Bila je Jugoplastika, je Matjaž Smodiš

Foto: Žurnal24 Toni Kukoč je pod vodstvom Božidarja Maljkovića blestel v dresu Jugoplastike. Ne
Konec tedna se bo odvijal 22. Final 4 Evrolige. Lahko se zgodi, da bo turnir, ki ga je nekoč osvajala Jugoplastika, na njem pa je igrala tudi Olimpija, tretjič osvojil Matjaž Smodiš.
Oglej si celoten članek
 

Zmagovalci Final 4:

1988: Philips Milan
1989: Jugoplastika Split
1990: Jugoplastika Split
1991: Pop 84 Split
1992: Partizan Beograd
1993: Limoges
1994: Joventut Badalona
1995: Real Madrid
1996: Panathinaikos
1997: Olympiakos
1998: Kinder Bologna

Do leta 1988 se je zmagovalec najmočnejše evropske klubske košarkarske lige odločal bodisi po sistemu finala s tekmama doma in v gosteh bodisi z eno samo tekmo na nevtralnem terenu. Tistega leta pa je Fiba sklenila spremeniti format tekmovanja in tako je bil aprila 1988 v Belgiji odigran prvi turnir najboljše četverice (tako imenovani Final 4 ). Na turnir je kot favorit prispel beograjski Partizan , a Vlade Divac , Žarko Paspalj , Aleksandar Djordjević , Ivo Nakič in Željko Obradović so pod vodstvom mladega trenerja Dušana Vujoševića v polfinalu izgubili proti telavivskemu Maccabiju . Slednji so v finalu s 84:90 klonili proti izkušenejši ekipi Philips Milan , za katero je takrat igral danes uveljavljeni trener v ligi NBA, Mike D'Antoni .

 
 

Zmaga v Münchnu je bila velika senzacija. Drugače je bilo leto za tem, ko smo morali dokazati, da smo res vrhunska ekipa. Dino Radja je bil že na poti v Boston, a je nazadnje le ostal. Za vnovično uvrstitev na Final 4 smo ga potrebovali.

Toni Kukoč

 
Sledilo je štiriletno obdobje prevlade jugoslovanske košarke. V Münchnu, Zaragozi in Parizu je med letoma 1989 in 1991 naslov osvojila splitska Jugoplastika , leta 1992 pa je bil v Istanbulu najboljši Partizan. Le kdo ne pomni zlate generacije splitske košarke: Toni Kukoč , Dino Radja , Duško Ivanović , Velimir Perasović , Luka Pavičević , Žan Tabak ... Prva dva naslova je Split osvojil pod vodstvom trenerja Božidarja Maljkovića , tretjega pa pod Željkom Pavličevićem . Tistega leta, 1991, so v finalu premagali Barcelono, ki jo je po novem vodil njihov nekdanji trener Maljković. Po uspehu Partizana, čigar ekipo so leta 1992 med drugim sestavljali Saša Djordjević , Željko Rebraća in Predrag Danilović , naslednjih pet sezon na Final 4 ni bilo več kluba z območja nekdanje Jugoslavije.

 

Olimpija 1997:

V. Stepania, J. Daneu, D. Hauptman, M. Tušek, A. McDonald, D. Henrie, M. Milič, R. Horvat, R. Nesterovič, I. Jurkovič, M. Kraljevič; trener Z. Sagadin

Zato pa je leta 1993 na zaključnem turnirju v dresu Limogesa nastopil Jure Zdovc . S pomočjo petih Zdovčevih točk so v polfinalu premagali Real Madrid , nato pa so v atenskem finalu odpravili še Benetton Treviso , za katerega je tedaj igral Toni Kukoč. Jure je v finalu dosegel sedem točk, Toni pa 14. Zanimivo, da so leta 1994 na Final 4 nastopile tri ekipe, ki bodo igrale tudi na letošnjem, 22., finalnem turnirju ( Barcelona , Olympiakos in Panathinaikos ), a jim je naslov izmaknil Joventut iz Badalone. Naslednji dve lovoriki sta šli Realu in Panathinaikosu, nato pa je sledil za Slovenijo zgodovinski Final 4 leta 1997 v Rimu. Ljubljanska Olimpija je pod vodstvom Zmaga Sagadina v polfinalu izgubila proti kasnejšemu prvaku Olympiakosu, a je nato v tekmi za tretje mesto s 86:79 premagala Asvel iz Lyona. Na tisti tekmi je s 17 točkami dokončno zablestel Marko Milič .

