Bertoncelj 8.: "Nisem razočaran"

Foto: EPA Sašo Bertoncelj je v prvem finalu SP končal kot osmi. (Foto: EPA)
Sašo Bertoncelj je v finalu 42. gimnastičnega SP v Rotterdamu na konju z ročaji po napaki z oceno 13,933 točke zasedel osmo mesto. "Nisem razočaran, ampak žal mi je, ker sem si želel narediti lepo vajo."
Oglej si celoten članek
S tega prvenstva bom odnesel same pozitivne stvari. Lahko sem zadovoljen, saj mi je že sam nastop v finalu veliko pomenil. Žal se ni izšlo, a gotovo še nisem rekel zadnje besede.
Sašo Bertoncelj

Zmagal je dvakratni svetovni podprvak (2007, 2009) Madžar Krisztian Berki (15,833 točke) pred evropskim podprvakom Britancem Louisom Smithom (15,733). Sašo Bertoncelj se je sicer prvič v karieri na svetovnih prvenstvih skozi kvalifikacije uvrstil med najboljšo osmerico na konju z ročaji, a se mu sestava tokrat ni posrečila. "Danes sem se na ogrevanju in tekmi počutil dobro, vedel sem, da moram narediti popolno vajo," je po nastopu, svojem prvem v karieri na SP, povedal 26-letni telovadec. 

"Začel sem zelo dobro, nato pa sem se pognal, da ne bi izgubil ritma, pri tem pa so mi pobegnila ramena in težko sem se ujel. Potem ko so mi pri drugem sohnu še drugič pobegnile noge, sem imel težave še pri rusu, ko so se napake kar nalagale ena na drugo. Skušal sem se sicer izvleči, čeprav sem vedel, da je za kolajno že vse izgubljeno, vendar res nisem hotel tekme končati s padcem, nato pa mi je za povrh klecnila še roka," je svoj nastop opisal Bertoncelj in poudaril, da kljub temu ni razočaran, saj je svoj cilj izpolnil že z uvrstitvijo finale: "Hotel sem narediti popolno vajo, saj sem se po dveh predhodnih nastopih dobro zavedal, da bo treba dobiti visoko oceno. Začel sem dobro s strigom, nato pa se je zalomilo."

Če greš 'na nož', na to, da boš vajo naredil perfektno, potem tudi precej hitreje pride do napak. Če meriš na oceno 15,6 do 15,7 točke, mora biti vaja izvedbeno popolna. Če ni, veš, da ne boš prišel zraven. Nato je povsem vseeno, ali si četrti, peti ali pa osmi.
Sašo Bertoncelj
"Enostavno nisem našel tistega pravega ritma. Počutil sem se dobro. Tako pride včasih, nimaš kaj. Nisem razočaran, ampak žal mi je, ker sem si zelo želel narediti lepo vajo. Že pred finalom sem se odločil za lažjo vajo in to sem si želel prikazati s popolno izvedbo, pa mi ni uspelo. Res nisem razočaran - biti v finalu med osmimi najboljšimi na svetu, to ni mala stvar. S tega vidika ne morem biti razočaran," je še poudaril Bertoncelj, ki je že pred tekmo napovedal, da bodo v finalu vse karte odprte.

V prvi finalni odločitvi dneva je elegantni Japonec Kohei Učimura na parterju osvojil še svojo tretjo kolajno tega prvenstva in mnogobojskemu zlatu ter ekipnemu srebru dodal še eno srebrno odličje. Z oceno 15,533 točke je zaostal le za Grkom Elefteriosom Kosmidisom (15,7), ki je bil tokat neulovljiv, tretji pa je bil Britanec Daniel Purvis (15,366).

Telovadke so se najprej pomerile v finalu preskoka, zmago pa je slavila Američanka Alicia Sacramone (15,2) in na svetovnem prestolu nasledila rojakinjo Kaylo Williams. V svojo zbirko kolajn je tako po srebru iz leta 2006 in dveh bronih (2005, 2007) na tem orodju končno dodala še svetovni naslov. Ruski tabor je sicer vložil uradni protest, a nič ni pomagalo in na novo okronana mnogobojska kraljica Alija Mustafina (15,066) se je tokat morala zadovoljiti s srebrom. Tretja je bila Brazilka Jade Barbosa (14,799).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.