Armstrong? Nemci ga ne marajo!

Foto: Žurnal24 Lance Armstrong bo prihodnje leto spet vrtel pedale. Moral pa bo obnoviti tudi s
"Za nas je Armstrong del preteklosti, ki je nočemo več doživeti," so sporočili pri nemški televiziji ARD, kjer očitno niso naklonjeni Armstrongovi vrnitvi. Lance jim je v svojem slogu že odgovoril.
Oglej si celoten članek
 
 

Naredil bi napako, če bi dejal, da se bom vrnil z namenom, da dobim osmi Tour. Ne potrebujem osmega Toura.

Lance Armstrong

 
Očitno je Lance Armstrong zelo resno vzel priprave na naslednjo sezono, saj je zmagal na 12-urni ekipni preizkušnji z gorskimi kolesi. Skupaj z moštvenima kolegoma v ekipi Livestrong so bili prepričljivo najboljši. Vendar to ni najpomembnejša novica tega dne. Teksašan je skupaj s svojim dolgoletnim trenerjem Chrisom Carmichaelom napovedal, da bo poskušal dirkati na vseh koncih sveta. Tudi v Avstraliji in Južni Afriki. Razlog? S to potezo bi rad še bolj opozoril na na svojo fundacijo Lance Armstrong Foundation , ki pomaga ljudem, obolelim za rakom.

"Najpomembneje je, da za to bolezen izve čim več ljudi. Najboljši način za to je, da dirkam po vsem svetu, v Avstraliji, Južni Afriki, Južni Ameriki, Evropi, ZDA … To je moja prednostna naloga v naslednjem letu,"
je po prej omenjeni preizkušnji povedal Armstrong, ki je s tem zavrnil namige, da bo nastopil zgolj na obeh etapnih preizkušnjah v ZDA ( Tour of California in Tour de Georgia ) ter na dirkah Pariz–Nica , Dauphine Libere in seveda na francoski pentlji.

"Ne potrebujem osmega Toura," je dejal Lance Armstrong. © Reuters

 
Osmega Toura ne potrebuje
Vse kaže na to, da se bo Armstrong najprej pojavil že v Avstraliji, na januarski dirki za serijo Pro Tour Tour Down Under . "Pomembno je, da sporočilo organizacije Livestrong prenesemo čim večjemu številu ljudi v Evropi in drugje po svetu. Če ljudje tega ne bodo znali ceniti, potem ne vem, kaj bodo. " Še vedno pa ostaja skrivnost, za katero moštvo bo sedemkratni zmagovalec Dirke po Franciji sploh vozil.

Vsi že napovedujejo, da naj bi se pridružil Astani , vendar obenem tudi trdijo, da bi bilo zagotovo tvegano imeti v svojem moštvu tako Armstronga kot Alberta Contadorja , Leyja Leipheimerja in Andreasa Klödna . Na vprašanje o tem, katerega moštva barve bo branil, je bil Armstrongov odgovor zelo kratek: "Nimam pojma."

"Vseskozi že trdim, da je Contador najboljši kolesar na svetu. Prav zato bi moral biti na letošnjem Touru, saj Vuelta ni tako dobro gledana,"
je še dodal Armstrong in poudaril: "Naredil bi napako, če bi dejal, da se bom vrnil z namenom, da dobim osmi Tour. Ne potrebujem osmega Toura. Naša organizacija Livestrong je bila uspešna v ZDA, v Teksasu. Naslednji logični korak je, da gibanje globaliziramo. Sam se počutim dovolj zdrav in močan, da mi mogoče uspe … Ne morem pa popolnoma ničesar zagotoviti."

 
 

Za nas je Armstrong del preteklosti, ki je nočemo več doživeti.

Rolf Dieter Ganz

 
Sovražno nastrojeni Nemci
Zaradi nečloveških predstav, ki jih je Lance Amrstrong uprizarjal v svojih najboljših letih, so ga Nemci očitno povsem zasovražili. Prav Nemci so tisti, ki so pri boju proti dopingu najbolj glasni, televiziji ARD in ZDF sta pred dvema letoma zaradi dopinških afer celo nehali prenašati Dirko po Franciji. Zanimivo je, da so takrat v istih urah, kot so bile etape, vrteli kar kuharske oddaje. Zdaj so se iz ARD spet oglasili in nad vrnitvijo Teksašana očitno niso tako navdušeni kot večina drugih.

"Za nas je Armstrong del preteklosti, ki je nočemo več doživeti. Naše nestrinjanje s tem bomo predali tudi direktorju Toura Christianu Prudhommu. Za Francoze je nemški trg pomemben in naša beseda nekaj velja. Prihodnost pripada mladi generaciji in zagotovo ne generaciji Lancea Armstronga, za katero upamo, da smo jo preživeli," je bil za časopis Die Welt jasen Rolf Dieter Ganz , odgovorni mož za stike z javnostjo pri televiziji ARD. Ganz je s tem želel poudariti, da si je Armstrong pri uspehih pomagal z nedovoljenimi poživili, tako kot naj bi si v tistih časih pomagali številni drugi, ki so pozneje serijsko "padali" na dopinških kontrolah.

Lance Armstrong poudarja, da je svoje zmage dosegel brez goljufanja. © Reuters

 
Armstrong: "Nikoli nisem goljufal in tudi naslednje leto ne bom."
"Sodeloval bom v protidopinškem programu, tako da dvomov ne bo. Vendar naj poudarim, da se leta 2009 v primerjavi z letom 2001 ne bo nič spremenilo. Nikoli nisem goljufal in tudi naslednje leto ne bom. Leta 2001 sem moral sam dokazovati, da sem nedolžen, zdaj je drugače," je v odgovor Nemcem dejal Armstrong in podal nazoren primer obnašanja kolesarske javnosti: "Dejali so, da sem jemal nekaj, česar oni ne morejo dobiti, da sem bolj pretkan in pametnejši od drugih kolesarjev in da je to oteževalo njihovo delo."

Armstrong je tudi odgovoril na namigovanja, da so vsi kolesarji njegove generacije dirkali s pomočjo nedovoljenih poživil: "Kar nekoliko smešno je, da trdijo, da je zdajšnja generacija drugačna. Poglejte Carlosa Sastreja, ki prihaja iz moje generacije. O njem nihče ne govori tako kot o meni." Kakorkoli, Armstrong bo imel že naslednje leto priložnost, da Nemce, ki kar nekoliko pozabljajo na to, da so prav njihovi številni kolesarji zakuhali marsikatero dopinško afero ( Stefan Schumacher, Jan Ullrich, Erik Zabel, Matthias Kessler, Jörg Jaksche ), postavi na laž.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.