Avanzo: "Avstralce bomo premagali"

Foto: Žurnal24 Matej Avanzo (desno) s selektorjem Memijem Bečirovićem. (Foto: Drago Perko/Kosar
V petek zjutraj je bil gost Žurnalove klepetalnice Matej Avanzo, direktor članskih reprezentanc pri Košarkarski zvezi Slovenije, ki je na vaša vprašanja odgovarjal neposredno iz Istanbula.
Oglej si celoten članek

Spodaj si lahko preberete vsa vprašanja, ki ste jih Mateju Avanzu zastavili v Žurnalovi klepetalnici. Vabljeni k branju.

Moderator: Dobro jutro. Pridružil se nam je Matej Avanzo, direktor slovenskih članskih reprezentanc. Pogovor lahko spremlja vsak bralec, le registrirani pa lahko postavljate vprašanja.
Moderator: Matej, lepo pozdravljeni. Kako ste? Je bila noč po zmagi proti Iranu kratka?
Matej Avanzo: Noč je bila zame dolga, saj sem se pred tekmo z Brazilijo zastrupil s hrano in tako bolj kot ne preležal zadnjih 24 ur. Za igralce in štab pa je bila malce krajša, saj jih je generalni sekretar KZS Iztok Rems po tekmi z Iranom peljal na kulinarične užitke v eno od tipičnih turških restavracij.

Vujačića želi Vujošević
Črnogorski selektor Duško Vujošević je v teh dneh potrdil, da se je s Sašo Vujačićem pogovarjal o nastopu za tamkajšnjo reprezentanco. Igralec La Lakers se je sicer pred letošnjim SP odpovedal nastopu za Slovenijo. Zdaj pa bomo videli, če bo raje nastopal za Črno goro. Možnosti je sicer malo, saj mora žegen sprva dati Fiba, nato pa še Košarkarska zveza Slovenije. O tem dvomi tudi Avanzo.

Carvalho: Pozdravljen Matej! Zanima me, ali obstaja sploh pravna podlaga za to, da Saša Vujačić nastopi za reprezentanco Črne gore. Kaj pravijo pravila?
Matej Avanzo: Glede na to, kaj je FIBA sklenila ob prošnji Košarkarske zveze Turčije, ki je skušala v svojo reprezentanco pripeljati Emirja Preldžića, praktično ni možnosti, da bi se kaj takega lahko zgodilo pri Sašu in Črni gori.

Jaka Trojka: Pozdravljeni G. Avanzo. Čestitajte fantom za dobre predstave! A so si danes zaslužili dan počitka, mogoče čas za ogled Istanbula (jih bo Boki peljal na baklavo) ali pa se že nadaljujejo treningi?
Matej Avanzo: Najprej hvala za čestitke, seveda v imenu fantov, ki za Slovenijo res dajejo od sebe vse, zapostavljajo družine, poletja in svoj prosti čas. Kar se pa tiče današnjega dne, bo res potekal v sproščenem vzdušju, saj gre celotna delegacija slovenske izbrane vrste na ogled glavnega bazarja v Istanbulu.

ElDiego: Matej, kako visoko po vašem mnenju lahko seže ta slovenska reprezentanca?
Matej Avanzo: Naš cilj je bil in je četrtfinale, ko se uvrstimo med osem, pa se bomo pogovarjali naprej.

Nena: Kateri od naših igralcev je doslej na prvenstvu pokazal najmanj? Ste nad kom razočarani?
Matej Avanzo: Košarka je ekipni šport in štejejo le zmage in porazi celotne ekipe. Ta je močna toliko, kolikor je trden njen najšibkejši člen. To pomeni, da je bil najšibkejši člen dovolj za 4 zmage in poraz v prvem delu tekmovanja. Razočaran pa nisem nad nikomer.

