Ajax opravil levji delež naloge

Foto: EPA
Foto: EPA
Nizozemski Ajax je na prvi polfinalni tekmi Evropske lige na Amsterdam Areni premagal Lyon (4:1) in si pripravil lepo iztočnico za povratno tekmo.
Oglej si celoten članek

Nogometaši Ajaxa iz Amsterdama so na prvi polfinalni tekmi Evropske lige doma premagali Lyon s 4:1 (2:0). Povratna tekma bo na sporedu prihodnji četrtek. V drugem polfinalu se bosta merila Celta Vigo in Manchester United, prva tekma bo na sporedu v četrtek ob 21.05.

Ajax je edini "preživeli" nekdanji zmagovalec tega tekmovanja v polfinalu. Pred svojimi navijači je v evropski ligi pred to tekmo zmagal šestkrat zaporedoma, proti Lyonu pa je dosegel še sedmo in zelo zanesljivo zmago, ki mu na široko odpira vrata v finale. Lyon v evropskih tekmovanjih nizozemske ekipe še ni premagal, a kljub visokemu porazu je s kar nekaj priložnostmi pokazal, da ga ne gre prehitro odpisati.

Nizozemci so sicer že v prvem polčasu prišli do lepe prednosti, saj so dvakrat ugnali Anthonyja Lopesa. V 25. minuti je Hakim Ziyech s prostega strela podal v kazenski prostor, Bertrand Traore pa je s približno petih metrov z glavo zadel za 1:0.

Devet minut pozneje je bilo že 2:0, potem ko je Kasper Dolberg zadel iz kazenskega prostora, potem ko mu je žogo z glavo "nastavil" Traore. V 44. minuti so imeli domači še eno priložnost, strel z glavo Amina Younesa pa je Lopes obranil z izvrstno reakcijo.

Lyon, ki je bil dotlej po številu strelov sicer dokaj enakovreden domačim, je bil še najnevarnejši v deseti minuti, ko je Maxwel Cornet sprožil po sredini, tako da je Andre Onana žogo odbil v kot.

Foto: EPA ajax lyon

Ajax je svojo prednost še povišal v 49. minuti, ko je Younes v kazenskem prostoru unovčil podajo Hakima Ziyecha. Gosti so tri minute zatem zagrozili prek Nabila Fekirja, streljal je z roba kazenskega prostora, Onana pa se je spet izkazal.

Pet minut zatem je dobro posredoval tudi Lyonov vratar Lopes, ko je obranil Dolbergov strel. V 66. minuti pa so Francozi znižali zaostanek, ko je žoga po nekaj odbitkih prišla do Mathieuja Valbuene, ta pa je s 15 metrov ukanil Onano.

Tri minute zatem pa se je domači vratar izkazal, potem ko je bil Fekir sam pred njim. V 71. minuti pa so Nizozemci spet pobegnili za tri zadetke, ko je po Ziyechovi podaji z leve strani Traore žogo iz bližine preusmeril v mrežo.

V teh trenutkih in do konca so gledalci spremljali zelo razburljivo predstavo, v kateri so se priložnosti vrstile na obeh straneh (več pri domačih), a tudi iz - številnih - izjemno obetavnih akcij se izid ni več spremenil.

Evropska liga, polfinale, 1. tekma:

Ajax : Lyon 4:1 (2:0)
Traore 25., 71., Dolberg 34., Younes 49.; Valbuena 66.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.