Bodo Američani znova povozili Špance?

Foto: Žurnal24 Košarkarji Španije so si v izenačenem polfinalu proti Litvi priigrali boj za zla
V finalu olimpijskega košarkarskega turnirja se bosta pomerili reprezentanci Španije in ZDA, ki sta se srečali že v predtekmovanju. Takrat so bili prepričljivo boljši Američani.
Oglej si celoten članek
 

Košarka (M), polfinale

Španija : Litva 91:86
ZDA : Argentina 101:81

Reprezentanca Španije si je v napetem in izenačenem polfinalnem dvoboju proti Litvi , ki ga je dobila z 91:86, priigrala mesto v finalu olimpijskega košarkarskega turnirja. Španci se bodo tako prvič po 24 letih borili za zlato olimpijsko kolajno. Španci so po izenačeni prvi četrtini, ki so jo dobili z dvema točkama prednosti, na začetku drugega dela srečanja naskok povečali na plus osem, a so jih Litovci še pred glavnim odmorom ujeli in na odmor odšli z minimalno prednostjo.

V tretji četrtini je večji del za nekaj točk vodila Litva, v zadnjih desetih minutah pa so si prednost znova nabrali Španci, pri katerih sta se spet zbudila prva strelca Pau Gasol , ki je v tem delu tekme prispeval sedem od 19, in Rudy Fernandez z devetimi od skupno 18 točk. Na strani poražene Litve, ki je zbrala 31 metov za tri točke (zadeli so 12 trojk), pa Simas Jasaitis in Šarunas Jasikevičius z 19 točkami. "Taka je košarka. Gre za podrobnosti. Lahkih košev nismo zadeli," je po tekmi potožil poraženi Jasaitis.

Pri Špancih je imel pomembno vlogo mladi, komaj 17-letni Ricky Rubio , ki ga je trener Aito v igri držal v odločilnih trenutkih tekme. Iz igre sicer ni dosegel koša, je pa v obrambi z dolgimi rokami povzročal veliko težav litovskim branilcem. "Tako mlad sem, pa bom zaigral v olimpijskem finalu. Nekateri nikoli ne bodo dobili te priložnosti. Zato bom maksimalno užival v tem trenutku, saj ne vem, če bom še kdaj v takem položaju," je po polfinalu dejal Rubio in pristavil: "Imamo neverjetno reprezentanco!" Prvo ime furije je bil z 19 točkami superzvezdnik Pau Gasol : "Vesel in zadovoljen sem, ker se nam je trdo delo tako obrestovalo. Smo v finalu olimpijskih iger. To so sanje vsakega športnika."


Američani po poškodbi Manuja Ginobilija niso imeli težkega dela z Argentinci. © Reuters

 
 

Košarka (M), finale

ZDA : Španija (nedelja, 8.30)

Na drugi polfinalni tekmi so se uvrstitve v finale veselili košarkarji ZDA , ki so s 101:81 premagali izbrano vrsto Argentine , zdaj pa jih čaka še boj za zlato kolajno, s katero bi se ameriški športni javnosti "opravičili" za bron iz Aten. Izbrani ameriški zvezdniki iz lige NBA so si po poškodbi Manuja Ginobilija , ki si je zvil gleženj, hitro priigrali prepričljivih 17 točk prednosti (v osmi minuti srečanja je bil izid 21:4). Ko je že kazalo, da so Argentinci brez prvega zvezdnika proti Američanom popolnoma nemočni in da je tekma končana, so gavči v drugi četrtini visoko prednost Američanov stopili na šest točk, moči za preobrat pa vendarle niso imeli. Ameriški Dream Team je namreč po odmoru svojo prednost spet podvojil in srečanje brez večjih težav – Argentinci so se jim najbolj približali na 13 točk – pripeljal do zanesljive zmage in finala proti Španiji, ki so jo v predtekmovanju brez težav premagali. Najboljši strelec na tekmi je bil sicer iz vrst poražene ekipe – Luis Alberto Scola je zbral 28 točk in 11 skokov, pri Američanih pa je bil najučinkovitejši Carmelo Anthony z 21 točkami, od devetih strelcev za ZDA pa jih je še šest preseglo mejo desetih točk.

Američani so torej proti Argentini potrdili vlogo prvega favorita za zlato kolajno. Do zmage z 20 točkami razlike so prišli brez večjih težav. "Premagati Argentino za 20 točk ni kar tako. Veseli smo, da nam je uspelo," je razlagal trener Mike Krzyzewski . Pri gavčih se je že v sedmi minuti poškodoval najboljši igralec Manu Ginobili, ki je najprej tekmo spremljal s klopi, nato pa že odšel na prve preglede. Zaradi poškodbe noge bo po vsej verjetnosti manjkal na tekmi za tretje mesto.

 

Vroče novice iz Pekinga

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.