"Angleži bodo imeli z nami težave"

Foto: Žurnal24 stojanovic_slave_teaser_SAD
Žurnal24 je remija Slovenije z ZDA in Anglije z Alžirijo analiziral s trenerjem Slavišo Stojanovićem. "Angleži so pokazali zelo bledo predstavo in upam, da bodo tako igrali tudi proti nam."
Oglej si celoten članek

Bila je velika sreča za nas, da se je sodnik tako določil. V veliki večini bi se drugi sodniki odločili drugače in bi izgubili še to točko.
Slaviša Stojanović
Gospod Stojanović, kako ste vi videli včerajšnjo igro Slovenije proti ZDA?
Po odličnem prvem polčasu nas je presekal hitri zadetek Američanov v drugem, ki je vnesel nestabilnost v našo igro. Potem so Američani stavili vse v napad. Umaknili so centralnega branilca in dodali še enega napadalca. Na moč in silo so prišli do drugega zadetka in izvlekli točko. Škoda, saj smo imeli ugoden rezultat, a vseeno je tudi točka zelo velika.

Še posebej če vemo, da je sodnik neupravičeno razveljalil tretji ameriški gol?
To je bila res neugodna situacija. Bila je velika sreča za nas, da se je sodnik tako odločil. V veliki večini bi se drugi sodniki odločili drugače in bi izgubili še to točko. A mislim, da smo si ta neodločen rezultat povsem zaslužili.

Foto: Žurnal24 Robert Koren Se vam zdi, da so Američani igrali preveč grobo?
Američani so igrali, kot igrajo. To smo lahko pričakovali. Jaz ne vidim neke pretirane grobosti. Podobno so igrali tudi na prvi tekmi z Angleži. Igrali so na meju duela. Manjka jim nekaj kreacije, so pa fizično zelo dobro pripravljeni in so na tak način skušali priti do ugodnega rezultata.

Zdi se, da so naši v drugem delu ob 2:0 oziroma ob 2:1 le branili prednost. Napaka, še posebej proti ZDA?
Iz izkušenj vem, da je najbolj neugoden rezultat 2:1. Po vodstvu z 2:0 prejeti gol za 2:1 je nepisano pravilo, da se takrat vnaša največ nemira. Na žalost smo do tega rezultata prišli prehitro. Takrat bi morali pokazati več mirnosti in kombinatorike skozi sredino. A Američani so vse stavili v napad in so nas tako potisnili v cono med 16 in 30 metrov, kjer nam ni preostalo drugega, kot da se branimo.

Prav rad bi videl enega ameriškega superjunaka, kakšnega Supermana, ki bi bil tako hraber in bi nastavil sebe, da ti s petih metrov nekdo udari žogo v glavo.
Slaviša Stojanović
Ameriški mediji so od naših nogometašev najslabšo oceno dali vratarju Samirju Handanoviću, češ da bi moral drugače reagirati ob zadetku Landona Donovana.
Ah ja, ne polagajmo preveč računov na ameriške medije. Samir je stal, kjer vratar mora stati. Ko prideš v kazenski prostor pod tem kotom obstaja pravilo, da se strelja vratarju nad glavo. Izmerili so hitrost te žoge in znašala je 117 km/h. Prav rad bi videl enega ameriškega superjunaka, kakšnega Supermana, ki bi bil tako hraber in bi nastavil sebe, da ti s petih metrov nekdo udari žogo v glavo. Samir ni mogel drugače. Donovan se je odločil za udarec, ki je praktično neubranljiv.

Zvečer so Angleži le remizirali z Alžirijo. Deležni so hudih kritik. Ali res igrajo tako slabo, brez energije, motiva …?
Res so lahko deležni kritik. Vidi se, da se čuti apatija, nemoč. Nimajo svežine. Rooney je povsem disponiran. Haskey ne najde rešitve. Edini, ki so živi so Lennon in bočni igralci. Ti so nekaj poizkušali, vse ostalo pa je bilo prepočasno. Nimajo igralcev z nepredvidljivostjo, z domišljijo. To jih tepe. Ko ta mašina 'zalaufa', je super, ko pa se ustavi, se pa povsem ustavi. Sinoči so tako pokazali zelo bledo predstavo in upam, da bodo tako igrali tudi proti nam.

Foto: Žurnal24 Sp 2010 Ju%C5%BEna Afrika Anglija Wayne Rooney Rooney je na žvižge navijčev odreagiral užaljeno in s kletvico.
Tipično po njegovo. Od njega lahko to pričakujemo. Zaveda se, da mu ne gre. Rad bi dal, srce hoče, a noge ne gredo nikamor. Ni edini, a od njega se veliko pričakuje. Očitno je poškodba, ki se je pri njemu pojavila konec maja, pustila veliko posledic. Enostavno se ne more pobrati in priti na raven, na kakršni je bil pred poškodbo.

Kaj porečete na delo Fabia Capella? Pravijo, da vezisti (Gerrard, Lampard ...) igrajo preveč defenzivno, povsem drugače kot v svojih klubih.
To sem poslušal že na angleških kanalih, ki jih imamo v Dubaju. Tam so strokovnjaki in bivše zvezde njihovega nogometa podprli razmišljanje, da sistem 4-4-2, ki ga zdaj igrajo, onemogoča Lamparda in Gerrarda v njuni kreaciji, ki sta bolj ofenzivna in nevarna za gol. Če pa jih postaviš nazaj, je pa težava. Veliko bolj bi jim odgovarjal sistem 4-3-3, kjer bi bila Gerrard in Lampard bliže golu. Zdaj sta preveč oddaljena od gola in posledično tudi Rooney nima prave pomoči.

Mislim, da smo dovolj kompaktni, dovolj organizirani, željni in motivirani, da bodo imeli Angleži z nami velike težave.
Slaviša Stojanović
Selektor Capello zdaj obljublja spremembe.
Nekaj že bo spremenil, a ne verjamem, da bo spremenil sistem, katerega igrajo. Morda bo poizkusil s kakšnim drugim igralcem. Morda bo v konici napada začel Crouch, saj Heskey in Rooney v tem trenutku nista dobitna kombinacija. Njim šteje le zmaga. In kot poznamo Italijane, oni ne izbirajo sredstev, kako priti do nje, samo da se zmaga.

Pred zadnjim kolom je vse odprto. So rane Angležev prednost za nas ali pa se lahko znesejo nad Slovenijo?
Možni so vsi rezultati, a da bi doživeli kakšen debakl, pa ne verjamem. Mislim, da smo dovolj kompaktni, dovolj organizirani, željni in motivirani, da bodo imeli Angleži z nami velike težave.

In vaša napoved: kateri dve reprezentanci bosta šli v osmino finala?
To je nehvaležno. Vse kar sem doslej napovedal sem zgrešil. (smeh) Želim, da gremo mi naprej. Mi je pa vseeno, ali smo prvi ali drugi in ali gredo z nami naprej Angleži ali pa celo Alžirci. Samo da gremo naprej!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.