Aleksander Veliki prvi zvezdnik NHL-a

Foto: Žurnal24 Ovečkin (na sliki) o Crosbyju: "Je dober igralec, ampak veliko preveč govori."
V hokejski ligi NHL se je končal redni del prvenstva. Prvi zvezdnik je bil Rus Aleksander Ovečkin, ki je na 82 srečanjih zbral 112 točk, od tega 65 golov in 47 podaj.
Oglej si celoten članek
 

Najboljši po točkah

1. A. Ovečkin (Washington): 112 točk
2. E. Malkin (Pittsburgh) 106
3. J. Iginla (Calgary) 98
4. P. Datsyuk (Detroit) 97
5. J. Thornton (San Jose) 96
23. A. Kopitar (Los Angeles) 77

Aleksander Ovečkin je prvi v statistiki največ danih zadetkov (65), zadetkov doseženih v igri z igralcem več (22), zmagovitih zadetkov (11) in strelih na nasprotnikova vrata (441). Vsi našteti dosežki so najboljši v njegovi NHL karieri. 23-letno levo krilo Washington Capitalsov , s katerim se mu je uspelo uvrstiti na tretjo mesto Vzhodne konference, je v treh sezonah v ligi NHL dosegel 310 točk, letos pa je postal prvi hokejist v zadnjih 12 letih, in šele 19. igralec v zgodovini, ki mu je v eni sezoni uspelo doseči mejo 60 zadetkov.

Rekord  po številu doseženih zadetkov v eni sezoni je še vedno trdno v rokah legendarnega Kanadčana Wayna Gretzkyja. © AFP

 

 

Najboljši strelci

1. A. Ovečkin (Washington): 65 golov
2. I. Kovalčuk (Atlanta) 52
3. J. Iginla (Calgary) 50
4. E. Malkin (Pittsburg) 47
5. H. Zetterberg (Detroit) 43
22. A. Kopitar (Los Angeles) 32

Rekord v svojih rokah drži legendarni Wayne Gretzky , ki je v sezoni 1981/82 v dresu Edmonton Oilersov z 92 zadetki v 80 tekmah postavil rekord, ki ga trdno drži še danes. Hokejisti iz prestolnice se lahko za odlično izhodišče pred končnico, ki se začne v noči na sredo, zahvalijo prav odlični formi ruskega superzvezdnika v mesecu marcu, ko je nasprotnikom zabil 14 golov, hkrati pa še 26-krat uspešno podal. Odličen je bil tudi na tekmi zvezd, kjer je postal prvi igralec Washingtona, ki mu je uspelo doseči dvakrat zatresti mrežo. Ovečkin je hkrati postal šele šesti igralec v zadnjih 37 letih, ki je v eni sezoni na vrhu končal tako med strelci, kot tudi v skupnem seštevku točk. V elitnem klubu so še Phil Esposito (1970/71 do 1973-74), Guy Lafleur (1977/78), Wayne Gretzky (1981/82 do 1984/85 in 1986/87), Mario Lemieux (1987/88, 1988/89) in Jarome Iginla (2001-02).

 

Najboljši podajalci

1. J. Thornton (San Jose) 67 podaj
2. P. Datsyuk (Detroit) 66
3. M. Savard (Boston) 63
4. H. Sedin (Vancouver) 61
5. N. Lidstrom (Detroit) 60
34. A. Kopitar (Los Angeles) 45

Za Ovečkinom, ki si je za najboljši strelski izkupiček prislužil prestižno priznanje Art Ross Trophy, sta najboljšo strelsko in podajalsko formo pokazala še en Rus Evgeni Malkin , ki je za Pingvine iz Pittsburgha prispeval 106 točk (47 zadetkov in 59 podaj), na tretje mesto se je uvrstil Kanadčan, sicer desno krilo Plamen iz Calgaryja Jarome Iginla, ki je v svojo statistiko vpisal 98 točk (50 zadetkov in 48 podaj). Tudi v Kategoriji naj strelcev se je za Ovečkina prebil Rus. Ilija Kovalčuk , levo krilo Atlante Thrashersov, je nasprotnikove vratarje ukanil 52-krat, dvakrat več kot tretji Iginla.


