujno varstvo, lahko najdete tukaj. 

Pri vrtcih je tako, da so vrtci odprti na način in za izjeme, ki izhajajo iz vladnega odloka in sklepov županov. Za ostale starše se šteje, kot da vrtci niso odprti in dostopni, zato zanje velja sistem višje sile in pravica do odsotnosti in nadomestila.

Enako velja za naše mnenje glede šole oziroma t.i. podaljšane počitnice. V času šolskih počitnic (zaradi varstva šoloobveznih otrok) sicer niso podane vse okoliščine, iz katerih bi izhajala upravičena odsotnost staršev zaradi varstva otroka, saj kljub epidemiji ne gre za nepričakovan dogodek, ker so bile šolske počitnice vnaprej načrtovane v šolskem koledarju za leto 2019/20 in niso izpolnjeni vsi kriteriji višje sile (zunanjost vzroka, neizogibnost, nujnost in neodvrnljivost). Situacija za šole pa bo drugačna ta in morebiti prihodnje tedne. Kljub temu, da se zaprtje šol imenuje podaljšane počitnice, bo za starše otrok, za katere je treba zagotavljati varstvo, nastala višja sila, saj bodo izpolnjene vse predhodno navedene okoliščine. 

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Ali pravica do varstva zaradi višje sile pripada tudi staršem, ki bi lahko delali od doma?

Da. »Delo na domu ni združljivo z obveznostjo varstva otroka, zato je tudi v takšnih okoliščinah (to je ko se delo opravlja na domu) primerno, da se v konkretnem primeru presoja, ali so pri delavcu podani elementi višje sile, zaradi katere ne more opravljati dela in je upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače,« pravijo na ministrstvu za delo?

Kakšno nadomestilo pripada staršem, ki zaradi višje sile varujejo otroke doma?

PKP 5 je znova določil, da je nadomestilo 80 odstotkov plače (natančneje trimesečne osnove). Delodajalcu nadomestilo povrne država.

Ali lahko delodajalec delavcu namesto varstva odredi dopust?

Ne. »Delavec in delodajalec se lahko tudi dogovorita o drugi podlagi odsotnosti oziroma načinu dela v skladu z veljavno delovnopravno ureditvijo (če so za to tudi izpolnjeni pogoji). Pripominjamo, da se letni dopust v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti (prvi odstavek 163. člena ZDR-1). Upoštevaje navedeno bi se sicer lahko tudi v teh okoliščinah delavec in delodajalec dogovorila o izrabi letnega dopusta, enostransko odrejanje pa v ni dopustno,« pravijo na ministrstvu za delo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:54 3. November 2020.

    Bolj zblojene vlade pa še ni bilo in je tudi ne bo. Tem buhteljnom ni jasno, da ena poteza za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.