Barcelona in Šahtar v četrtfinale

Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 "Le kako naj bi slišal piščalko," je van Persie dopovedoval sodniku. (Foto: Reut Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Barcelona - Arsenal Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Prva četrtfinalista Lige prvakov v nogometu sta Barcelona, ki je na povratni tekmi pred domačimi navijači s 3:1 premagala Arsenal, in Šahtar, ki je v drugo Romo premagal s 3:0.
Oglej si celoten članek

Arsenal, ki ga je lani v četrtini finala izločila prav Barcelona, na Nou Campu ni uspel ubraniti prednosti iz Londona (2:1).

Barcelona je pred domačimi navijači na vrata Arsenala pritisnila takoj od začetka in imela ves čas veliko premoč. Topničarji so večino prvega polčasa igrali z enajstimi nogometaši na svoji polovici, v prvih 45 minutah pa niso sprožili niti enega strela na vrata Victorja Valdesa.

Barcelona je bila precej oslabljena v obrambi, saj ni mogla računati na Carlesa Puyola in Gerarda Piqueja (na osrednjih položajih sta ju zamenjala Eric Abidal in Sergio Busquets), medtem ko je pri Arsenalu že od prve minute začel sprva odpisani Robin van Persie, manjkali pa so Alex Song, Theo Walcott in Thomas Vermaelen. Kmalu po začetku tekme pa se je poškodoval še vratar Wojciech Szczesny, ki ga je v 19. minuti zamenjal Manuel Almunia.

Kljub temu, da so imeli gostitelji kar 69 odstotkov igralnega časa žogo v svojih nogah, so bile priložnosti redke. Prvi nevarnejši strel na gol Arsenala, kjer je od 19. minute naprej v vratih namesto poškodovanega Poljaka Wojciecha Szczęsnyja stal Manuel Almunia, smo videli v 36. minuti, ko je  David Villa na robu kazenskega prostora na kratko podal do Adriana, ta pa je skoraj iz mrtvega kota z leve strani z močnim strelom stresel vratnico.

Sodnik je zaradi dveh daljših prekinitev ob poškodbah prvi del podaljšal za pet minut, v tem času pa  je padel tudi prvi zadetek. V prvem polčasu nervozni in nevidni Lionel Messi je povedel Barcelono v vodstvo. Cesc Fabregas si je privoščil velikansko napako. Na 25 metrih od svojega gola je izgubil žogo, ki jo je sprejel Andres Iniesta. Ta je iz 16 metrov lepo podal pred gol do osamljenega Argentinca, ki je najprej ustavil žogo, nato pa jo neoviran z volejem poslal v mrežo za 1:0.

Messi in Xavi za zmago
Drugi polčas se je začel šokantno za domače navijače. Po kotu Arsenala je Sergio Busquets žogo z glavo poslal v lastno mrežo in izenačil na 1:1. Angleži so le tri minute kasneje ostali z igralcem manj. Rdeči karton si je prislužil Robin van Persie, ki je po sodnikovem žvižgu brcnil žogo in si prislužil drugi rumeni karton. Španski prvaki so napadli na vse ali nič. Po številnih zamujenih stoodstotnih priložnostih so do novega vodstva prišli v 69. minuti. Iniesta je podal na rob kazenskega prostora do Ville, ta je podaljšal do Xavija, ki je sam stekel pred Almunio in z razdalje 11 metrov zadel. Le dve minuti kasneje je bil Koscielny v kazenskem prostoru prepozen in na nepravilen način zaustavil Pedra. Messi je z enajstmetrovko postavil končni izid 3:1. Arsenal, ki bi za napredovanje potreboval še drugi zadetek, je smrtno priložnost zamudil v 87. minuti. Po izgubljeni žogi Adriana je Danec Bendtner, ki je v igro vstopil v drugem polčasu, sam stekel pred Valdesa, a mu je žogo v zadnjem trenutku izbil Mascherano!

V sredo bosta na sporedu tekmi Tottenham Hotspur - Milan (na prvi tekmi je bilo 1:0 za Angleže) in Schalke 04 - Valencia (1:1), prihodnji torek bosta povratna obračuna Manchester United - Olympique Marseille (0:0) in Bayern München - Inter Milano (1:0), prihodnjo sredo pa še Chelsea - Koebenhavn (2:0) in Real Madrid - Olympique Lyon (1:1).

Barcelona je po lanskem četrtfinalu še drugič zapored s tekmovanja izločila topničarje, ki so na vrata Špancev sprožili en sam strel.

Šahtar odpihnil Romo
Ukrajinski Šahtar se je z zanesljivo zmago s 3:0 na domačem igrišču proti Romi na povratni tekmi osmine finala zanesljivo prvič v zgodovini uvrstil v četrtfinale Lige prvakov. Ukrajinci napredujejo s skupnim izidom 6:2, sinovi volkulje pa se bodo zdaj v popolnosti lahko posvetili domačemu prvenstvu. Rimljani so v Donjeck sicer pripotovali odločeni, da spreobrnejo izid, potem ko so že pred domačimi gledalci klonili z 2:3. Na žalost svojih navijačev pa od besed niso prešli k dejanjem. Šahtar je že v 19. minuti povedel in nakazal končni razplet srečanja. V 28. minuti je imel Roma sijajno priložnost za izenačenje, a je Andriy Pyatov ubranil enajstmetrovko Marcu Borriellu. Ko je bil v 41. minuti zaradi drugega rumenega kartona izključen Mexes, pa je postalo jasno, da bo Šahtar postal prvi ukrajinski klub po Dinamu iz Kijeva (1999), ki se bo uvrstil med najboljših osem moštev LP. V drugem polčasu je Šahtar zadel še dvakrat (Willian in Eduardo) ter s tem le še potrdil zmago in napredovanje.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

Barcelona : Arsenal /1:2/ 3:1 (1:0)
Messi (45, 71/11-m) Xavi (69); Busquets (53/ag)

Šahtar Donjeck : Roma 3:0 (2:0) /3:2/
Hübschman (18), Willian (58), Eduardo (87)

// – izid prve tekme

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.