Župani poslanci vložili pobudo na ustavno sodišče

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Združenje občin Slovenije (ZOS) je v imenu štirih županov na ustavno sodišče vložilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o poslancih. Hkrati so podali tudi predlog za zadržanje izvajanja novele.
Oglej si celoten članek

Kot je znano, je novela zakona o poslancih uzakonila nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Vsi štirje pobudniki – Matjaž Zanoškar, Zvonko Lah, Danijel Krivec in Ljubo Žnidar – so župani, ki so bili na nedeljskih državnozborskih volitvah izvoljeni v državni zbor in jim bo po novem zakonu funkcija župana prenehala s potrditvijo poslanskega mandata.


Združenje je pobudo za ustavno presojo pripravilo v njihovem imenu in jim tako pomagalo po strokovni plati. Sodeč po zapisani pobudi je po njihovem zakon v nasprotju z 2., 43. in 155. členom ustave, ki govorijo o Sloveniji kot pravni in socialni državi, volilni pravici in prepovedi povratne veljave pravnih aktov.

Navajajo, da v primeru zatrjevanega konflikta med poslansko in župansko funkcijo ne gre za kršitev načela delitve oblasti, ampak kvečjemu za medsebojno vplivanje med različnimi ravnmi oblastnega urejanja v državi; da veliko poslancev nastopa v vlogi "skrbnikov" raznih interesov, lobijev ali volilnih baz; kršitev volilne pravice pa argumentirajo s tem, da so kot župani izločeni iz kroga upravičencev, ki so lahko izvoljeni za poslanca, kar je poseg v pravico biti voljen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.