Matjaž Smodiš je s CSKA-jem pokal za zmagovalca Evrolige dvignil že dvakrat. © Reuters

 

 
 

Na Final 4 se je zelo težko uvrstiti. Potrebuješ veliko talenta in odlično fizično pripravljenost, da sploh lahko igraš v tako dobrem klubu, ki se lahko uvršča na Final 4.

Matjaž Smodiš

 
Leto kasneje je eden iz zlate Olimpijine generacije, Rašo Nesterović , le osvojil naslov zmagovalca Evrolige. S svojim novim klubom, Kinderjem iz Bologne, je v Barceloni premagal AEK Atene . Kinder je v finalu igral tudi leta 1999, a s 74:82 izgubil proti Žalgirisu iz Kaunasa. Rašo je bil eden izmed najboljših igralcev tistega turnirja, v polfinalu je dal 16, v finalu 12 točk. Na prelomu stoletja je Final 4 osvojil Panathinaikos, čigar igra je pod trenerjem Želimirjem Obradovićem slonela na Željku Rebrači in Dejanu Bodirogi . V finalu v Grčiji so premagali Maccabi, za katerega je takrat igral nekdaji Olimpijin košarkar in občasni slovenski reprezentant, Ariel McDonald . Takoj naslednje leto se je Maccabi maščeval, Ariel pa je bil z 21 točkami najboljši strelec svoje ekipe. Rivalstvo med izraelskim in grškim klubom je tretje poglavje dobilo na Final 4 leta 2002, kjer pa sta se srečala že v polfinalu. Boljši je bil Panathinaikos.

 

Zmagovalci Final 4:

1999: Žalgiris Kaunas
2000: Panathinaikos
2001: Maccabi
2002: Panathinaikos
2003: Barcelona
2004: Maccabi
2005: Maccabi
2006: CSKA Moskva
2007: Panathinaikos
2008: CSKA Moskva

V zadnjem obdobju so se Panathinaikosu in Maccabiju v krogu najboljših evropskih ekip pridružili Barcelona, CSKA Moskva in Tau Ceramica , ki so krojili razplet zadnjih šestih zaključnih turnirjev. Po dva naslova sta šla Maccabiju in CSKA-ju, po eden Barceloni in Panathinaikosu. V tem obdobju so pomemben pečat pustili slovenski košarkarji in košarkarji, ki so se pred tem kalili v Olimpiji. Tako sta si leta 2004 v finalu nasproti stala Skipper Bologna z Matjažem Smodišem in Erazmom Lorbkom ter Maccabi s Šarunasom Jasikevičiusom . Visoko je slavil Maccabi (118:74), Slovenca sta skupaj dala devet, Šarunas pa 18 točk. Leto za tem je Jasikevičius z Izraelci ponovil uspeh, leta 2006 pa je prišel čas za prvi Smodišev naslov. S svojim novim klubom, CSKA-jem, je v finalu v Pragi premagal prav Maccabi, za katerega Jasikevičius ni več igral, ter dosegel 12 točk. Matjaž je bil še boljši predlani (18 točk), a je moral v finalu CSKA priznati premoč Panathinaikosu, k zmagi katerega je Sani Bečirovič prispeval šest točk. Lani je s pomočjo 13 točk Matjaža Smodiša CSKA trofejo vrnil v Rusijo (v finalu so premagali Maccabi z Yotamom Halperinom ), letos bo CSKA na zaključnem turnirju nastopil sedmič zaporedoma. Če letošnji, 22., Final 4 osvoji Barcelona ali CSKA, bo vsaj en Slovenec še četrtič zaporedoma slavil naslov klubskega prvaka Evrope.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.