Župan ne razmišlja o odstopu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Župan Drolec vnovič potrdil podkupovanje, odstopiti ne namerava. Policija začela s postopkom, prijavo prejela tudi komisija za preprečevanje kourpcije.
Oglej si celoten članek

Župan Tomaž Drolec je danes vnovič potrdil, da je izročil podkupnino v višini 16 tisoč evrov lastnega in ne davkoplačevalskega denarja. Komu je podkupnino dejal, ni razkril. Več naj bi bilo znanega v ponedeljek na tiskovni konferenci. Na vprašanje, kdaj bo odstopil, je odgovoril: "A se vi hecate?", poroča Pop TV.

Med imeni, ki so se pojavila v povezavi z lobiranjem, sta se znašla tudi nekdanji premier Anton Rop in nekdanji državni sekretar Goran Bizjak. Rop naj bi Drolca seznanil z Brankom Plešincem, ki danes sodeluje v vseh večjih občinskih poslih. Plešinčevemu podjetju naj bi Drolec odobril kar milijon in pol evrov garancije, kljub temu da ni imel soglasja občinskega sveta.

Policija že na delu

"Lahko potrdimo, da je policije že podvzela prve ukrepe v zvezi navedb v nekaterih medijih (včeraj)  o sumu koruptivnih kaznivih dejanj, ki se nanašajo na poslovanje občine Komenda ter o tem obvestila pristojno državno tožilstvo ter Proti korupcijsko komisijo," so nam sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Trenutno se zbirajo obvestila in izvajajo vsi ukrepi z zavarovanje dokazov, ki so pomembni za predkazenski postopek. O ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo, še pravijo pri upravi.

"Prav tako pa Policijska uprava Ljubljana od junija 2011 vodi na podlagi Zakona o kazenskem postopku predkazenski postopek zaradi suma, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje v zvezi nepravilnostih pri delu poslovanja občine Komenda," so še zapisali.

Pravijo da zaradi tajnosti predkazenskega postopka ne morejo komenirati posameznih postopkov policije, ne moremo pa tudi komentirati glede vpletenosti posameznih fizičnih oseb.

Tudi komisija prejela prijavo

Na komisiji za preprečevanje korupcije so prejeli prijavo primera in so že v operativnem stiku s policijo, ki tudi vodi predkazenski postopek. Zanekrat zadeve ne komentirajo.

"Po dogovoru s policijo komisija svoje neposredne aktivnosti izvaja skladno s svojimi pristojnostmi in na način, da ne ogroža interesa predkazenskega postopka – oziroma s ciljem izogniti se situaciji, ko bi v isti zadevi dva organa delovala neusklajeno. Ker ima v obravnavanem primeru prednost predkazenski postopek, je komisija svoje aktivnosti podredila temu interesu, zato v tem trenutku ne bi bilo primerno, da zadevo kakorkoli komentira," so sporočili s Komisje za preprečevanje korupcije.

"Lobiranje s tem ni povezano"

Predsednik Slovenskega združenja lobistov Mihael Cigler opozarja, da besede lobiranje ne gre uporabljati za opravičevanje dejanj, ki z lobiranjem nimajo nikakršne zveze. Drolčeve izjave so zanje nesprejemljive in žaljive, saj lobiranje ni povezano s korupcijo in podkupovanjem. 
Drolec je, ko je govoril o podkupovanju in pridobivanju poslov za občino, po poročanju Pop TV ocenil, da v občini Domžale niso naredili poslovne cone, ker "Niso znali dobro lobirati", danes pa "brez lobistov, gospodje, ne gre".

"Podtikanja, da je šlo v omenjenem primeru za lobiranje, v Slovenskem združenju lobistov (SZL) odločno zavračamo, saj je iz izjav župana Komende povsem jasno, da je šlo za pridobivanje poslov in iskanje soglasij ter najverjetneje za kaznivo dejanje podkupovanja in korupcije," je poudaril v izjavi za javnost.

Priznal podkupovanje

Župan je na občinski seji konec maja priznal, da je podkupoval, saj naj drugače pri nas ne bi prišli do poslov. Na štiriurnem posnetku, katerega odsek je včeraj objavil Pop TV, je razkril, da je dajal podkupnino uradnim osebam. To je prvi primer, da je visoki občinski funkcionar priznal podkupovanje za občinske posle.

Na posnetku je slišati župana, ki je šel "iskat soglasja" s 16 ali 26 tisoč evri. "Točno sem vedel, koliko moram kakšnemu nesti, da sem dobil podpisana soglasja, da je zadnja denacionalizacija bila 'uštimana', da smo potem lahko startali," je povedal na seji, ki so jo snemali, kar je vedel.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:33 3. September 2011.

    ČE bo odstopil on, po tem bi lahko tudi vsi ostali. ( Je sploh kateri, ki ne bi Moral ??)

  • 10:34 2. September 2011.

    Tomažu Drolecu bi za to priznanje morali dati odlikovanje za hrabrost. Je človek, ki orje ledino pri razkrivanju dejanskega stanja …

  • 10:32 2. September 2011.

    ...verjetno bodo to priznanje zelo hitro utišali...vpletenih je veliko glav in če se klobčič začne odvijat....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.