Adijo, Ecclestone

Foto: Žurnal24 Bernie Ecclestone je bil spet brez dlake na jeziku. (Foto: Reuters)
Moštva Fote dobivajo bitko z Maxom Mosleyjem in Berniejem Ecclestonom. Očitno se bo moral s svoje funkcije posloviti tudi 79-letni Ecclestone. Spodnesle naj bi ga izjave o Adolfu Hitlerju.
Oglej si celoten članek

V času dirke za VN Nemčije so v javnost prišle govorice, da se bodo razprtije med moštvi Fote in krovno organizacijo Fio v nekaj dneh oziroma tednih le razrešile. Sredi tedna se je kriza znova razplamtela, ko so moštva protestno odkorakala s sestanka s tehničnim vodstvom Fie, s katerim naj bi dorekli pravila za sezono 2010, a moštva niso imela glasovalnih pravic. Zdaj je za sredo napovedan sestanek s Fio, na katerem bodo ekipe podpisale sporazum o omejitvi proračuna za naslednjih nekaj sezon. Nato pa bodo med VN Madžarske podpisali novo komercialno pogodbo Concorde, in sicer se Fota pogovarja neposredno z lastnikom komercialnih pravic, podjetjem CVC, in nič več z Berniejem Ecclestonom, ki vodi posle CVC v formuli 1. Obe pogodbi mora podpisati tudi Fia. Če ju bo, bo formula 1 rešena. Ross Brawn in Martin Withmarsh sta v nedeljo dejala, da verjameta, da bosta pogodbi podpisani.

Nov veter v F1 in Fii: Ari Vatanen © AFP

 
Vse bolj je jasno, da tovarniška moštva dobivajo bitko z obema prvima možema formule 1, Maxom Mosleyjem in Berniejem Ecclestonom. Če ju bodo odrinili na stranski tir, bodo lahko sami prevzeli odločanje o ključnih elementih formule 1 oziroma bodo imeli več besede pri novem vodstvu Fie. Mosleyja so že prisilili, da se jeseni umakne s čela Fie, zdaj naj bi jim nekaj podobnega uspelo tudi z Ecclestonom. Kot piše The Sunday Telegraph, naj bi se upravni odbor podjetja CVC že odločil, da Ecclestona umakne z vodilnega mesta in ga postavi le še v vlogo svetovalca podjetja, že zdaj pa naj bi uprava sama prevzela vodenje pogovorov s Fotinimi moštvi. Že res, da je Ecclestone najzaslužnejši, da je formula 1 (v kateri se udejstvujejo ekipe in dirkači iz peščice držav) postala globalen šport, ki ga spremljajo stotine milijonov, a je vse bolj jasno, da je v zadnjih letih izgubil kompas. V nemilosti javnosti se je Bernie znašel tudi prejšnji teden, ko je izrazil občudovanje do Adolfa Hitlerja . Zaradi tega naj bi se Ecclestone zameril tudi dvema izmed vodilnih mož CVC, siru Martinu Sorrelu in Petru Brabecku , ki naj bi bila oba juda. Časnik The Times že ugiba, da bi Ecclestona lahko nasledil zdajšnji vodja Renaulta , Flavio Briatore . CVC naj bi se sestal v torek in razpravljal o Ecclestonovi usodi.

 
 

V zadnjih dveh letih je več bitk v zakulisju kot na dirkališčih.

Ari Vatanen

 
Veliko bolj kot Mosley bo na strani moštev Ari Vatanen , kandidat za novega predsednika Fie. "Moramo poskrbeti, da avtomobilski koncerni ostanejo v formuli 1," je dejal v Nürburgringu, kjer je nekdanji svetovni prvak v reliju, večkratni zmagovalec Dakarja in nekdanji evroposlanec, uradno napovedal svojo kandidaturo za predsednika krovne organizacije ter okrcal zdajšnje vodenje formule 1: "V zadnjih dveh letih je več bitk v zakulisju kot na dirkališčih." Zdi se, da so nad njim navdušena tudi moštva. Vatanen ob tem pravi, da se v zdajšnji spor med Mosleyjem in Foto ne bo vpletal: "Ne bom grdo govoril o Maxu. Midva se dobro razumeva. Z marsičim, kar počne, pa se ne strinjam, najbrž se tudi on ne z določenimi mojimi potezami." Je pa Ari razkril, da ga je v kandidaturo prepričal predsednik Ameriške avtomobilske organizacije, Robert Darbelnet . Slednji je bil lani glavni zagovornik odstranitve Maxa Mosleyja, ko se je ta zapletel v seksualni škandal.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.