Arena utihnila, prvič in zadnjič: Danci prvaki!

Foto: EPA Christiansen pokal krožnik slavje Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Are Foto: EPA Christiansen pokal krožnik slavje Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Are Foto: EPA Christiansen pokal krožnik slavje Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Are Foto: EPA Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Arena Foto: EPA Landin Jacobsen Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Arena Foto: EPA Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Arena Foto: EPA navijač danski navijač Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Arena Foto: EPA Sondengaard Sarup Vučković Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Arena Foto: EPA Hansen Rene Toft Manojlović Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Arena Foto: EPA Sondergaard Sarup Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Arena Foto: EPA Stanić Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Arena Foto: EPA Hansen Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Arena Foto: Reuters Hansen Rene Toft Srbija Danska finale EP v rokometu Beograd Arena Foto: EPA Čupić Igalde Hrvaška Španija EP evropsko prvenstvo rokomet tretje mesto
Evropsko prvenstvo v rokometu ni dobilo pravljičnega konca, saj so domačini Srbi proti Danski izgubili finale v beograjski Areni (19:21). Poraz orlov je iz kvalifikacij za olimpijske igre dokončno izločil tudi slovensko reprezentanco.
Oglej si celoten članek

Drugič v zgodovini je rokometna reprezentanca Danske, ki jo je pred zaključnimi boji evropskega prvenstva poleg Slovenije premagala tudi Srbija, osvojila naslov evropskih prvakov. Po zlati kolajni na Euru 2008 so Danci ponovili uspeh sredi beograjske Arene, kjer je domači srbski reprezentanci kljub porazu uspel zgodovinski met z osvojitvijo prve kolajne po razpadu Jugoslavije. Slovenski rokometaši so na koncu osvojili šesto mesto, zaradi poraza Srbije pa se niso uvrstili v aprilske kvalifikacije za olimpijske igre v Londonu.

"To prvenstvo je bilo za nas pravi vlak smrti," je po tekmi dejal presrečni danski trener Ulrik Wilbek. "V zelo taktičnem finalu so bili Srbi precej utrujeni, zato mislim, da sta odločila naša obramba in Mikkel Hansen. Bil je absolutno fantastičen. Čestitam tudi Srbiji za fantastičen turnir, lahko so ponosni na ta rezultat." Srbski selektor Veselin Vuković je Dancem športno čestital za izvrstno finale in opozoril na težko polfinalno tekmo, kjer so Hrvati popili moči njegovim varovancem.

"Danska je odigrala izvrstno finale," je po tekmi povedal Vuković. "Po težkem polfinalu proti Hrvaški smo bili psihično in fizično prazni. Toda na koncu koncev smo odigrali izjemen turnir. Dvakrat premagati Dansko na istem tekmovanju bi bilo vedno težko. Danes smo igrali proti najboljši ekipi in najboljšemu igralcu na svetu. Lahko smo ponosni na naše rezultate, ki bi lahko začeli neko novo obdobje srbskega rokometa."

Finalni obračun v polni Areni so bolje začeli Danci, ki jih razigrani srbski navijači niso zmedli. Z goli Mikkela Hansna in Andersa Eggerta Jensna so hladnokrvni severnjaki povedli z 2:0, Srbi pa so po nekaj neverjetnih zapravljenih priložnostih prvič zabili šele v šesti minuti, ko je kamen s srca Arene zvalil Rajko Prodanović. Danci so večino polčasa vodili z dvema goloma prednosti, največ pa v 23. minuti za tri (8:5). Ob koncu polčasa se je prebudil tudi srbski čuvaj mreže Darko Stanić in orle ohranil v igri pred zadnjimi 30 minutami prvenstva.

Tudi drugi polčas so bolje začeli Danci, ki prednosti niso izpuščali iz rok. Po dveh zadetkih Nikolaja Markussena je prednost znašala že plus štiri (11:7), Srbi pa so se vedno znova uspeli približati na gol, a je izenačenje ostajalo nedosegljivo. Petnajst minut pred koncem so Danci spet pobegnili na štiri (16:12), nezaustavljivi Mikkel Hansen pa je do konca zabil kar polovico golov svoje ekipe v drugem polčasu (šest od dvanajstih). Orli so se spet vrnili in z golom Ivana Nikčevića pred zadnjimi petimi minutami zaostajali le za gol, a sta Hansen in Rasmus Lauge Schmidt rešila tekmo.

Hansen je bil z devetimi goli daleč najučinkovitejši igralec tekme, medtem ko je vratar Niklas Landin zbral 19 obramb, njegov kolega na drugi strani Stanić pa štiri manj (15). "Danes nismo igrali dobro v napadu, ampak to, kar smo dosegli, je izjemno," je po tekmi povedal dežurni srbski junak med vratnicama. "Malce smo žalostni, ker nismo posnemali uspeha Novaka Đokovića in moške vaterpolske reprezentance. Vseeno sem ponosen, da smo dobili stoječe ovacije s strani navijačev. To mi bo ostalo v spominu do konca življenja. Upam, da bo uspeh prinesel boljšo infrastrukturo, saj si otroci, ki so prihodnost vsakega ekipnega športa, zaslužijo boljše pogoje, s katerimi bi nam lahko sledili."

Hrvatom deseta kolajna prvenstev

Hrvaška je na tekmi za tretje mesto premagala Španijo in prvenstvo v Srbiji zaključila z desetim odličjem v zgodovini samostojne države. Blaženko Lacković in Ivan Čupić sta oba prispevala sedem golov za kockaste, ki so odlično začeli in z zadetki Igroja Vorija ter Marka Kopljarja deset minut pred koncem polčasa pobegnili že za pet golov (10:5). Furija se je do konca prvega dela vrnila in ob koncu 30. minute so Hrvati vodili le za gol (13:12).

V nadaljevanju sta se razigrala že omenjena Čupić in Lacković, tako da so južni sosedje spet pobegnili, a so Iberci z Ikerjem Romerom (do konca tekme šest golov) pet minut pred koncem rezultat znižali na 26:28, ko je zadel Juanín García. Zaporedna zadetka Čupića in Vorija sta nato okončno zlomila odpor Špancev in bronasto kolajno obesila okrog hrvaških vratov.

EP v rokometu, finale:

Srbija : Danska 19:21 (7:9)
Prodanović 4, Vučković 3, Stojković, Ilić, Toskić, Nikčević in Vujin 2; Hansen 9, Eggert Jensen 3, Lindberg, Markussen in in Lauge Schmid 2

Tekma za tretje mesto:

Hrvaška : Španija 31:27 (13:12)
Lacković in Čupić 7, Vori 6, Ninčević in Kopljar 4; Sarmiento 7, Romero 6, Tomas 4

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.