Znana odločitev o alternativni kazni

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Sodniki odločili, ali bodo obtoženi v zadevi Čista lopata lahko namesto zapora odslužili altrnativno prestajanje zapornih kazni. A dokler z odločitvijo niso seznanjene stranke, sodišče javnosti o tem ne more obvestiti.
Oglej si celoten članek

Okrožno sodišče v Ljubljani je sodbo v zadevi Čista lopata vročilo vsem sedmim obsojenim, prav tako pa so bili vsem izdani pozivi na prestajanje zaporne kazni. Danes je bilo tudi odločeno o vseh predlogih obsojenih za alternativno prestajanje zapornih kazni, vendar pa sodišče o tem javnosti ne more obvestiti, dokler z njo niso seznanjene stranke.

Bodo opravljali delo v splošno korist?

Nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar, ki mu je ljubljansko višje sodišče dosojeno zaporno kazen znižalo na leto in dva meseca, je na sodišče podal predlog za nadomestitev kazni zapora z delom v splošno korist.

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, ki ji je bila prav tako dosojena zaporna kazen v višini 14 mesecev, je na sodišče naslovila prošnjo za izvršitev kazni zapora na način, da se namesto tega opravi delo v splošno korist. Tovšakova je sicer prejšnji teden že začela prestajati dosojeno kazen v zaporu na Igu.

Dela v splošno korist namesto prestajanja 14-mesečne zaporne kazni si želi tudi nekdanji prvi mož Primorja Črnigoj. Tomaž Žibert, ki je bil na Kontroli zračnega prometa Slovenije odgovoren za prispele ponudbe na javnem razpisu in ga je sodišče obsodilo na dve leti in šest mesecev zapora, je predlagal, da se mu izrečena kazenska sankcija nadomesti z nadaljevanjem "dela pri poslovnem subjektu".

Za alternativno prestajanje zaporne kazni z delom v splošno korist sta zaprosila tudi Borut Farčnik in Srečko Gabrič, ki sta bila obsojena na deset mesecev zaporne kazni. Ivan Demšar, ki mu je sodišče prisodilo leto in dva meseca zaporne kazni, pa je poleg dela v družbeno korist predlagla še, da se ta izvede podrejeno s hišnim priporom.

Višje sodišče v Ljubljani je marca sicer nekoliko spremenilo sodbo prvostopenjskega sodišča v zadevi Čista lopata in zaradi napake tožilstva pri definiranju očitanih kaznivih dejanj za tri mesece znižalo zaporne kazni za Zidarja, Črnigoja in Demšarja. Potrdilo pa je ostale sodbe prvostopenjskega sodišča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 19:49 30. Maj 2013.

    Filozofija v času uporov in protestov II<br />Če torej rečemo, da živimo v času uporov in protestov zoper obstoječi red …

  • 19:31 30. Maj 2013.

    Čebodo komu dovolili tak način odslužitve kazni mora biti za dan zapora OBVEZNO najmanj 8 delovnih ur ne pa samo …

  • 17:43 30. Maj 2013.

    Na tista gradbišča kjer so nekdanji SCT-jovi delavci,pa naj ga terajo,da bo vido hudič stari kakšno je delo gradbincev.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.