Zorro: Matej, ste bili sami kaj presenečeni nad dobrimi predstavami naših? V pripravah ni nič kazalo na tak uspeh.
Matej Avanzo: Presenečen sem nad tem, da smo tekmo za tekmo napredovali še hitreje, kot smo predvidevali. Sicer pa ne, saj smo natančno vedeli, zakaj smo se odločili za veliko število pripravljalnih tekem. Pripravljalni dvoboji niso namenjeni zmagovanju, temveč predvsem stopnjevanju forme in temu, da selektor dobi čim boljšo sliko o tem, kaj je še mogoče popraviti.

Nena: Kdo/Kaj je naše skrivno orožje v bitki proti "kengurujem"?
Matej Avanzo: Naše glavno orožje je to, da tekmec nikdar ne ve, kateri od naših košarkarjev bo na naslednjem dvoboju izstopal. V sodobni košarki je sicer težko karkoli skriti, saj vsak vsakogar pozna do obisti. Fantje kar pokajo od želje, tako da bo po mojem mnenju ravno to ključno za zmago nad Avstralci.

Zorro: Ali vas lahko Avstralci s čim presenetijo? Mogoče z Maričem, ki na Kitajskem proti vam ni igral?
Matej Avanzo: Na Kitajskem Marić res ni igral, kot pri nas ne Lakovič, Nachbar in Jagodnik. Gre za zelo kakovostno moštvo, ki ima rep in glavo. So atletska ekipa, dobro tečejo in imajo odlične košarkarje na vseh položajih. Imajo izkušnje iz vrhunskih evropskih ekip, tudi iz Lige NBA, tako da nas gotovo ne čaka lahko delo. A bojimo se jih niti slučajno ne, jih pa spoštujemo.

Carvalho: Za EUROBASKET 2013 bo Slovenija bojevala bitko z Italijani. Strokovni komentator Peter Vilfan je mnenja, da smo v primerjavi z zahodnimi sosedi v prednosti. Vaše mnenje ...?
Matej Avanzo: Težko vprašanje. Pri takih kandidaturah nikdar nista dovolj le znanje in želja. Odloča mnogo dejavnikov. O tem, ali smo v prednosti, težko govorim, saj nisem objektiven. Imamo pa zagotovo velikansko prednost – to so naši navijači, ki so postali prvi brand evropske reprezentančne košarke.

gregx: Kakšno je stanje z Urošem Slokarjem?
Matej Avanzo: Uroš ima poškodovano mišico na nogi ("list"), a s terapijo in počitkom bo za nedeljo nared.

komandant stane: Zakaj je bilo V Istanbulu organizirano vse skupaj preko turistične agencije in ne preko KZS. Moram priznati, da je manjkalo neko skupno druženje, ki smo ga imeli npr. v Amsterdamu, tako malo bi bilo potrebno in bi nas navijače združili v deželi, kjer je težko dobiti pivo, še posebej v dvorani ...
Matej Avanzo: Kar se tiče skupnega druženja, je to bilo s koncertom Zorana Predina in skupine Mambo Kings. Za to, da slovenskega lokala v Istanbulu ni bilo, pa je ključno dejstvo, da Turčija ni v EU, ter da smo lani v Varšavi v lokalu imeli težave s posamezniki, ki so uničevali inventar ...

Zorro: Kakšni so občutki v dvorani, ko je na tribunah 5.000 naših navijačev? Vam grejo kaj kocine pokonci?
Matej Avanzo: Seveda. Vsi v reprezentanci ob vstopu na prizorišča velikih tekmovanj uživamo v vsakem trenutku pogleda na zelene tribune. Naši košarkarji so nad navijači navdušeni, tudi sami priznavajo, da jih ti še dodatno podžgejo in jim omogočijo, da od sebe namesto 100 dajo 110 odstotkov moči.

Zorro: Imate kake informacije, koliko jih bo na tribunah proti Avstraliji?
Matej Avanzo: Žal ne, bomo pa naredili vse za to, da bi jih v Istanbul ad hoc privabili čim več.

