Zpiz pričakuje veliko novih upokojencev

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v prihodnjih mesecih pričakuje zelo veliko novih upokojencev. Vzrok: napovedi ministra o spremembi upokojevanja.
Oglej si celoten članek

Predlog pokojninske reforme bo po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka pripravljen do konca meseca. Kot poročajo Finance, bo predglog med drugim predvideval uvedbo informativnih individualnih računov, pri čemer se nagibajo se k elektronskemu delovanju sistema.

Vsak zavarovanec bi tako lahko dobil podatek o vplačanih prispevkih na svoj račun, to pa bi nadgradili še s simulacijo izračuna pokojnine, je pojasnil Vizjak. Minister je ob tem še povedal, da se na Zpizu na uvedbo informativnih individualnih računov že pripravljajo.

Zpiz se privaja postopoma

Zpiz ima v svojem razvojnem programu za obdobje 2012-2016 med cilji navedeno tudi izdajo pisne informacije zavarovancem o pričakovani višini starostne pokojnine. Kot so zapisali, bodo izračuni pokojnin uvedeni postopoma in na podlagi določenih predpostavk. Vključevati bodo morali denimo tudi vse parametre, ki jih bo določil novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Kot je dejal vodja službe za odnose z javnostmi na zavodu Brane Kokot, na Zpizu po veljavnem sistemu ne morejo izračunati, kolikšna bo pokojnina posameznega upravičenca denimo čez deset let. Če bo sistem postavljen drugače, bi se dalo izračunati tudi to. Kakšne izračune natančno bo Zpiz v prihodnosti izdeloval, pa po njegovih besedah še ni povsem jasno, saj je to odvisno od vsebine zakonskih sprememb.

Je pa Kokot ob tem poudaril, da je tudi na referendumu zavrnjeni pokojninski zakon predvideval možnost vpogleda posameznika v višino vplačanih prispevkov in predvideno višino pokojnine.

Vse več zahtevkov

Na zavodu sicer v zadnjem času prejemajo vse več zahtevkov za informativne izračune višine pokojnine in datuma upokojitve. "Takoj, ko se omeni kakršna koli sprememba, se ljudje začnejo množično zanimati, kakšne so njihove možnosti," je dejal Kokot. Tako je do porasta zahtevkov za informativne izračune, pa tudi zahtevkov za starostno upokojitev denimo prišlo v času obravnave kasneje na referendumu zavrnjene reforme.

Tudi letos na zavodu beležijo porast zahtevkov starostno upokojitev. V prvih sedmih mesecih so prejeli že več kot 13.000 zahtevkov, medtem ko jih je bilo lani do tega datuma manj kot 10.000. Ob zadnji napovedi ministra Vizjaka o zaostrovanju pogojev upokojevanja in ob nadaljevanju trenutnih trendov pa na zavodu v prihodnjih mesecih pričakujejo še zelo veliko novih upokojencev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:29 22. Avgust 2012.

    JJ in SDS zavrneta predlog pokojninskega zakona, zdaj ga pa ponujata - čudni časi???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.