Župan ustavil gradnjo: ''3000 evrov za kvadratni meter je preveč.''

Foto: Profimedia
Težko pričakovane novogradnje vrtca v Idriji očitno še ne bo, zapletlo se je pri ceni.
Oglej si celoten članek

Buren odziv uporabnikov Facebooka je pred dnevi na svojem Facebook profilu sprožil župan občine Idrija Tomaž Vencelj. Vencelj, ki je sicer župan prvič, je zapisal: ''Ker sem župan in ker nočem govorjenja "na počez", dajem sledečo informacijo. Vrtca v Spodnji Idriji za 5,5 milijona evrov Občina Idrija enostavno ne more zgraditi. To je več kot 3000 evrov na m². Iščemo najboljše rešitve, da bomo vrtec zgradili najkasneje do leta 2021, vendar za precej manj denarja. Več informacij sledi.''

Je znesek 5,5 milijona običajen pri gradnji petoddelčnega vrtca? Za primerjavo, septembra lani so v notranjih Goricah odprli sedemoddelčni vrtec. Za 2129 kvadratnih metrov velik vrtec je občina plačala 2,6 milijona evrov, od tega so 450 tisoč evrov pridobili iz Eko sklada. Kvadratni meter je tako stal preračunanih 1221 evrov, kar je več kot polovico manj. Kje je razlog za tako visok znesek v Idriji?

xxx

Ravnateljica vrtca Spodnja Idrija Nadja Brence nam je povedala, da se po premisleku strinja z županom, da je tak znesek absolutno prevelik za gradnjo petoddelčnega vrtca: ''Zaupam županu, da bo poiskal boljše rešitve oziroma bomo poiskali cenejšo opcijo, ki bo še zmeraj dovolj dobra.''

Trudili smo se, a celo stene so se podirale

V zdajšnjem vrtcu že zadnjih pet oziroma deset let živijo pogojno, ker je v zelo slabem stanju. ''Trudili smo se, da bi bili zagotovljeni osnovni pogoji, a so se tudi podirale stene. Gre za montažno gradnjo izpred tridesetih let. Imeli smo plesen, smrad, skozi okna je pihalo, zato ni vzdržno.'' Na vprašanje o ceni je ravnateljica odgovorila, da se sicer kot laik na gradbeništvo ne spozna, a meni, da je nekdo postavil občutno previsoko ceno.

Podobnega mnenja je očitno tudi župan Tomaž Vencelj, ki je pod svojo objavo napisal tudi nekaj komentarjev. Po njegovo tako največji problem ni v izvajalcu ampak je sam projekt narejen ''preveč na bogato''.

Napisal je tudi, da je za take projekte potreben javni razpis, ki je bil izpeljan po vseh pravilih: ''Prijavila pa sta se dva ponudnika. Če bi začeli z gradnjo, bi vsekakor morali vzeti cenejšega od obeh.'' Župan namerava svoja stališča medijem pojasniti prihodnjo sredo, do takrat pa izjav ne daje, so nam povedali na Občini Idrija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 07:54 4. Februar 2019.

    3000€.... 1000€ bosancu 1000€ slovencu 1000€ mafiji... realnost.

  • 23:27 3. Februar 2019.

    Če gradi Kolektor je to normalna cena. Boste videli ko bo drugi tir stal na koncu 3 milijarde če bo …

  • 21:46 3. Februar 2019.

    Vse kar je vec kot 1.000-1.200EUR na m2 je navaden rop.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.