Bo Merklova spodbudila Grke?

Foto: EPA
Foto: EPA
Drugi četrtfinalni obračun na letošnjem evropskem prvenstvu med Nemčijo in Grčijo ima tudi rahlo politično ozadje, saj je prihod v Gdansk napovedala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki v deželi sirtakija ni med najbolj priljubljenimi osebami. Za sojenje bo odgovorna slovenska zasedba na čelu z Damirjem Skomino.
Oglej si celoten članek

Angela Merkel s svojimi varčevalnimi ukrepi, s katerim želi rešiti evro, med Grki ni najbolj priljubljena. Čeprav so ravno Grki tisti, ki so s svojimi dejanji v preteklosti najbolj ogrozili obstoj skupne evropske denarne valute, se seveda nikakor ne želijo odpovedati vsemu udobju, na katerega so se tako lahko navadili. Mnogi svetovni mediji tako razmišljajo, da bi Merklova s svojo prisotnostjo na četrtfinalnem obračunu proti Nemcem lahko še dodatno spodbudila grške nogometaše, ki imajo za seboj celotno nacijo. Mnogi razmišljajo celo o ponovitvi leta 2004, ko so si Grki na Portugalskem pokorili nogometno Evropo.

"Igramo za naš dres, našo zastavo in za vse ljudje, ki so doma," je pred četrtfinalom dejal Costas Katsouranis, njegov reprezentančni kolega Dimitris Salpigidis ga je dopolnil: "Ne verjamem, da kdorkoli v naši ekipi verjame, da bo to naša zadnja tekma na turnirju. Ljudje imajo toliko težav v vsakdanjem življenju. Resnično upamo, da jim bomo lahko narisali nasmešek na obraze."

Na drugi strani so Nemci v veliko boljšem položaju. Merklova je z varčevalnimi ukrepi Nemčijo hitro izkopala iz krize, tudi nogometaši igrajo odlično. V skupini smrti so nanizali tri zmage in se več kot prepričljivo uvrstili v četrtfinale, kjer pa se seveda ne mislijo ustaviti. Elf želi naslov evropskih prvakov, tako kot njihovi navijači. "Grki so zelo dobra ekipa, ki jo marsikdo podcenjuje. Ustvarili so si malo priložnosti, a iz njih zadeli. Tehnično so zelo dobri in odlično igrajo v igri ena na ena. Težko bomo prebili njihovo obrambo, toda mi imamo svoje namene," je pred srečanjem dejal Sami Khedira.

Grki bodo nastopili brez kreatorja igre in kapetana Girogosa Karagounisa, kar bi se v njihovi igri lahko še kako poznalo. Na drugi strani nemški selektor Joachim Löw nima nikakršnih težav s sestavo ekipe in bo lahko računal na prav vse nogometaše.

Skomina se bo znova srečal z Löwom

Drugi četrtfinalni obračun na letošnjem Euru bo imel tudi močan slovenski pridih, saj bo pravico delila slovenska sodniška zasedba na čelu z Damirjem Skomino. Slednji se sicer še kako dobro "pozna" z nemškim selektorjem Löwom, s katerim sta se na Euru 2008 zapletla v manjši spor. Na obračunu med Nemčijo in Avstrijo sta namreč tako Löw kot njegov stanovski kolega na avstrijski klopi Josef Hickersberger ob stranski avt črti nekoliko pretiravala z dajanjem napotkov svojim nogometašem. Skomina, ki je takrat opravljala vlogo četrtega sodnika, je oba strokovnjaka večkrat opozoril na njuno obnašanje, a ker to ni pomagalo je na pomoč poklical glavnega sodnika, ki je oba izključil. Tako Löw kot Hickersberger sta bila po dogodku močno razburjena. Nemški selektor pa bo tokrat zagotovo nekoliko bolj previden.

Evropsko prvenstvo, četrtfinale:

Ob 20.45:

Nemčija – Grčija (Gdansk)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.