Žur, druženje in izpiti

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Začetek leta. Študenti morajo urediti predvsem prehrano in prevoz. Čakajo jih vrste.
Oglej si celoten članek

Medtem ko se vodstva fakultet spopadajo s posledicami varčevalnih ukrepov, zaradi katerih ne izključujejo niti odpuščanja zaposlenih, se v ponedeljek za študente začenja novo študijsko leto.

Sprotno delo ključno

“Vsem študentom v prvi vrsti svetujemo, naj študij vzamejo resno, vendar jim ob tem priporočamo, naj bodo aktivni tudi v prostem času,” pravi predsednica Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (Šoul) Ana Pleško. Strokovnjaki srednješolce, ki šele začenjajo študirati, opozarjajo, da si morajo zastaviti jasne cilje, saj je v nasprotju s srednjo šolo na fakulteti manj nadzora.

Svetujejo redno obiskovanje predavanj in vaj ter sprotno izdelovanje zapiskov. Ob začetku leta študentske organizacije pripravljajo številne tečaje o uspešnih metodah učenja in premagovanju stresa. Lani se jih je v Ljubljani udeležilo okoli 700 študentov.

Prevozi zastonj

Ker si bo v začetku študijskega leta veliko študentov urejalo mesečne vozovnice, se bo gneči težko izogniti. Letošnja novost je, da lahko študenti s kupljenimi medkrajevnimi mesečnimi vozovnicami ali tistimi za deset voženj v Mariboru in Ljubljani dobijo brezplačno mesečno vozovnico za mestni potniški promet. Ustrezne obrazce, ki jih morajo potrditi na fakulteti, lahko dobijo na spletnih straneh prevoznikov.

Pametna izbira prehrane

V Šoulu študentom svetujejo, naj si subvencionirano prehrano uredijo v manj obleganih poslovalnicah. Najprej morajo izpolniti spletno prijavo, ki jo prinesejo v poslovalnico. Tam izberejo sredstvo uveljavljanja subvencij. Če se odločijo, da bodo plačevali s svojim mobilnikom, je aktivacija brezplačna, če želijo posebno kartico, pa morajo zanjo odšteti 15 evrov. Subvencije lahko podaljšajo s potrdilom o šolanju v poslovalnicah študentske prehrane.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.