Jaka Trojka: Zdi se, da dvorane na SP niso najbolj polne, dobro vzdušje pa je le na tekmah Slovenije in Turčije. Imam prav? Škoda kajne, da tako tekmovanje ni tako zelo popularno, kot je nogometno SP?
Matej Avanzo: Pred nekaj dnevi sem se pogovarjal z enim od vodilnih na FIBA. Tudi oni so tu bili brez moči, saj so dvorane v predtekmovanju ena za drugo razprodane! A kaj, ko so se prodajale le dnevne vstopnice, četudi so pri FIBA želeli doseči, da bi bile na voljo vstopnice za vsako tekmo. Turška zveza je vztrajala pri starem režimu dnevnih vstopnic, ta pa je preživet. Lahko obljubim, da bomo na EP 2013, če bo v Sloveniji, zagotovo prodajali karte za vsako tekmo posebej.

Nena: Kaj pomenijo Stožice za slovensko košarko?
Matej Avanzo: Ogromno. Glavna stebra slovenske košarke, Union Olimpija in KZS, sta dobila prostor za velike dogodke. Imamo dvorano, o kakršni smo doslej lahko le sanjali. Tu bomo lahko delali ogromno na promociji, poskrbeli za navijače, VIP goste, marketinške aktivnosti, skratka gre za izjemen vložek v prihodnost.

Špangica: Ste že šli na pravi turški kebab? Je boljši od tega, ki ga imamo v Sloveniji?
Matej Avanzo: Žal še nisem imel časa, bo pa verjetno teknil v prihodnjem tednu po zmagi nad Avstralijo.

Nena: Kateri od naših igralcev je v Turčiji najbolj priljubljen? Kdo ima največ fanov?
Matej Avanzo: Zelo priljubljen je Goran Dragić zavoljo odlične sezone v Ligi NBA, seveda sta zelo iskana tudi Boštjan Nachbar in Gašper Vidmar, ker igrata v klubih iz Istanbula, Jaka Lakovič je kot ikona reprezentance seveda tudi v prvem planu, tudi ostali ves čas delijo avtograme in se fotografirajo z navijači. Predvsem s slovenskimi smo našli pravo kemijo. Imamo tudi odličnega šoferja, ki vsakemu našemu navijaču potrobi, tako da smo že kar malce oglušeli od stalnega hupanja.

Jaka Trojka: Kdo so (poleg naših) vaši glavni favoriti za prvaka? Skoraj vsaka dobra ekipa ima tudi kak poraz, Američani pa se zdi, da ne igrajo ravno zares.
Matej Avanzo: Menim, da Američani igrajo še kako zares, saj imajo mlado, talentirano ekipo, ki pa težko zavestno stopnjuje ritem igre. Poleg nas in njih v krog favoritov gotovo sodijo Španci, Turki, Srbi, zmagovalec dvoboja Argentina – Brazlija, ne gre pozabiti niti na Grke in Litovce.

Zorro: V četrtfinalu potem naletimo na Turke! Maščevanje za Japonsko pred štirimi leti?
Matej Avanzo: Turke ali Francoze. A o tem, ko se uvrstimo naprej.

Nena: Z reprezentanti ste že od prvega dneva priprav. Je prišlo do kakšnega prepira med njimi?
Matej Avanzo: Vsak, ki je kadarkoli bil na pripravah v kolektivnih športih, ve, da 30 ljudi istega spola, še posebej pa ne v dveh mesecih, ne more ves čas biti dobre volje, nasmejanih in v briljantnih odnosih. To niti slučajno ne pomeni, da ni prave kemije ali da se ne razumemo, a do prepirov seveda manjših prihaja, to je – vsaj zame – nekaj povsem običajnega. Ker so zadeve pravilno vodene, vsak tak dogodek nazadnje pripomore še k boljšemu vzdušju, kar se v naši reprezentanci v zadnjih letih lepo vidi.

