Aretirali kondicijskega trenerja Powella

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jamajški mediji poročajo, da je italijanska policija aretirala kondicijskega trenerja Asafe Powella, ki naj bi atletu dostavljal prepovedana poživila.
Oglej si celoten članek

Jamajški časnik The Gleaner v današnji izdaji poroča, da naj bi italijanska policija na pripravljalnem taboru aretirala kondicijskega trenerja nekdanjega svetovnega rekorderja na 100 metrov, Jamajčana Asafa Powella. Ta je sinoči, mesec pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v Moskvi, potrdil, da je padel na dopinškem testu.

Za zdaj neimenovani kondicijski trener kluba MVP, ki je zadnje mesece v Lignano Sabbiadoru živel skupaj s Powellom, naj bi atletu dostavljal prepovedana sredstva, ki so prispevala k temu, da je bil test pozitiven. Powell je bil eden od peterice, ki je bila junija pozitivna na jamajškem državnem prvenstvu, v njegovem telesu pa so našli sledi prepovedanega metilsinefrina, poroča Gleaner.

Italijanska policija je trenerja pridržala, potem ko je v njegovem italijanskem domovanju našla dokaze o prepovedanih sredstvih. Tudi Powell je policiji predal prepovedana sredstva, ki jih je imel v lasti, dobil pa naj bi jih prav od kondicijskega trenerja. Ta naj bi s prepovedanimi sredstvi zalagal tudi Sherone Simpson, ki je prav tako ena od peterice pozitivnih z jamajškega DP, ki je bilo od 20. do 23. junija.

Začeli preiskavo

Jamajška protidopinška agencija je danes potrdila, da je prejela poročila o pozitivnih primerih, vendar po besedah predsednika Herba Elliotta primera še ne more podrobneje komentirati. "Začeli smo postopek v skladu s pravili naše protidopinške agencije," je dejal Elliott.

Powell: Nisem in nikoli nisem bil goljuf

Powell je prek izjave za javnost sporočil, da je nedolžen. "Rad bi, da je moji družini, prijateljem in navijačem po vsem svetu jasno, da sam zavedno nikoli nisem posegal po prepovedanih sredstvih. Nisem, in nikoli nisem bil, goljuf," je zapisal jamajški sprinter in dodal: "Moja ekipa je že sprožila notranjo preiskavo in sodeluje z vsemi pristojnimi agencijami, da bomo čim prej ugotovili, kako je prepovedano sredstvo sploh prišlo v moje telo. Zagotavljam vam, da bom našel odgovor na to vprašanje in poskrbel, da se kaj takšnega nikoli več ne bo pripetilo."

Foto: EPA Sherone Simpson Na dopinškem testu je padla tudi Simpsonova, ki je na lanskih olimpijskih igrah v Londonu z jamajško štafeto 4 x 100 m osvojila srebro. Tudi ona naj bi bila "žrtev" kondicijskega trenerja in tudi ona je že zanikala krivdo. "Sama namerno nikoli ne bi posegla po prepovedanih sredstvih. Vsem bi rada sporočila, da mi je izredno žal za vso bolečino in predvsem sramoto, ki jo je povzročil ta pozitiven test," je dejala Simpsonova.

Po neuradnih informacijah naj bi bil med grešniki tudi Nesta Carter, član jamajške zlate štafete 4 x 100 m na igrah 2012 v Londonu in 2008 v Pekingu. Carter je v soboto v Madridu na svetovnem izzivu Mednarodne atletske zveze (IAAF) na 100 metrov tekel izjemnih 9,87 sekunde.

Jamajko pretresajo dopinški škandali

Že pred mesecem dni je jamajško in svetovno športno javnost dosegla novica o dopinškem prekršku tamkajšnje zvezdnice Veronice Campbell Brown, v nedeljo pa je bil pozitiven tudi ameriški rekorder na 100 m, Tyson Gay. Potem ko je odpovedal nastop na SP v Moskvi, je dejal: "Nimam pripravljene nobene zgodbice o sabotaži ... Preprosto sem zaupal človeku, ki me je pustil na cedilu."

Na nove odmevne dopinške primere se je precej skopo odzvala svetovna zveza IAAF. "Vsak na novo odkriti primer dopinga je za nas le potrditev, da dobro delamo. Kljub temu je večina naših športnikov in trenerjev 'čista' in prav zaradi njih toliko vlagamo v boj proti dopingu. Očitno naš protidopinški program dobro deluje in vsak pozitiven primer le še poveča našo kredibilnost," je dejal tiskovni predstavnik IAAF Nick Davies.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.