Barça v lepi tekmi v treh minutah ugnala Athletic

Foto: EPA Barcelona Athletic Bilbao BBVA Foto: EPA Laporte Messi Barcelona Athletic Bilbao BBVA Foto: EPA Muniain Song Barcelona Athletic Bilbao BBVA Foto: EPA Aduriz Susaeta Barcelona Athletic Bilbao BBVA Foto: EPA Aduriz Barcelona Athletic Bilbao BBVA Foto: EPA Messi Xavi Iniesta Barcelona Athletic Bilbao BBVA Foto: EPA Martino Barcelona Athletic Bilbao BBVA Foto: Reuters Messi Iraizoz Barcelona Athletic Bilbao BBVA Foto: EPA Pedro De Marcos Barcelona Athletic Bilbao BBVA Foto: Reuters Messi prosti strel gol Barcelona Athletic Bilbao BBVA Foto: EPA Messi Barcelona Athletic Bilbao BBVA
Na stadionu Camp Nou je (za katalonski hram nogometa) skromno število gledalcev videlo odlično tekmo, po kateri je Barcelona z zmago nad bilbajskim Athleticom (2:1) ostala v igri za naslov, Baski pa so iz rok izpustili lepo priložnost, da se utrdijo na četrtem mestu.
Oglej si celoten članek

Nogometaši Barcelone so v zadnjih desetih dneh doživeli neuspeh v dveh tekmovanjih. Najprej so jih Colchonerosi izločili iz Lige prvakov, sredi tedna pa so izgubili tudi finale španskega Kraljevega pokala proti večnemu tekmecu Realu (2:1).  Vmes se je zgodil še prvenstveni poraz v Granadi (1:0) in tako so varovanci Gerarda Martina na vsak način hoteli prekiniti serijo porazov, kar jim je v priložnosti polni tekmi pred 57.000 tisoč gledalci tudi uspelo (2:1).

Athletic Bilbao je kljub porazu ostal četrti, po zanesljivi zmagi Seville nad Granado (4:0) so se jim Andaluzijci sedaj približali le na tri točke zaostanka. Fantje pod vodstvom Ernesta Valverdeja (možen naslednik Martina) so pokazali pogumno predstavo, a so bili vse preveč nedosledni v obrambi, da bi zadržali napadalce domačih, pri katerih je prednjačil tokrat delovni in igrivi Leo Messi.

Katalonci so imeli v zadnjih tednih ogromno težav s poškodbami v zadnji vrsti, po pokalni tekmi na Mestalli sta se listi načetih nogometašev pridružila še Neymar in Jordi Alba, Sergio Busquets pa je tokratno tekmo izpustil zaradi rumenih kartonov.

Iz "smrtne" v "smrtno" priložnost

Srečanje se je začelo zelo odprto z obeh strani, prvo lepšo priložnost pa so si pripravili gostje, ko je José Manuel Pinto ubranil močan strel Aritza Aduriza na prvo vratnico. Na odgovor domačih ni bilo treba čakati dolgo. Leo Messi je idealno zaposlil Pedra, slednji pa je izgubil dvoboj ena na ena z Gorko Iraizozom. Pedro je Messiju vrnil uslugo že nepolno minuto kasneje, a tudi Argentinec ni uspel premagati baskovskega vratarja, ko se je znašel sam pred njim.

Katalonci so nadaljevali s pritiskom in v 20. minuti je Mikel Balenziaga malce pred golovo črto preprečil zadetek Adriana, saj je bil Iraizoz daleč od žoge. Blaugrana je bila nevarna tudi po sledečem kotu, toda Marc Bartra ni uspel priti do strela tik pred vrati.

Aduriz ostal brez gola leta

V 30. minuti bi kmalu videli najbrž najlepši gol v tej sezoni španskega prvenstva. Po predložku z desne se je Aduriz odločil za "škarjice", približno 12 metrov od gola je skočil izjemno visoko in v polnem zamahu zadel žogo, ki pa je končala v vratnici domačega gola. Do odbitka je nato prišel Markel Susaeta, sprožil "iz prve", zadetek pa je preprečil Pinto z izjemno refleksno obrambo.

