Zpiz bo denar vračal že junija

Foto: Saša Despot Slovenija 20.05.2013, govornica, redna seja DZ, velika dvorana, parlament, Drzav
Znižane pokojnine. Vračilo vsem, brez obresti.
Oglej si celoten članek

"Zadovoljen bom, če bom dobil nazaj, kar mi pripada," je dejal upokojenec, ki nas je lani opozoril, da mu je bilo z zakonom za uravnoteženje javnih financ (Zujf) odvzetih 175 evrov pokojnine. Prislužil si jih je v sedmih letih dela po premestitvi iz železniškega podjetja iz Ljubljane v Beograd v času skupne države. Ker polne pokojnine ni prejemal sedem mesecev, zdaj pričakuje okoli 1.300 evrov vračila.

Podobno se je, na podlagi 143. člena Zujfa, zgodilo še okoli 26.300 upokojencem, a je marca ustavno sodišče ugotovilo, da je neustaven.

Danes bodo poslanci glasovali o zakonu, s katerim bodo ta neupravičeno neizplačani del pokojnine vrnili za nazaj. Med drugim ga bodo dobili tisti, ki so vplačevali v pokojninske blagajne v bivših jugoslovanskih republikah pred letom 1992, udeleženci NOB, interniranci in begunci. "Namen zakona je na podlagi odločbe ustavnega sodišča znova vzpostaviti načelo enakosti in enake obravnave vseh prejemnikov pokojnin, podeljenih pod posebnimi pogoji ne glede na ideološko pripadnost," je ob razpravi v državnem zboru opozorila ministrica za socialne zadeve Anja Kopač Mrak. Pojasnila je, da bi z zakonom upokojencem vrnili neizplačan znesek brez obresti, junija letos 20 odstotkov in še 80 odstotkov maja drugo leto. Razlika bi bila izplačana vsem, ne glede na to, ali so se na znižanje pokojnine pritožili ali ne.

V razpravi so opozicijski poslanci opozarjali na druge krivice v pokojninskem sistemu, predvsem na ukinitev državnih pokojnin, ki jih je prejemalo okoli 17 tisoč ljudi in so se s spremembo socialne zakonodaje preoblikovale v socialno pomoč.

Za nazaj 28 milijonov evrov

Na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so izračunali, da bodo morali nakazati za okoli 28 milijonov evrov neizplačanih delov pokojnin. Od junija sicer vsi prizadeti upokojenci že prejemajo pokojnine v višini, kot je bila pred Zujfom. "Posamezna uskladitev je znašala od nekaj centov do več kot 600 evrov, v povprečju nekaj nad sto evrov," je pojasnil Brane Kokot z Zpiza, kjer so že pred odločitvijo ustavnega sodišča prejeli 12 tisoč pritožb.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.