Blažičeva tekma kariere: zmaji prekinili niz

Foto: ABA Bertans Otašević Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Kastrati Otašević Rothbart Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Blažič Kastrati Dangubić Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Filipovski Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Thompson Maraš Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Močnik Nešović Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Nešović Močnik Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Thompson Jeremić Krstić Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Murić Jeremić Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Kastrati Dangubić Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Predin Janković Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Janković Möderndorfer Moderndorfer Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Filipovski Žakelj Daneu Alilović Union Olimpija Hemofram liga ABA Foto: ABA Prepelič Langford Smith Maccabi Helios Domžale liga ABA Foto: ABA Gay Pnini Maccabi Helios Domžale liga ABA Foto: ABA Prepelič Maccabi Helios Domžale liga ABA Foto: ABA Prepelič Ohajon Ohayon Maccabi Helios Domžale liga ABA Foto: ABA Prepelič Ohajon Ohayon Maccabi Helios Domžale liga ABA
Union Olimpija je v 12. kolu lige ABA v Stožicah premagala Hemofarm in prekinila niz devetih porazov v vseh tekmovanjih (80:75). Prvi strelec je bil z 21 točkami mladi Jaka Blažič. Sobota je bila črna za slovenske klube: Zlatorog je izgubil na gostovanju pri Budućnosti, Helios v Tel-Avivu, Krka pa pri Radničkem.
Oglej si celoten članek

Ljubljančani, ki so v zadnjem mesecu soočajo z velikimi težavami in jih je zapustilo skorajda pol ekipe, so pred današnjo tekmo regionalnega tekmovanja nanizali devet porazov, štiri v tej ligi in pet v Evroligi; zadnja zmaga je segala še v začetek novembra proti Krki. Pred današnjo tekmo je bilo razmerje na lestvici sicer precej v prid Ljubljančanov (6. mesto - 12. mesto), a je trener domačih Sašo Filipovski svaril, da je Hemofarm kakovostna mlada ekipa, ki se je letos že nekajkrat dokazala. Kljub temu, da je bil njegov nastop zaradi poškodbe vprašljiv, je na igrišče stopil tudi Dino Murić.

Domače moštvo je prvi polčas začelo zadržano (0:4), potem pa stopilo na plin. Po vodstvu s 6:4 gostje niso več prišli do prednosti, zeleno-beli pa so vodili največ za devet točk (13:8). Podobna je bila tudi druga četrtina, čeprav je igra domačih nekoliko nihala, tako da je Hemofarm zaostanek 16:23 še znižal na 24:27, polčas pa so vseeno zanesljivo dobili zmaji, tudi zaradi boljšega izvajanja trojk, saj so gostje zgrešili vseh šest poskusov.

V nadaljevanju so košarkarji Olimpije zadržali ritem iz prvega dela. Prednost se je nenehno gibala okrog desetih točk in znašala največ enajst (46:35). V zadnji četrtini sicer ni šlo povsem brez težav; gostje so se nekaj minut pred koncem po seriji trojk spet približali na nevarnih pet točk zaostanka (66:61), a so Ljubljančani vselej našli rešitev, predvsem na krilih tokrat zelo razpoloženega Jake Blažiča (21 točk), Hemofarm pa, čeprav je bil vselej blizu, v zadnji minuti ni dobil priložnosti za preobrat. V naslednjem kolu se bodo Ljubljančani v nedeljo, 25. decembra, v Podgorici pomerili z Budućnostjo, še prej pa jih v sredo doma čaka zadnji evroligaški obračun sezone s Kazanom.

Helios iz Tel-Aviva z minus 38, Bolčina zabil čez Schortsanitisa!

Košarkarji Heliosa so po pričakovanju izgubili na gostovanju pri evropskem podprvaku v Tel Avivu. Poraz z 38 točkami razlike je hkrati najvišja zmaga Izraelcev v ligi ABA, ki neprimerno bolje igrajo v gosteh kot pred domačimi gledalci. V prejšnjih štirih tekmah v dvorani Nokia so namreč zmagovali z nekaj manj kot osmimi točkami naskoka.

Domžalčani so v Tel Avivu gostovali v zelo neprimernem trenutku, saj so bili domačini visoko motivirani po nizu treh porazov, dveh v Evroligi in prvega v ligi ABA proti Zagrebu. Evroligaški popravni izpit so z odliko opravili sredi tedna, ko so premagali turški Efes Pilsen z 39 točkami razlike, preostanek jeze pa so stresli nad Domžalčane.

Srečanje, ki zaradi razlike v kakovosti ni imelo pravega tekmovalnega značaja, sta pri Heliosu najbolje izkoristila Dejan Jeftić s 17 točkami (trojke 5:7) in mladi, 17-letni Tomaž Bolčina (206 cm), ki je zbral 11 točk, vključno s košem oziroma potezo tekme, zabijanjem v zadnji četrtini preko najboljšega strelca, mogočnega Sofoklisa Schortsanitisa (206 cm, 156 kg). Helios bo naslednjo tekmo lige ABA igral 23. decembra doma proti zagrebški Ciboni.