Na drugi strani je tudi Barça hitro stresla okvir vrat. Messi je z vizionarsko globinsko podajo na levi našel vtekajočega Pedra, mož s Kanarskih otokov je idealno zaposlil Alexisa Sáncheza pred vrati, toda Čilenec je z vsega petih metrov nastreljal le prečko. Alexis bi svojo napako lahko popravil pet minut kasneje, nizek strel mu je z nogami ubranil Iraizoz, tako kot poskus Pedra, ki je našel pot do gola skozi številne pare nog. Po vseh priložnostih se je zdelo kar malce čudno, da sta ekipi na odmor odšli z začetnim izidom.

Baski kaznovali zapravljivost Barçe

Začetek drugega polčasa je minil v malce bolj skromnem ritmu, a je hitro postregel z zadetkom. Najprej je Messi s prostega strela divje zgrešil iz ugodnega položaja, na drugi strani pa je do zadetka v 50. minuti končno prišel Aduriz. Bartra je bil neodločen ob skakajoči žogi in baskovski napadalec se je znašel v obetavni situaciji na robu kazenskega prostora, ki jo je vnovčil z dobro odmerjenim plasiranim strelom v levi spodnji kot Pintovih vrat.

Nekaj minut kasneje bi udarec lahko vrnil Pedro, na levi strani šestnajstmetrskega prostora je imel veliko prostora, a je z mlačnim strelom omogočil novo obrambo Iraizoza. Dve minuti zatem je imel novo "smrtno" Messi: po protinapadu se je znašel povsem sam pred golom, vendar je tudi La Pulga reagiral slabo in zgrešil celoten okvir vrat. Na drugi strani je z razdalje meril Ander Herrera, njegov projektil je poletel malce nad prečko.

Trdnjava padla v treh minutah

Sledilo je še nekaj nevarnih situacij pred gostujočim golom, a brez izdelanega strela. V 72. minuti pa se je le zgodilo neizogibno. Dani Alves je prodrl po desni in podal do Alexisa, le-ta je poskusil s strelom, a je to storil tako slabo, da je idealno podal do Pedra, ki mu iz bližine ni bilo težko zadeti. Tri minute kasneje je Barcelona že vodila. Herrera je podrl Messija na robu kazenskega prostora, prosti strel je izvedel prav Argentinec in z močnim udarcem v vratarjev kot matiral Iraizoza, ki je imel rahlo zakrit pogled.

Po zaostanku se je Athletic spet odprl in Javier Mascherano bi potem, ko je v 85. minuti potegnil v napad, kaj lahko odločil tekmo, a je meril malce čez vrata. Še lepšo priložnost je imel rezervist Cristian Tello, ki pa je pred Iraizozom reagiral slabo in sploh ni dostojno streljal. Na drugi strani pa je imel še en rezervist na nogi vsaj točko za Athletic. Mikel Rico je bil popolnoma sam pred vrati po natančni podaji Balenziage z leve, že premaganega Pinta je s požrtvovalnim posredovanjem rešil Mascherano in tri točke so ostale v Kataloniji.  

Atléti že opravili svoje, Real kasneje

Vodilno moštvo lige - madridski Atlético - je svojo obveznost v 34. kolu opravil že v petek, ko je doma z rahlimi težavami odpravil Elche (2:0). Real Madrid je v sredo igral finale Cope del Rey, sredi naslednjega tedna ga čaka tekma z münchenskim Bayernom v Ligi prvakov in tako je španska nogometna zveza tekmo belega baleta proti Valladolidu prestavila na termin v začetku maja.

Špansko prvenstvo, 34. kolo:

Atlético Madrid : Elche 2:0 (0:0)
Miranda (72), Costa (91/11m)
RK: Sapunaru (Elche/90)
Villa (Atlético) je v 50. minuti zastreljal enajstmetrovko.

Osasuna : Valencia 1:1 (1:0)
Riera (19); Jonas (82)

Levante : Getafe 0:0

RealSociedad : Espanyol 2:1 (1:1)
Canales (32), Vela (90); Córdoba (23)

Almería : Celta Vigo 2:4 (1:1)
Rodri (40), Díaz (88); Nolito (20, 71), Charles (52), Orellana (76)

Rayo Vallecano : Real Betis 3:1 (2:0)
Rochina (14), Paulão (27/ag), Larrivey (51); Chica (79)

Sevilla : Granada 4:0 (1:0)
Mainz (14/ag), Gameiro (51), Mbia (58), Vitolo (68)

Barcelona : Athletic Bilbao 2:1 (0:0)
Pedro (72), Messi (75); Aduriz (50)

Ponedeljek ob 22.00:
Málaga - Villarreal

Sreda, 7. maja:
Real Valladolid - Real Madrid

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.