60 let od tragedije v Le Mansu

11. junija 1955 se je na 24-urni dirki v Le Mansu zgodila najhujša nesreča v zgodovini avtomobilskih dirk. Dirkalnik Pierra Leveghja je po trčenju odletel v publiko. Umrlo je 83 gledalcev in voznik dirkalnika.
Oglej si celoten članek

Na slavni dirki v Le Mansu se je leta 1955 zgodila najhujša nesreča v zgodovini avtomobilskih dirk. Prvič so 24-urno dirko izvedli že leta 1923. Za vsako ekipo pri dirki lahko vozijo trije vozniki, ki se menjavajo. V središču pozornosti pa je avtomobil oz. dirkalnik, ki mora biti dovolj vzdržljiv, da "preživi" 24 ur dirkanja.

Leta 1055 se je grozljiva nesreča zgodila v 35. krogu, ko je britanec Mike Hawthron želel s tveganim manevrom prehiteti Lanca Macklina. Macklin se je moral izmakniti Hawthronovem jaguarju, v tem trenutku je pridrvel Pierre Levegh. Levegh je z dirkalnikom zadel v zadek Macklinovega mercedesa in njegov dirkalnik je odletel čez varnostni hribček iz zemlje v glavno tribuno, ki je bila nabito polna.

Deli dirkalnika so odleteli več deset metrov v gledalce, mercedes pa je ob udarcu ob tla začel goreti. "Najprej smo videli le kroglo iz ognja. Potem pa so  gledalci popadili kot domine,“ je povedal očividec Daniel Oudin v televizijskem dokumentarcu iz leta 2010.

Med mrtvimi 83 gledalcev

Leta 1955 je dirko v Le Mansu na prizorišču spremjalo okoli 300.000 ljudi. Varnostnih ograj, kot jih poznamo danes, takrat še ni bilo, gledalci so dirko spremljali z lesenih tribun, nekateri so stali na škatlah, senu in lestvah. Čeprav so dirkalniki v povprečju vozili že okoli 200 kilometrov na uro je bila proge v Le Mansu nespremenjena vse od dvajsetih let 20. stoletja. "Ko sem dvignil glavo nihče ni več stal. Ničesar ni bilo več,“ se je v dokumentarcu spominjal očividec Roland Jamin

Dirke organizatorji po grozljivi nesreči niso prekinili, le dirkalniki ekipe Mercedes so se umaknili z dirkališča. Hawthron, ki so mu pripisali krivdo za nesrečo, je dirko odpeljal do konca in tudi zmagal. Pri podelitvi je Hawthron z nasmeškom pil šampanjec. Nikoli ni prevzel odgovornosti za vpletenost v nesrečo. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.