Zorro: Baje ste nastanjeni v superluksuznem hotelu. Kaj vse imate na razpolago?
Matej Avanzo: Hoteli na velikih tekmovanjih so – z redkimi izjemami (lani Katovice) – vselej petzvezdnični. Hotel, v katerem smo nastanjeni v Istanbulu, nam res nudi vse, kar potrebujemo, iz sob gledamo na morje in številne tovorne ladje, na voljo imamo velik fitnes, bazen, savne, a razen fitnesa igralci tako nimajo časa koristiti vseh reči, ki jih hotel ponuja, saj večino prostih trenutkov izkoristijo za še kako potreben počitek.

Zorro: Bomo tudi vas ob vrnitvi lahko pozdravili na Prešernovem trgu, tako kot nogometaše?
Matej Avanzo: Trenutno smo povsem osredotočeni na naše predstave, na to, kako ugnati Avstralce, zato bomo o takih rečeh razmišljali, ko bo zanje napočil čas.

Carvalho: V reprezentanci bomo na prihajajočih tekmah nujno potrebovali nekoga, ki si bo v odločilnem trenutku upal vreči na koš. Kdo bi to lahko bil?
Matej Avanzo: Na koš upajo vreči vsi, tudi fizioterapevt Seba (Sebastjan Ogris). :-)

Zorro: Se strinjate, da je veliko rezerv v Gogiju?
Matej Avanzo: Gogi ima specifično vlogo, saj je pod drobnogledom tekmecev, ki mu v obrambi namenjajo veliko pozornosti. Poleg tega je v taki vlogi, torej vlogi nosilca igre, pravzaprav prvič – vsaj na taki ravni – zato je to prvenstvo zanj odlična naložba tudi za prihodnost. Rezerve seveda ima, a vsako tekmo je in bo pokazal več. O tem sem prepričan.

Naja: Novinarji poudarjajo, da je Goran Dragič motor naše ekipe, tisti, ki lahko sam odloči tekmo. Se vam zdi, da je že dovolj zrel, da prevzame odgovornost v svoje roke, ko bo potrebno?
Matej Avanzo: Kratko in jedrnato: da. A imamo še ostale igralce, ki prav tako usodo tekme lahko vzamejo v svoje roke.

Moderator: Gostu bomo zastavili še tri vprašanja.

Zorro: Na tribunah kamera pokaže tudi Zorana Predina. Je napisal kako pesem za reprezentanco?
Matej Avanzo: Pesmi ne, je pa imel posebej za naše navijače v Istanbulu koncert 28. 8., ob tem pa nam tudi osebno čestital za dobre predstave. Tu bi posebej omenil še nekaj ljudi, ki so nam namenili pozornost. Prvega bi seveda še pred Predinom moral omeniti spoštovanega predsednika Republike Slovenije, gospoda Danila Türka, pa nekdanja kapetana Matjaža Smodiša in Raša Nesterovića, nekdanjega selektorja Jureta Zdovca in še mnoge druge.

Zorro: Matej, napovejte rezultat tekme z Avstralijo in naj strelca!
Matej Avanzo: Tega ne bi želel, zmagali bomo, pa naj bo po treh podaljških.

Moderator: Še zadnje vprašanje za našega gosta.

Carvalho: Si bodo fantje v soboto za motivacijo ogledali tekmo Zavec – Jackiewicz?
Matej Avanzo: :-) Morda pa res, a le, če je prenos mogoče spremljati tudi prek svetovnega spleta.

Moderator: Klepet se je iztekel. Gostu se zahvaljujemo in mu v prihodnje želimo vso srečo, kakor tudi našim reprezentantom v boju z Avstralci. Najlepša hvala tudi vam, ki ste pridno zastavljali vprašanja. K sodelovanju pa vas znova vabimo ob naslednji priložnosti.
Moderator: Matej še zadnje besede ...

Matej Avanzo
: Hvala tudi vsem bralkam in bralcem Žurnala. Navijajte še naprej za nas in nas podprite tudi, ko nam ne gre. Ob tem bi v imenu reprezentance zaželel veliko sreče še nogometašem, ki začenjajo kvalifikacije za EP!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.