Barça ima družbo na F4: CSKA in Olympiacos

Foto: EPA
Foto: EPA
Napeta končnica v Bilbau na četrti četrtfinalni tekmi letošnje Evrolige ni prišla do živega CSKA Moskvi, ki se je s skupnim izidom 3:1 pridružila Barceloni na zaključnem turnirju v Istanbulu. Nekaj minut kasneje ji je s tretjo zmago nad Sieno sledil še Olympiacos. Zadnjega polfinalista bo dala tekma med Panathinaikosom in Maccabijem.
Oglej si celoten članek

Barcelona je po ekspresnih treh zmagah proti Unicsu Kazanu že uvrščena na zaključni turnir v Istanbulu, kjer se ji bodo pridružile še tri ekipe. Katalonci so se na "final four" uvrstili že 12. v klubski zgodovini, kot prvi pa bi se jim lahko že v četrtek zvečer pridružil Maccabi, ki je bil le še zmago oddaljen od izločitve branilcev naslova Panathinaikosa.

V telavivski Nokia Areni zgodovina sicer ni govorila v prid Grkov, ki se jim vse od leta 2001 na zaključni turnir ni uspelo uvrstiti zaporedoma, a so varovanci Željka Obradovića stopili skupaj, ko je bilo to najbolj potrebno. Izraelci so sicer dobili prvo četrtino, nato pa so se branilci naslova vrnili v igro in dobili polčas (41:36). Maccabi je zaostajal večji del tekme, po košu Liorja Elijahuja pa je nekaj več kot štiri minute pred koncem le prevzel vodstvo (65:64).

Izraelci so za točko vodili tudi po košu Davida Bluja, nato pa sta Kostas Kaimakoglou in Dimitris Diamantidis zrežirala niz 0:10, ki je bil na koncu dovolj za zmago, po kateri lahko PAO še naprej upa na to, da bi po letu 2009 postal prvi branilec naslova na final fouru. Največ točk za zelene je dosegel Nick Calathes, močan prispevek pa je dodal tudi Šarunas Jasikevičius (12 točk).

CSKA zavzel baskovsko trdnjavo

CSKA Moskva je v Bilbau iskala odgovore po šele drugem porazu sezone, po napeti končnici pa se je le uspela uvrstiti na svoj deveti zaključni turnir v zadnjih desetih letih. Baski so ruske velikane pričakali z bučno podporo več kot deset tisoč gledalcev v Bilbao Areni, a se veliki favoriti letošnjega tekmovanja vse do konca tekme niso preveč ustrašili. Andrej Kirilenko je že ob polčasu dosegel 12 in se na koncu ustavil pri 23 točkah.

Baski so svoj juriš začeli v zadnjih petih minutah, ko so z dvema zaporednima trojkama Aarona Jacksona in Dimitrisa Mavroeidisa znižali na vsega minus šest (57:63), v zadnjo minuto tekme pa krenili z vsega štirimi točkami zaostanka. Nerazpoloženi Miloš Teodosić je 19 sekund pred koncem zgrešil met za dve točki, Jackson pa je z dvema prostima metoma rezultat znižal na 70:71. Teodosić je nato zadel oba prosta meta, ki si jih je priboril v naslednjem napadu, Jackson pa po namerno zgrešenem drugem prostem metu v zadnjem napadu ni dobl odbite žoge, na katero je skočil Kirilenko.

Tekma tedna po izboru Evrolige je bil kljub vsemu obračun Olympiacosa in Montepaschija Siene. Rdeče-beli so se z domačo zmago uvrstili še na svoj tretji "final four" v zadnjih štirih letih, za katerega so se morali v Pireju tudi precej potruditi. Siena je pred zadnjo četrtino vodila za točko (54:55), a je Olympiacos v domači dvorani nato prevzel pobudo in pobegnil, David Andersen pa je z dvema prostima metoma pet minut pred koncem znova izenačil (61:61).

Z nekaj točkami prvega strelca Vasilisa Spanoulisa (19 točk) so Grki v zaključku tekme ušli na varno prednost, ki jo je Nikos Zisis s tremi prostimi meti minuto pred koncem še znižal na tri točke (72:69), a so uspešni prosti meti Spanoulisa in, presenetljivo, kar dva zgrešena Boja McCalebba na koncu presodili Sieni.

Evroliga, četrtfinale, četrte tekme:

Maccabi Electra : Panathinaikos 69:78 (50:54, 36:41, 19:17) /2:2/
Langford in Smith 14 točk, Elijahu 12; Calathes 15, Jasikevičius 13, Kaimakoglou in Diamantidis 12

Gescrap BB : CSKA MOSKVA 71:73 (47:56, 28:39, 15:21) /1:3/
Jackson 19, Fischer 12; Kirilenko 23, Šiškauskas in Krstić 13, Hrjapa 10

OLYMPIACOS : Montepaschi Siena 76:69 (54:55, 38:39, 21:21) /3:1/
Hines in Spanoulis 19, Printezis in Law 8; Andersen in Zisis 15, Rakočević 11

Že na zaključnem turnirju:
Regal FC Barcelona

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na tri
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki se je uvrstila na zaključni turnir

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.