Znano, kdo gre v boj za stolček na TVS

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Za mesto odgovornega urednika informativnega programa TVS se podajata znana obraza.
Oglej si celoten članek

Poleg voditeljice dnevnika Manice Janežič Ambrožič je kandidaturo vložil tudi Valentin Areh. Na RTVS so potrdili, da so prejeli dve vlogi, a ob tem niso razkrili imen kandidatov. Pojasnili so le, da so kandidaturama priložena "vsa ustrezna dokazila o izpolnjevanju pogojev". 

Direktorica TVS Ljerka Bizilj bo zaprosila za mnenje o kandidaturi Janežič Ambrožičeve in Areha člane uredništva informativnega programa. Eden od urednikov tega programa je tudi Areh.

Biziljeve mnenje ne zavezuje

Kdaj se bodo v uredništvu izrekli o kandidatih za mesto odgovornega urednika, za zdaj še ni znano. Biziljeva bo po predstavitvi kandidatov in proučitvi njunih programov ter seznanitvi z mnenjem članov uredništva, ki je sicer ne zavezuje, sprejela odločitev, katerega kandidata bo predlagala v imenovanje generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu.

Imena že krožijo Kdo bo zamenjal Jadranko Rebernik

Če bi direktorica TVS predlagala kandidata, ki ni dobil pozitivnega mnenja večine članov uredništva, bi imela večina članov pravico predlagati v imenovanje generalnemu direktorju kandidata, ki je dobil njihovo pozitivno mnenje, o čemer obvestijo programski svet RTVS. V tem primeru bi Kadunc izbral kandidata po pridobitvi soglasja sveta.

Po statutu javne radiotelevizije mora programski svet odločiti, ali bo dal soglasje enemu, obema ali nobenemu od predlaganih kandidatov. Svet bi torej dal soglasje k imenovanju odgovornega urednika informativnega programa TVS zgolj v primeru, ko predlagan kandidat ne bi pridobil pozitivnega soglasja članov uredništva, so še za STA pojasnili na RTVS.

Slovenija Ljerka Bizilj napovedala, da bo odstopila

Foto: Saša Despot Ljerka Bizilj RTV SLO

Razrešitve in menjave

Kadunc je sicer že sredi lanskega leta zaradi odmevnega primera Thompson predlagal razrešitev Biziljeve, a ni dobil podpore programskega sveta. Sprva je bila zaradi tega primera v igri razrešitev tedanje odgovorne urednice informativnega programa televizije Jadranke Rebernik, vendar ji je Biziljeva najprej stopila v bran. Januarja letos pa je Kadunc sprejel sklep o razrešitvi Rebernikove, in to na predlog Biziljeve.

Trenutno je na čelu informativnega programa TVS kot vršilec dolžnosti Vanja Vardjan.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.