Žuželke lahko štejejo

Foto: Žurnal24 Predvidoma še danes bodo znani rezultati analize o pomoru čebel na začetku tedna
Strokovnjaki trdijo, da bi žuželke lahko imele zavest in celo sposobnost štetja.
Oglej si celoten članek

Računalniške simulacije so pokazale, da bi v tankem živčnem sistemu, ki se prilega možganom žuželk, lahko nastala zavest, poročajo znanstveniki z Univerze v Londonu,  Raziskovalnega centra Queen Mary in Univerze v Cambridgeu. Poleg tega naj bi simulacijski modeli pokazali, da sposobnost štetja lahko povzroči že nekaj sto živčnih celic. Nekaj tisoč celic bi tako zadostovalo, da bi žival postala zavestno bitje.

Velikost možganov
"Ni nujno, da so živali z večjimi možgani bolj inteligentne,"
je v svojem dnevniku Sedanja biologija (Current Biology) zapisal Lars Chittka, profesor z Raziskovalnega centra za psihologijo Queen Mary. "Vemo, da je velikost telesa najboljši način za napovedovanje velikosti možganov. Vendar v nasprotju s splošnim prepričanjem ne moremo reči, da velikost možganov napoveduje njihovo sposobnost za inteligentno vedenje."

10-kilogramski možgani
Razlike v velikosti možganov različnih živali so lahko enormne. Možgani kita lahko tehtajo tudi do devet kilogramov in vsebujejo več kot 200 milijard živčnih celic. Človeški možgani tehtajo med 1,25 in 1,45 kilograma in imajo okoli 85 bilijonov nevronov. Za primerjavo, čebelji možgani tehtajo miligram in imajo manj kot milijon živčnih celic.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.