Deveti poraz Krke

Krka je v ligi ABA doživela še deveti poraz. Čeprav so bili večino tekme rezultatsko povsem ob domačih, pa so Dolenjci v ključnih trenutkih zadnje četrtine popustili in morali priznati poraz ekipi Radničkega, ki ima zdaj po šest zmag in porazov. Pri domačih je bil najboljši strelec David Simon s 24 točkami, zelo pa se je izkazal tudi Steven Marković, ki je 17 točkam dodal kar 16 podaj in tekmo končal z indeksom 30. Pri Krki je bil najučinkovitejši Zoran Dragić z 19 točkami.

Novomeščani so se večino prvega polčasa dobro držali in bili povsem enakovredni gostiteljem. Med 16. in 19. minuto pa so si privoščili mrk, ki so ga domačini izkoristili za prvo otipljivo prednost na tekmi. Takrat so naredili delni izid 13:2 in pobegnili na 42:30. Sam zaključek polčasa je bil za goste nekoliko boljši, tako da so na glavni odmor odšli "le" s sedmim točkami zaostanka.

Čeprav se je Krka v uvodu drugega polčasa spet znašla v težavah, saj je Radnički povedel s 47:35, pa to ni zmotilo Zorana Dragića. Ta je v naslednjih trenutkih svojo ekipo s sedmimi zaporednimi točkami spet vrnil "med žive", Jure Balažič pa je s košem v 25. minuti zaostanek praktično izničil (48:49). Obe ekipi sta do konca četrtine znova dosegali točke v serijah, tako da je bila razlika med njima pred zadnjim delom le točka.

V zadnji četrtini pa so domačini hitro ušli za 11 točk (69:58), ko je Danilo Mijatović zadel trojko v 33. minuti. Za razliko od prejšnjih četrtin se tokrat Krki ni uspelo pobrati. Resda so se Dolenjci še približali na tri točke, toda v zadnjih minutah so gosti delovali veliko bolj zbrano. Ko sta Steven Marković v 38. in David Simon v 39. minuti dosegla zaporedna koša, je bila tekma odločena. Prednost je takrat znašala (pre)velikih devet točk. Krka bo v 13. kolu v petek gostila Zlatorog.

Laščani enakovredni tudi brez Panića

Košarkarji Zlatoroga so se s hrabro igro dobro upirali favoriziranemu tekmecu v Podgorici, vendar v sklepnih minutah bili prekratki za prvovrstno presenečenje. Iz Črne gore se tako vračajo z jubilejnim desetim porazom, ki jih še naprej zadržuje na repu razpredelnice lige ABA.

Čeprav so Laščani nastopili brez prvega strelca Vladimirja Panića, ki bo moral zaradi poškodbe gležnja predvidoma počivati do konca januarja, so bili v dvorani Morača povsem enakovreden tekmec Budućnosti, ki ima v jadranski druščini zavidljiv odstotek zmag (8-4), hkrati pa uspešno nastopa tudi v evropskem pokalu. V prvem polčasu so gostiteljem vodstvo prepustili le za nekaj minut, tudi v nadaljevanju pa so bili kljub črnemu nizu ob koncu tretjega dela igre, ki jih je od vodstva 50:49 pripeljal do zaostanka 50:60, v igri za zmago.

Najvišje vodstvo Budućnosti na začetku zadnje četrtine (70:58) so skoraj izničili, bili v 39. minuti na 75:71, žal pa v zaključku zgrešili nekaj neoviranih metov na koš in na svoji strani dopustili, da so domači z nekaj lahkimi koši odločili zmagovalca. Zlatorog bo v naslednjem kolu  lige ABA 23. decembra gostoval v Novem mestu.

Liga ABA, 12. kolo:

Union Olimpija : Hemofarm STADA 80:75 (52:41, 35:28, 17:12)
Blažič 21, Thompson in Salin 14; Savović 18, Nešović 13

Crvena Zvezda Beograd : Široki WWin 83:72 (62:64, 47:39, 28:18)
Popović 23, Milutinović 16; Pilepić 18

Budućnost VOLI : Zlatorog Laško 81:75 (67:58, 41:40, 18:19)
Vitkovac 19, Popović 18, Krstović in Dubljević 12; Omić 14, Mali 13, Atanacković 11

Maccabi Electra : Helios Domžale 94:56 (71:46, 49:33, 29:15)
Schortsanitis 21, James 19, Langford 12; Jeftić 17, Bolčina 11

Radnički : Krka 82:75 (59:58, 42:35, 17:16)
Simon 24, Marković 17, Scott 16; Dragić 19, Abdul 15

Cedevita : Partizan mt:s 75:57 (58:43, 41:23, 21:12)
Draper 17, Owens 13, Baždarić 11, ... Smodiš 8; Raduljica 15, Lučić 14

Zagreb CO : Cibona 82:77 (55:59, 35:36, 17:14)
Simon 29, Kasun 13, Mašić 11, ... Ožbolt 2; Rudež 23, Kus 15

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.