Znana odvetnica obsojena podkupovanja

Foto: Nataša Čepar
Foto: Nataša Čepar
Obsojena na leto dni zapora in denarno kazen, njen pomočnik dobil pogojno kazen. Sodba še ni pravnomočna.
Oglej si celoten članek

Suzana Gale, znana ljubljanska odvetnica in stečajna upraviteljica, je bila na koprskem okrožnem sodišču danes obsojena na leto dni zapora in plačilo 15 tisoč evrov pogojne kazni. Njen pomočnik Sebastjan Čagran pa na leto dni pogojne kazni in plačilo pet tisoč evrov. Tretja soobtožena, računovodkinja Andreja Terpotec, sicer Čagranova sestra, je bila oproščena.

Podkupovanje

Galetova je v skladu z razsodbo sodišča leta 2009 zlorabila svoj položaj, ko je kot stečajna upraviteljica koprskega podjetja Montec zahtevala od ustanovitelja Dejana Škerliča podkupnino v višini 20 tisoč evrov v zameno za ureditev prirejene bilance. Pri kaznivem dejanju ji je pomagal Sebastjan Čagran, ki se je dogovarjal s Škerličem po njenih navodilih. Kot je znano, je Škerlič ovadil Galetovo in sodeloval s policisti, da so jo prijeli, ko je v njeni pisarni predal označen denar. Vrečka z denarjem pa se je znašla na balkonu pod (odprtim) oknom Čagranove pisarne. Na glavni obravnavi pa je Škerlič trdil, da so ga k ovadbi prisilili policisti in da sam ni razumel Galetove tako, da bi od njega hotela podkupnino, pač pa odškodnino za poplačilo upnikov.

Počuti se zlorabljeno

Galetova ni želela dajati izjav po koncu obravnave, saj je menila, da je bila v vseh teh letih, odkar so jo aretirali, medijsko zlorabljena. Krivde za očitana kazniva dejanja ni priznala in je trdila, da je bil prejeti denar namenjen za poplačilo upnikov iz stečajne mase Škerličevega podjetja. Kako je denar pristal na balkonu pod Čagranovo pisarno, ni bilo pojasnjeno . Odvetnik Galetove Milan Krstič je omenil možnost, da je denar – skrit v papirnati vrečki za kruh – odvrgla odvetničina tajnica, ker naj bi jo prestrašili „sumljivi moški, ki so napolnili stavbo“ in za katere se je pozneje izkazalo, da so policisti.

Delno oproščena

Pri drugi zadevi, ki je bremenila Galetovo - domnevno izsiljevanje podjetnika Andreja Kržišnika za podkupnino v višini 1.500 evrov – pa je sodišče presodilo, da ni kriva.

Spremenil pripoved

Dejan Škerlič, ki je Galetovo ovadil, med glavno obravnavoni bil več prepričan o njeni krivdi. "Galetove nisem razumel, kot da bi hotela od mene podkupnino, k temu so me pozneje prepričali prijatelji in nato še policisti," je tokrat dejal. Da je med preiskavo govoril drugače, pa je pojasnil s tem, da je bil v šoku. Trdil je, da je s policisti sodeloval zato, ker se je bal, da bi ga Galetova ovadila zaradi nepravilnosti pri poslovanju njegovega podjetja, ki je zašlo v stečaj. Grozila naj bi mu, da ga bo spravila v zapor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 22:25 13. September 2013.

    To, Koprčane vozit v Ljubljano na sojenje, Ljubljančane pa v Koper ali Maribor. Tako naj bi se pogojno zagotovila poštenost …

  • 20:57 13. September 2013.

    Zanimivo... sicer pa potrjuje mojo tezo, da je v našem bananistanu obsojen kakšen lopov samo takrat, ko pride do težav …

  • 20:42 13. September 2013.

    Oba sta enaka ovaduh in njegova stečajnica, le da se ne ve točno zakaj je en pokvarjen potunkal drugo pokvarjenko. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.