Znesek za dohodnino znan konec marca

Foto: Žurnal24 Simič se poslavlja z Dursa.
Davčna uprava RS bo prve informativne izračune odmere dohodnine predvidoma poslala 31. marca. Datum vračil preplačane dohodnine naj bi bil 19. maj, datum doplačil pa 5. junij.
Oglej si celoten članek

Rok za ugovor, po preteku 20 dni za vročitev, bo 15 dni. Drugo tranšo informativnih izračunov, vseh skupaj bo okoli 1,2 milijona, bodo najverjetneje poslali 9. maja, rok za vračilo bo 30. junij, rok za doplačila pa 14. julij, je povedal direktor Dursa Ivan Simič. Zavezanci imajo za pomoč pri ugovoru, ki ima po besedah Mirjam Mendušič Krisper iz Dursa funkcijo napovedi za odmero dohodnine, na spletni strani davčne uprave pripravljen obrazec, ki sicer ni obvezen. Po poteku roka za ugovor se bodo začela vršiti vračila oziroma bo nastala obveznost, da po položnici zavezanci znesek plačajo. Na Dursu opozarjajo, naj tisti, ki bodo podali ugovor, teh položnic ne plačujejo, ker obveznost nastane po odločbi.

Spremembe glede olajšav sporočite do 31. januarja

Zavezanci, ki želijo spremeniti uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, morajo vlogo za to oddati do 31. januarja. Za študente je ne glede na višino dohodka olajšava 2800 evrov. Če so zaslužili več, morajo vložiti napoved.  © BOBO

 
Izplačevalci morajo podatke poslati najpozneje do 31. januarja. Sistem oddaje podatkov je enak kot lani, in sicer izključno elektronski, na Dursu pa svetujejo uporabo njihove programske opreme. Ena od sprememb je, da izplačevalcem, k niso imeli izplačil, ni treba več dajati izjave, da teh izplačil niso imeli. Zavezanci, ki želijo spremeniti uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, morajo vlogo za to oddati do 31. januarja. Tistim, ki ne želijo spreminjati olajšave, za katero so se odločili v začetku leta in je bila upoštevana pri delodajalcu, te vloge ni treba oddajati; upoštevani bodo podatki, ki jih bodo dobili od izplačevalcev. Sicer pa je možno to spremeniti tudi z ugovorom na informativni izračun.

Zahteve po namenitvi dela dohodnine določenim organizacijam je treba oddati do 31. decembra, da bo ta želja upoštevana pri dohodnini za 2007. Zahteve, vložene pozneje, bodo upoštevane pri odmeri dohodnine za 2008, je povedala Mendušič Krisperjeva. Splošna olajšava znaša 2800 evrov in naj bi, kot je dejal Simič, kompenzirala odpravljene olajšave. Za študente je ne glede na višino dohodka olajšava 2800 evrov. Če so zaslužili več, morajo vložiti napoved. Na spletni strani davčne uprave si je mogoče izračunati dohodnino za lani in tudi informativno za leto 2007.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.