Zmogljivejši Južni tok bo treba umeščati v prostor

Foto: Anže Petkovšek slovenija 02.04.13, Samo Omerzel, kandidat za ministra za infrastrukturo in pros
Plinovod. Rusi bi štirikrat zmogljivejši plinovod Južni tok, ki bo pod Črnim morjem in tudi čez Slovenijo tekel v Italijo.
Oglej si celoten članek

Gazprom želi, da bi imel plinovod Južni tok, ki bo tekel tudi čez Slovenijo, skoraj štirikrat večjo zmogljivost od prvotno načrtovane. Sprva je bilo namreč predvideno, da bo le osem milijard kubičnih metrov plina na leto, zdaj pa je predvidenih že 30 milijard na leto.

To pomeni, da bo treba za plinovod izvesti vse postopke umeščanja v prostor, ki po besedah generalnega direktorja družbe Plinovod Marjana Eberlinca pri nas "potekajo neverjetno dolgo". Plinovod je sicer polovični lastnik podjetja Južni tok

Ideja je, da se v prvi fazi, ko zmogljivosti še ustrezajo, za Južni tok v celoti uporabi obstoječi plinovodni sistem, nato pa se začne gradnjo novega, zmogljivejšega plinovoda, predvsem na odseku Vodice–Rateče. Drugi fazi projekta sta Lendava–Kidričevo in Kidričevo–Vodice. V Kidričevem in Vodicah bosta kompresorski postaji na 266 kilometrov dolgem plinovodu po našem ozemlju.

Zaradi povečanih količin in precej nedefiniranih tehničnih parametrov plinovoda se bo spremenila tudi investicijska cena plinovoda, ki je zdaj ocenjena na skoraj milijardo evrov. V študiji izvedljivosti so ocenili, da se lahko podraži za četrtino ali 250 milijonov evrov. Sedemdeset odstotkov naložbe bo pokrila skupna družba, 15 odstotkov pa Plinovodi in Gazprom.

Namestnik vodje sektorja za upravljanje s projekti v Gazpromu Aleksander Siromjatin je dejal, da bi leta 2015 plin lahko stekel prek Črnega morja, do konca leta 2017 pa naj bi dobil polno zmogljivost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.