Avstrijci na sedmi tekmi le dočakali prvo zlato

Foto: EPA Hirscher Hargin Avstrija Švedska SP svetovno prvenstvo Schladming Foto: EPA Riesch Hirscher Nemčija Avstrija Švedska SP svetovno prvenstvo Schladming Foto: EPA Hirscher Hargin Avstrija Švedska SP svetovno prvenstvo Schladming Foto: Reuters Žerak Slovenija Avstrija SP svetovno prvenstvo Schladming Foto: EPA Hosp Duerr Dürr Nemčija Avstrija SP svetovno prvenstvo Schladming Foto: EPA Riesch Trsinski Nemčija Hrvaška SP svetovno prvenstvo Schladming Foto: EPA Neureuther Nemčija Hrvaška SP svetovno prvenstvo Schladming Foto: EPA Caviezel Švica Kanada SP svetovno prvenstvo Schladming
Gostitelji svetovnega prvenstva v alpskem smučanju so le dočakali prvo zlato kolajno. Avstrijci so jih na ekipni tekmi osvojili kar cel komplet, potem ko so na poti do finala, kjer so premagali Švedsko, izločili tudi Slovenijo, ki je nastopila brez prve zvezdnice Tine Maze. Bron Nemčiji.
Oglej si celoten članek

Avstrijski alpski smučarji Nicole Hosp, Michaela Kirchgasser, Marcel Hirscher in Philipp Schörghofer so zmagovalci ekipne tekme na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, s čimer so Avstriji priborili prvo zlato kolajno na tem SP. Drugi so bili Švedi, tretji pa Nemci.

Slovenci so v predtekmovanju premagali Norveško, nato pa v četrtfinalu klonili proti Avstrijcem ter osvojili peto mesto. Domačini so eno od dveh točk izgubili prav proti slovenski ekipi. Ana Drev je bila v prvem četrtfinalnem paru namreč boljša od Carmen Thalmann.

Slovenska ekipa je skupaj z Norveško odprla tekmovanje. Drevova je v dvoboju z Mono Loeseth najprej zaostala za 0,47 sekunde. Žan Kranjec je proti Henriku Kristoffersenunadoknadil nekaj zaostanka in ga v zaključku proge prehitel z lepo prednostjo.

Slovenci v četrtfinale po pritožbi

S skoraj pol sekunde je Ana Bucik nato premagala Nino Loeseth in pripravila dobro izhodišče četrtemu slovenskemu predstavniku Mihi Kürnerju, ki pa je zaostal 17 stotink preveč za Leifom Kristianom Haugenom, in zdelo se je, da so Slovenci tekmovanje zaključili že na prvi oviri.

Vodilni pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) so po pritožbi slovenske ekipe sporočili, da bodo še enkrat preverili pravila, po katerih bi o potniku v četrtfinale odločal najhitrejši ženski in moški čas, kjer je bila skupno boljša Slovenija. Slovensko moštvo je nato res napredovalo v četrtfinale, kjer so jih čakali domačini.

Kranjec blizu Hirscherju, na koncu dva odstopa

Drevova je v prvem paru četrtfinala premagala Thalmannovo, ki je naredila veliko napako in zaostala za več kot sekundo (+1,06). Kranjca je nato čakal domači zvezdnik Hirscher. Na svojem prvem nastopu na SP si Hirscher sploh ni nabral velike prednosti pred slovenskim smučarjem, ki pa mu je zdrsnilo in sledil je odstop, Hirscher pa je dosegel najboljši čas dneva.

Foto: EPA Neureuther Nemčija Hrvaška SP svetovno prvenstvo Schladming Kirchgasserjeva je v predzadnjem paru za 52 stotink ugnala Bucikovo, za konec pa je odstopil še Mišel Žerak in Avstrijci so se z zanesljivo vožnjo Schörghoferja uvrstili v polfinale, kjer so tako na "derbiju" z Nemci kot tudi v finalu s Švedi slavili brez poraza.