Joe Thornton je najbolje podajal. © sourcename

 

 

Končnica

1. kolo, Vzhod
Pittsburgh (2): Ottawa (7)

New Jersey (4) : NY Rangers (5)

Montreal (1) : Boston (8)

Washington (3) : Philadelphia (6)

1. kolo, Zahod
San Jose (2) : Calgary (7)

Minnesota (3) : Colorado (6)

Anaheim (4) : Dallas (5)

Detroit (1) : Nashville (8)

Igrajo na štiri zmage

V kategoriji najboljših podajalcev na vrhu ni Evropejec, pač pa 28-letni Kanadčan, član Morskih psov iz San Joseja Joe Thornton , ki je z natančno podajo soigralce razveselil kar 67-krat, in je četrti igralec v zgodovini lige, ki je tri leta zapored sezono končal na vrhu liste podajalcev. Z zgodovinskim dosežkom se je pridružil hokejskim legendam, kot so Wayne Gretzky, Bobby Orr in Stan Mikita.

Ko govorimo o vratarjih, je glede na mnoge kriterije s katerimi se vrednosti njihov učinek, težko izpostaviti le enega. Najmanjši odstotek prejetih zadetkov ima Chris Osgood (2,09), ki prihaja iz najboljšega kluba v rednem delu prvenstva Detroita . Sledita mu vratar branilcev naslova Anaheima Jean-Sebastien Giguera (2,12) in Kazahstanec v vrstah San Joseja Evgeni Nabokov (2,14). Nabokov je največkrat slavil zmago (46), pred New Jerseyjevim Martinom Brodeurjem (44), medtem, ko je tretji na tej lestvici član Calgaryja Finec Miikka Kiprusoff (39). Če že moramo izpostaviti vratarja, ki je najbolj zaznamoval sezono, bi bil to Nobokov, ki je v mreži stal na kar 76-krat, kar je največ med vsemi vratarji in je na svoj račun vpisal tudi največ zmag.


Evgeni Nabokov bo v končnici močno orožje San Joseja. ©Action Images

 

 

Ne spreglejte ...

Video: Hokejski mojstri na delu

Intervju: Anže Kopitar

Pomemben del statistike je tudi edini slovenski hokejist v severnoameriški profesionalni hokejski ligi Anže Kopitar . Hrušičan je že drugo leto član LA Kingsov , ki se jim tudi tokrat ni uspelo uvrstiti v končnico. Od Kraljev so bile letos slabše le še strele iz Tampa Bayja , a to nič ne zmanjšuje uspeha Kopitarja, ki je bil z naskokom prvi zvezdnih moštva iz Kalifornije in je bil s strani kluba izbran za najbolj koristnega igralca Kraljev (MVP). Kopitar je z 20 leti, 7 meseci in 12 dnevi po Jimmyju Carsonu (19 let, 8 mesecev in 14 dni) drugi najmlajši igralec Kraljev, ki mu je to uspelo. Kopitarjeva statistika v njegovi drugi sezoni je naslednja: 82 tekem, 32 golov (prvi strelec Kraljev, skupaj 22. mesto) in 45 podaj (prvi podajalec Kraljev, skupaj 34. mesto). Skupaj je dosegel 77 točk, največ v svojem moštvu, v skupnem seštevku pa ga to uvršča na odlično 23. mesto. V primerjavi s prvo sezono, ko je bil z 61 točkami (20 golov in 41 podaj) tretji najboljši novinec, je svojo statistiko, še močno izboljšal. Kopitarju pa je uspel še en hvalevreden dosežek, ki je še dodatno dvignil njegovo ceno. Na tekmi zvezd (All Stars) je nastopil kot prvi Slovenec in kot edini predstavnik svojega moštva.


MVP moštva LA Kings je letos Slovenec Anže Kopitar. © Action Images

 

Obstaja še veliko raznoraznih statistik podatkov, ki jih v ligi NHL objavljajo po koncu rednega dela sezone. Najbolj učinkovito moštvo lige je Ottawa , najmanj luknjasta je obramba Detroita, z igralcem več na ledu so bili najbolj učinkoviti pri Montrealu , medtem, ko se je Dallas najbolj branil z igralcem manj.

Končnica se začenja že v noči na četrtek. Takrat bodo vse te statistike pozabljen. Vse se začenja znova, štejejo le zmage, vse drugo je povsem nepomembno.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.