Baumgartner: "Oporoke nisem imel napisane"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zvezda trenutka, avstrijski "vesoljec" Felix Baumgartner, je za španski športni dnevnik Marca opisal svoje dni po vratolomnem skoku iz kapsule na robu vesolja. Pravi, da ga ljudje kličejo tudi ob štirih zjutraj.
Oglej si celoten članek

Kaj ste počeli te dni? Se počutite kot superheroj?
Selim se iz mesta v mesto, v Los Angeles, Orlando, veliko je dogodkov, televizijskih oddaj in res je, da je moje življenej doživelo veliko sprememb. Ljudje te prepoznajo na letališčih, v restavracijah, hočejo avtograme, fotografije. Prejemam klice ob štirih zjutraj, sledijo mi paparaci. Življenje se mi je spremenilo.

O čem ste razmišljali med vzponom?
Bil sem zelo osredotočen na tisto, kar počnem. Z Joeom (Kittingerjem, ki je držal prejšnji rekord, op. a.) sva se pogovarjala, da te ne sme zmotiti prav nič. Samo tako gre lahko vse po načrtih. Vse je moralo biti pod nadzorom, o vsem pa sem se tudi pogovarjal z ekipo.

Zakaj ste padalo odprli preden je bilo to načrtovano in niste presegli rekorda Kittingerja?
Ne, ni bilo tako. Odprl sem ga na pet tisoč čevljih (1.300 metrih), kar je predvideval protokol. Vse se je zgodilo tako, kot smo načrtovali.

Kateri trenutek je bil za vas najbolj razburljiv?
Ko sem odprl kapsulo, sem začutil, da sem na vrhu planeta. Lahko sem videl celo Zemljo. Tam zgoraj se počutiš neverjetno ponižnega, ne misliš na to, da boš podrl rekord. Misliš samo na to, da bi preživel.

Na hitro opišite občutke med skokom.
Težko jih razložim. Skok je bil dober, potem sem se 50 sekund začel vrteti. V tistem trenutku izgubiš nadzor, med drugim zato, ker je to stopnja hitrosti, katere ne moreš vaditi. Logično, še nikoli nismo vadili nadzvočnega skoka. Takrat sem začel prevzemati nadzor nad skokom in priti do cilja.

Ste zaprli oči?
Neee. (smeh) Čutil sem ogromen pritisk v glavi, ampak oči nisem zaprl, želel sem le nadzirati situacijo.

In kaj se lahko vidi pri tisoč kilometrih na uro?
Modro nebo in stvari, ki mimo tebe hitijo z veliko hitrostjo.

Se lahko uživa ob takšnem skoku?
Uživa se kasneje, ko si ga opravil in ostal živ. Ampak med skokom ne. Težko je.

Ste imeli oporoko že napisano?
Nisem imel napisane, ker sem vedel, da ne bom umrl. V nobenem trenutku nisem pomislil na to. Pet let sem se pripravljal na skok in duševno sem bil pripravljen. Ta skok sem v glavi opravil že večkrat.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.