"Res je bila zmeda. Mi smo sicer takoj vedeli, da smo napredovali, ker smo vedeli, kakšna so pravila, in smo videli čase, tako da smo se hitro pritožili in so nas takoj potem poslali na start. Proti Avstriji, ki je bila močno favorizirana in mislim, da najbolj močna ekipa, sem slabo startala in sem hotela v nadaljevanju z nekoliko preveč agresivno vožnjo pridobiti, druge možnosti nisem imela, zato pa je žal prišlo do napak," je po tekmi dejala Bucikova.

Vzdušje drugačno kot na ostalih tekmah

"Meni je sicer ekipna tekma všeč, mislim, da bi večkrat morali imeti take tekme, saj drugače deluješ, pomembno pa je tudi, da se kot ekipa dobro razumemo. Občutek je prelep in vesela sem, da sem lahko danes startala pred slalomom v soboto, spoznala podlago in tako vem, da sem pripravljena za slalom."

"Vzdušje je res drugačno kot na ostalih tekmah, vesela sem, da sem pred individualnim veleslalomom imela to možnost, da sem to izkusila. Sneg zdaj poznam, ker je tukaj tudi veleslalomska proga. Zelo dober občutek je, ko prideš v cilj in si pred domačo tekmovalko, ker je bilo občinstvo nenormalno, kar vreti je začelo na startu, ko sem se v drugo postavila na start. Drugače smo bili super ekipa, tudi fanta sta bila zelo blizu, škoda za odstope, mislim, da imamo prihodnost," je po tekmi povedala Drevova in dodala:

"Jutri pričakujem, da bom izpilila še zadnje občutke pred tekmo, ker bomo trenirale na podobni podlagi in grem na četrtkovo tekmo s polno paro, 'gasa' kolikor se da."

"Tekmo bi opisal kot nekaj res izjemnega, veliko navijačev ustvari posebno vzdušje. Mislim, da sem predstavil dobre vožnje, proti Hirscherju se mi ni izšlo, saj sem preveč tvegal, kar sem moral, če sem ga želel premagati. Mislim, da sem bil blizu, se mi pa žal ni izšlo. Nekaj posebnega je tekmovati pred toliko navijači, še posebej proti Avstriji, ker vsi navijajo zanje. Večjega pritiska zaradi tega nisem čutil, še lažje mi je bilo, ker nisem imel ničesar izgubiti. Če bi ga premagal, bi bil to en velik plus zame," pa je po tekmi povedal Žan Kranjec.

V sredo je v Schladmingu prost dan, v četrtek pa je na sporedu ženski veleslalomSkupni nagradni sklad je na ekipni tekmi znašal 100.000 švicarskih frankov, zmagovalci so pobrali 50.000, drugouvrščeni 30.000, tretjeuvrščeni pa 20.000 frankov.

SP v smučanju, ekipna tekma, rezultati:

Osmina finala

Slovenija : Norveška 2:2
Hrvaška : Nemčija 1:3
Francija : Slovaška 4:0
Združene države Amerike : Lihtenštajn 2:2
Finska : Švedska 1:3
Kanada
: Švica 3:1
Italija : Češka 1:3

Že uvrščena:
Avstrija

Četrtfinale

Avstrija : Slovenija 3:1
Nemčija : Francija 2:2
ZDA : Švedska 1:3
Kanada : Češka 2:2

Polfinale

Avstrija : Nemčija 4:0
Švedska - Kanada 3:1

Za tretje mesto

Nemčija : Kanada 2:2

Finale

Avstrija : Švedska 3:1

Končni vrstni red:

1. Avstrija (Hosp, Hirscher, Kirchgasser, Schörghofer)
2. Švedska (Pietilä-Holmner, Hargin, Hansdotter, Myhrer)
3. Nemčija (Dürr, Neureuther, Höfl-Riesch, Dopfer) 
4. Kanada
5. Slovenija (Ana Drev, Ana Bucik, Žan Kranjec, Mišel Žerak)
. Francija
. ZDA
. Češka
9. Norveška
. Hrvaška
. Slovaška
. Lihtenštajn
. Finska
. Švica
. Italija

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:18 15. Februar 2013.

    Meni je tale disciplina en navden cirkus Varga. Prvič bi za resnejši pristop , moral biti teren absolutno enak. Drugič …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.