Župani težje med poslance

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Koalicija dosegla načelno soglasje o spremembah volilne zakonodaje. Golobič: Spremembe potrebne še letos.
Oglej si celoten članek

"Koalicijski partnerji so dali piko na i spremembam volilne zakonodaje in očitno ni nobenih zadržkov," je po kolegiju pri premierju v izjavi za medije dejala predsednica LDS Katarina Kresal.

Tudi prvak Zares Gregor Golobič je po kolegiju dejal, da je podpora strank pri spremembah volilne zakonodaje visoka. Toda spremembe so po Golobičevih besedah smiselne le, če so sprejete letos. Prihodnje leto "bi bilo absolutno prepozno".

Nekaj pripomb na ukinitev volilnih okrajev je le v DeSUS, medtem ko bi uvedbo preferenčnega glasu podprli, je novinarjem dejal prvak DeSUS Karl Erjavec.

Med predlaganimi spremembami je med drugim ukinitev volilnih okrajev ter uvedba absolutnega preferenčnega glasu (izvoljen bi bil kandidat, ki bi dobil največ glasov, in ne tisti, ki bi bil prvi na listi) na parlamentarnih volitvah.

Spremembe od vsega začetka podpirajo v LDS, Zares in DeSUS, vendar pa jim nasprotuje del poslancev največje vladne stranke SD.

Tisti, ki podpirajo predlog volilnega zakona, opozarjajo, da ukinitvi volilnih okrajev nasprotujejo predvsem poslanci, ki so župani manjših občin, saj po predlaganem novem volilnem sistemu naj ne bi več imeli večjih možnosti, da pridejo v parlament.

Koalicijski partnerji so imeli sicer danes na mizi še nekatere druge aktualne zadeve, med drugim so razpravljali o zapletih glede arhivskih gradiv.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.