Anja v finalu 400 m mešano 4.

Foto: Reuters Anja Klinar
Slovenska plavalka Anja Klinar je na evropskem prvenstvu v Budimpešti osvojila četrto mesto na 400 metrov mešano. Bronasta kolajna se ji je izmuznila za 21 stotink sekunde.
Oglej si celoten članek

Zmagala je Britanka Hannah Miley s časom 4:33,09, srebrna je bila Madžarka Katinka Hosszu, bronasta pa njena rojakinja Zsuzsanna Jakabos. Klinarjeva je plavala 4:38,13 in bron zgrešila za 21 stotink.

400 m mešano (Ž):
1. H. Miley 4:33,09

2. K. Hosszu 4:36,43
3. Z. Jakabos 4:37,92
4. A. Klinar 4:38,13

Klinarjeva je v sezoni 2010 napovedala boj za medaljo ter nov osebni rekord. Kljub vrnitvi na "stare" tekstilne kopalke je samozavestno govorila o najboljšem dosežku v karieri in na EP res popravila lasten državni rekord z olimpijskih iger v Pekingu kar za 77 stotink sekunde. Za medaljo je bil bazen na otoku sredi Donave, ki je poimenovan po prvem madžarskem nosilcu olimpijske zlate medalje v plavanju, Alfred Hajosu, prekratek za nekaj metrov.

Razplet tekme je pokazal, da sta Britanka Mileyjeva, ki si je na koncu priplavala suvereno zmago in svetovna prvakinja Katinka Hosszu premočni za druge tekmice. Tudi Jakaboseva je po polovici proge "zanesljivo" sodila med dobitnice medalj, a je na koncu z zadnjimi močmi le s težavo ubranila dve desetinki sekund prednosti pred jeseniški plavalko, ki je na polovici zaostajala že 3,3 sekunde. Klinarjeva je tokrat pokazala borbenost, s katero bo ob pregledu izidov prestrašila tekmice, saj je bila v želji po bronu na zadnjih stotih metrih hitrejša prav od vseh tekmovalk, Jakabosevi je samo v kravlu "vzela" 1,7 sekunde, a cilj je bil za popoln preobrat nekaj metrov preblizu.

"Po eni strani sem zelo zadovoljna, saj še nikoli nisem plavala boljše kot danes, a ostaja grenak priokus, ker sem za tako malo zgrešila to medaljo. Ne vem, če je še kakšno mesto slabše od četrtega, a dala sem vse od sebe, boljše ne bi mogla plavati in razočarana zaradi vsega ne smem biti," je povedala Klinarjeva, ki je dodala, da Jakabosevo zelo dobro pozna in da je podoben razplet pričakovala. "Vedno je tako, da je na polovici pet metrov pred mano in da jo potem lovim. Upam, da bo naslednjič sreča na moji strani in da bo takrat drugače," je še povedala letos najboljša slovenska plavalka, ki zaradi zanjo nesrečnega razpleta potočila tudi nekaj solz. Ob tem je razkrila še eno zanimivost: "Nazadnje sem na tekmi jokala na mladinskem evropskem prvenstvu 2004, ko sem izgubila zlato medaljo za dve stotinki. In tudi takrat zaradi Jakaboseve."

V popoldanskem programu se je na 50 delfin predstavil tudi drugi slovenski adut Peter Mankoč in s 24,11 še enkrat dosegel najboljši letošnji izid na tej razdalji, ki je zadostoval za 12. mesto in kot zanimivost, kot pri Klinarjevi, je tudi Mankoču za še večji uspeh zmanjkalo 21 stotink sekunde. "Boljše kot zjutraj, a prihod v cilj se mi ni izšel. Delam velike zavesljaje, zato imam s prihodom v cilj nekaj težav," je zadovoljen z nastopom povedal Mankoč in napovedal, da na 100 delfin glede na današnjo tekmo lahko pričakuje dosežek okrog 52,7.

Dopoldne z mešanimi občutki

Sam vem, da sem lahko še hitrejši, ne vem pa, če bo zadosti za finale in prav nič ne bo narobe, če ga ne bo.
Peter Mankoč

Z mešanimi občutki so tekmo na 100 prsno končali slovenski tekmovalci, ki imajo velike apetite predvsem za 50-metrsko tekmo. Za presenečenje je z dosežkom 1:01,82 poskrbel Koprčan Matjaž Markič, ki je tekmo končal kot 19., le desetinko za polfinalom, Ravenčan Damir Dugonjič je bil z 1:01,91 22., Emil Tahirovič pa z 1:02,13 25. Vsi trije so krepko izboljšali svoje najboljše letošnje dosežke. Posebej je izstopal Markič, ki v sezoni še ni plaval pod 1:04. Na žalost pa se je s slovenskimi plavalci poigrala ura, saj je drugo in 22. mesto v kvalifikacijah ločila vsega dobra sekunda in Slovenija bi z nekaj sreče lahko imela v popoldanskem programu še dva plavalca. Posebej razočaran je bil Dugonjič, saj je po tekmi športno priznal, da si je želel nastop v polfinalu. Grega Plevelj je bil 58.

Popoln polom glede na pretekle dosežke pa je doživela Anja Čarman, ki že celo sezono išče prvo formo. Na 200 hrbtno se je z 2:15,87 in 18. mestom sicer približala polfinalistkam, a je bil izid preslab za plavalko Triglava, ki je v Evropi že posegala po medaljah. Žal je veliko napako naredila že na startu, ko je praktično le padla v vodo, v nadaljevanju pa so se napake še stopnjevale. Del krivde za slab nastop je nase takoj po tekmi vzel tudi njen trener Roni Pikec, ki je odkrito priznal, da bo treba za boljše dosežke spremeniti tudi trening, zato je že napovedal spremembe po letošnjem EP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.