Župan lagal, da ni v kazenskem postopku

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Župan Trebnjega koruptno. Sebe predlagal za predstavnika občine v senat za reševanje pritožb zoper policiste, čeprav je bila v tistem času proti njemu že vložena pravnomočna obtožnica.
Oglej si celoten članek

Na Komisiji za preprečevanje korupcije so ugotovili, da je župan Trebnjega Alojzij Kastelic kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ker je sebe  predlagal kot predstavnika občine v senat za reševanje pritožb zoper policiste. To je storil, četudi je vedel, da je v kazenskem postopku. Navedel je neresnične podatke, češ da izpolnjuje pogoje za mesto v omenjenem senatu.

Lahko je izvrševal pritisk na policijo

Minister za notranje zadeve je Kastelica pozneje dejansko imenoval v senat. S tem je, tako navaja protikorupcijska komisija, obtoženi župan dobil možnost opravljanja nadzora nad delom policistov z območja Policijske uprave Novo mesto, torej tistih policistov, ki ga preiskujejo zaradi suma storitve kaznivih dejanj. Po mnenju komisije je to posebno relevantna okoliščina in bi lahko pomenila pritisk na delo policistov.

To je po navedbah komisije ravnanje, ki krni ugled funkcije župana in je v nasprotju z integriteto, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ne da se ga razrešiti

V Trebnjem so se poleti vrstili pozivi k odstopu sredi junija pravnomočno pogojno obsojenega Kastelica. Kastelic je odgovarjal, da bo odstopil le, če bo kaj takega zahtevala zakonska podlaga. Ker ta ne obstaja, njegova razrešitev ni mogoča.

Kot člana senata pa so ga na njegovo željo razrešili letos poleti.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:59 24. September 2012.

    noge mu polomit!

  • 14:20 24. September 2012.

    Kaj takega lahko pričakuješ samo od ENGA dolenca...!!<br />poznam enga M.,ki je hvala k..r.u šel že v penzijo,na žalost pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.