18 let od smrti mojstra Dražena

Foto: Slamonline.com Dražen Petrović je blestel pri Netsih in tujcem odprl vrata v NBA. (Foto: slamon

Your browser doesn’t support HTML5 video

Na današnji sedmi junij mineva 18 let od prezgodnje smrti mojstra košarke Dražena Petrovića. Bil je evropski in svetovni prvak, evropski klubski prvak, v ligi NBA pa se je uveljavil pri New Jersey Netsih.
Oglej si celoten članek

Dražen Petrović, en in edini. Legendna jugoslovanske košarke. Dvakrat srebrn in enkrat bronast na olimpijskih igrah, zlat in bronast na svetovnem in zlat in bronast na evropskem prvenstvu (vse z jugoslovansko reprezentanco, razen srebra s hrvaško na olimpijskih igrah v Barceloni, ko so izgubili finale z ameriškim dream teamom). Šestkrat je bil izbran za najboljšega evropskega košarkarja. Iz Šibenika je odšel k Ciboni in prvič osvojil Evropo. Evropski klubski prvak je bil tudi z madridskim Realom.

Proti Draženu je bilo res noro igrati. Vsakič sva se borila. Igral je zelo agresivno. Ni bil živčen. Proti meni je igral tako agresivno, kot sem jaz proti njemu. Imela sva nekaj izjemnih dvobojev, žal jih je bilo premalo.
Michael Jordan

Leta 1989 je odšel v NBA, a pri Portland Trail Blazersih ni dobil priložnosti. To ga je potrlo, ne pa zatrlo njegovega izjemnega talenta. Po prestopu k New Jersey Netsom je dobil pravo priložnost in zablestel tudi preko luže. V sezoni 1991/1992 je imel povprečje 20,6 točke in kar 51-odstoten met iz igre. Postal je vodja in MVP Mrežic. V naslednji sezoni je bil še boljši: 22,3 točke na tekmo, 52-odstoten met (45-odstoten za tri točke). Vseeno ni bil uvrščen na All-Star tekmo - kot edini od 13 najboljših strelcev lige. V končnici se jim je v obeh sezonah ustavilo že v prvem kolu. Njegov dres s številko 3 so Nets upokojili. Neameriškim igralcev je an stežaj odprl vrata v NBA

Njegova športna pot se je končala mnogo prezgodaj, na vrhuncu njegovih zmožnosti. Sedmega junija 1993 je umrl v prometni nesreči. V avtomobil, v katerem je bil sopotnik, je trčil tovornjak. Le Petrović ni preživel. Posthumno je bil vpisal v Fibino in NBA Hišo slavnih.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.