23. zmaga Petre, Katja šesta!

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Visoka motiviranost se je prelevila v visoko dvignjene roke po zmagi. (Foto: EPA Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Ker je prehitela Follisovo, je Majdičeva pred zadnjim sprintom v Stockholmu prev Foto: Žurnal24
Petra Majdič je nova vodilna v sprinterskem seštevku sezone, potem ko je za skoraj sekundo zmagala na klasičnem sprintu v Otepääju. Slovenski uspeh je s šestim mestom dopolnila Katja Višnar.
Oglej si celoten članek

Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je dosegla svojo 23. zmago v svetovnem pokalu in tretjo v tej zimi. Najboljša je bila v sprintu v klasični tehniki na 1,2 kilometra dolgi progi v estonskem Otepääju. To je že njena tretja zmaga na tem estonskem prizorišču tekem svetovnega pokala. Na stopničke sta se povzpeli še Švedinja Hanna Brodin in Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Katja Višnar, druga Slovenka v finalu, je bila šesta (v polfinalni skupini je izločila Norvežanko Marit Björgen), s čimer je izenačila svoj najboljši dosežek na tekmah svetovnega pokala.

Ne le nad zmago, Petra je bila navdušena tudi nad estonskimi navijači, ki so bili povsem na njeni strani. "Hvala navijačem. Ste najboljši! Tukaj zelo uživam. Že včeraj ste vpili moje ime," je bila vzhičena slovenska šampionka:  "Res sem vesela, vsaka zmaga je nekaj posebnega. Proga je bila lažja kot običajno. Punce so me presenetile z napadom sredi proge, sama sem vedela, da imam največ moči v ciljni ravnini, kar sem tudi izkoristila."

Njen trener Ivan Hudač je po tekmi povedal: "Seveda smo zelo zadovoljni. Petrina zmaga potrjuje njeno dobro psihično pripravljenost, Katjina uvrstitev pa potrjuje tudi razpoloženje v ekipi, ki je na super ravni. Povedati moram, da smo se danes zelo borili, Petra pa je odlično taktično odtekla predvsem finalni tek, kjer je bila zelo močna v soročnem odrivanju, ki je danes odločalo. Veseli nas, da je bilo iz dneva v dan bolje z njeno boleznijo, saj je bil ta teden naporen tudi psihično. Zdaj se bomo posvetili treningu, kamor gremo veseli in z dobrimi občutki."

V moškem finalu se je prva šesterica zvrstila v razmiku ene sekunde, fotofiniš pa je odločil zmagovalca, saj je Norvežan Erik Brandsdal dosegel isti čas kot drugouvrščeni rojak Ola Vigen Hattestad.

V četrtfinalnih bojih je Majdičeva v drugi skupini zmagala, Višnarjeva pa je bila v peti skupini druga. Obe slovenski predstavnici sta se tako neposredno prebili v polfinale. Petra je polfinalni nastop začela povsem na levi strani startne črte in imela tako prednost, saj je bil prvi zavoj speljan v levo. Odtlej je bila stalno na čelu in je prišla v cilj s pol sekunde prednosti pred Anderssonovo. Podobno taktiko je v drugem polfinalu prikazala tudi Višnarjeva. Vodila je od začetka praktično do konca, ko jo je v dolgi ciljni ravnini za dve desetinki premagala le Brodinova. Kowalczykova si je kot zadnja, četrta, finale priborila kot srečna poraženka, izpadla pa je Björgnova, ki je bila mesto in le desetinko za Poljakinjo. Majdičeva in Višnarjeva sta finale začeli izvrstno, na prvem in tretjem mestu; med njima je bila le Falla. Petra je v zadnjih 150 metrih zelo pospešila, Višnarjeva pa je popustia.

Otepää, klasični sprint, 1,2 km (Ž):

 1. Petra Majdič 3:07, 2
2. Hanna Brodin +0,7
3. Maiken Falla +2,0
4. Justyna Kowalczyk +3,8
5. Lina Andersson +4,8
6. Katja Višnar +6,5

Otepää, klasični sprint, 1,4 km (M):

1. Eirik Brandsal (Nor) 3:25,5
2. Ola Vigen Hattestad (Nor) +0,0
3. Nikita Krijukov (Rus) +0,3
4. Emil Jönsson (Šve) +0,9
5. Daniel Rickardsson (Šve) + 1,0
6. Jesper Modin (Šve) +1,0

Skupni seštevek svetovnega pokala (po 21. tekmi od 31):

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 1401 točk
2. Marit Björgen (Nor) 922
3. Arianna Follis (Ita) 880
4. Petra Majdič (Slo) 864
5. Therese Johaug (Nor) 812
...
35. Katja Višnar (Slo) 122
38. Vesna Fabjan (Slo) 117
70. Barbara Jezeršek (Slo) 23

Seštevek sprinta (po 7. tekmi od 11):

1. Petra Majdič (Slo) 354 točk
2. Kikkan Randall (ZDA) 291
3. Arianna Follis (Ita) 288
4. Marit Björgen (Nor) 212
5. Maiken Caspersen Falla (Nor) 182
...
10.  Katja Višnar (Slo) 122
12. Vesna Fabjan (Slo) 115
67. Barbara Jezeršek (Slo) 4

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.