Brez marihuane ne more nadaljevati kariere

Foto: Profimedia
Dokler marihuana ostaja na seznamu prepovedanih substanc, se igralec ameriškega nogometa Mike James ne vidi v najmočnejši ligi na svetu.
Oglej si celoten članek

Pred Mikeom Jamesom, igralcem ameriškega nogometa, ki pa je trenutno brez kluba, je zelo težek boj. Ali si bo uspel izboriti pravico, da uživa marihuano, s katero bi si lajšal bolečino ob pogostih poškodbah, ali pa bo končal s profesionalnim ukvarjanjem s športom.

"Marihuana je koristna in igralcem ameriškega nogometa tudi potrebna."

Mike James

27-letni tekač je bil leta 2013 izbran na naboru s strani Tampa Bay Buccaneersov, a je zaradi stalnih poškodb tekom štirih sezon zanje odigral le 23 tekem.

Stvari so šle po zlu, ko si je v svoji prvi sezoni zlomil gleženj in je moral prestati operacijo. Bolečina namreč ni izginila in tako je postal odvisnik od analgetikov.

"Najprej sem jemal zgolj predpisane doze, a sem te nato začel povečevati, ko sem našel način, kako priti do novih tablet. Vstopil sem v cikel, v katerem sem moral biti za vsako ceno na igrišču, a je zato moje življenje izven igrišča začelo trpeti. Prej namreč nikoli nisem razumel temne strani odvisnosti. Gledal sem svojega očeta, kako se že celo življenje muči z njo in si mislil, da je bila to preprosto njegova izbira. Tako sem mislil, dokler nisem tega izkusil sam. Odvisnost je težka, ne bi jo smeli jemati zlahka. Marihuana pa mi je ponudila alternativo," je iskreno potožil James.

Raziskave so pokazale, da je kar 52 % nekdanjih igralcev tekom svoje kariere koristilo analgetike, od tega jih je kar 70 % zdravila zlorabljalo .

Foto: Twitter Mike James

Potem ko ga je žena prepričala v uporabo marihuane, katera je v državi Florida legalna za medicinske namene, jo je James začel uživati namesto analgetikov, obenem pa je nadaljeval s svojo NFL kariero. Začel se je počutiti dosti bolje, bolečine so minile, toda marihuana je s tem postala del njegovega vsakdana ter s tem tudi vseprisotna substanca v njegovem organizmu.

Na testiranjih je bil dvakrat pozitiven na marihuano, kar se kaznuje z denarno kaznijo ter vse do 10 tekem suspenza. Zato se je James odločil, da pride na plano in iskreno spregovori o svojem problemu. Naletel je na ogromno podporo pri svojih športnih kolegih, ki so ga vzpodbujali, naj nadaljuje s svojim bojem.

"Marihuana je koristna in igralcem ameriškega nogometa tudi potrebna. Vprašanje je le, če ne bi škodovala lastnikom moštev, ki bi zaradi tega lahko izgubili mnoga sponzorstva," meni James.

James je prvi igralec v zgodovini lige, ki je zaprosil za dovoljenje koriščenja marihuane v medicinske namene, da bi lahko nadaljeval s svojo kariero. Prošnja mu je bila maja zavrnjena, ker naj ne bi mogel v popolnosti dokazati, da preživlja kronične bolečine. Toda pogovori z ligo NFL se nadaljujejo in James ostaja optimist.

Skupaj s svojim odvetnikom upa, da bo liga NFL sprejela nova pravila, katerim bi sledile tudi preostale profesionalne lige v ZDA.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.