Bolgarski kapetan pri Olimpiji

Foto: Union Olimpija
Foto: Union Olimpija
Union Olimpija se je okrepila z bolgarskim reprezentančnim kapetanom Hristom Nikolovom.
Oglej si celoten članek

Natančno dva metra visoki in 28 letni krilni košarkar, ki je v lanski sezoni nastopal za francoski Pau-Orthez, je z Zmaji sklenil enoletno pogodbo. Nikolov je v francoskem prvenstvu v povprečju dosegal 8,1 točke, 2,4 skoka in 1,1 podajo na tekmo v 20 minutah igre. Posebno uspešen je bil pri metu za tri točke, kjer je bil 40,9-odstoten. Pred prihodom v Francijoje igral v Bolgariji, Romuniji in na Madžarskem. 

"Mladi ekipi, ki jo gradimo, je bilo potrebno dodati tudi bolj izkušenega igralca v okviru naših zmožnosti, ki bo nosil glavno breme na krilnem položaju. Nikolov velja za dobrega in vsestranskega napadalca, odlikuje ga nepopustljivost in energija, zaradi česar je bil po navadi tudi kapetan ekip in selekcij, kjer je nastopal. Nikolov prihaja k nam izredno motiviran, da naredi še korak naprej v svoji karieri. Z odločitvami glede morebitnih zadnjih okrepitev v klubu ne bomo hiteli," je o novem članu ljubljanskega moštva dejal trener Aleš Pipan.

Hristo Nikolov je svojo košarkarsko kariero začel v CSKA Sofija, kjer je nastopal kar šest sezon. V svoji zadnji sezoni pri CSKA-ju je imel povprečje 14 točk, 5,3 skoka, 3,3 podaje in 2,1 ukradene žoge na tekmo. V tem času se je veselil pokalnega naslova. Sledila je selitev v Lukoil Akademik, kjer je igral naslednji dve sezoni. V tem času se je preizkusil tudi v EuroCupu, kjer je v povprečju dosegal 4,5 točke na tekmo. V bolgarski ligi je imel povprečje 8,7 točke, 2,7 skoka in 1,6 podaji na tekmo. Njegova ekipa je dvakrat osvojila bolgarsko prvenstvo.

V sezoni 2010/2011 se je preselil v romunsko Steauo, kjer je igral mednarodni pokal EuroChallenge in v povprečju dosegal 8,4 točke in 3,9 skoka na tekmo. Pred začetkom sezone 2011/2012 se je preselil v madžarski Szolnoki, kjer je prav tako nastopal v pokalu EuroChallenge in v povprečju dosegal 10,9 točke in 2,7 skoka na tekmo. V madžarskem prvenstvu je bilo njegovo povprečje 12,8 točke in 4,9 skoka na tekmo. Skupaj z ekipo so osvojili madžarski pokal in prvenstvo.

V sezoni 2012/2013 je nastopal za romunski Cluj, kjer je imel povprečje 12,9 točke, 3,8 skoka in 2,9 podaji na tekmo. Sledila je selitev v Francijo, kjer je igral v lanski 2013/2014 sezoni za dobro znani Pau-Orthez. Nikolov je v tej sezoni imel povprečje 8,1 točke, 2,4 skoka in 1,1 podaji na tekmo v 20 minutah igre.

Na svoji reprezentančni poti je bil član mladinskih selekcij Bolgarije in je nastopil tudi na EP U20 v Varni, kjer so Bolgari premagali vso konkurenco in se uspešno prebili iz B v A divizijo. Nikolov je nastopil tudi za univerzitetno reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Srbiji leta 2009. V bolgarski članski reprezentanci je bil izbran za kapetana ekipe. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2013 je za Bolgarijo v povprečju dosegal 10,4 točke, 4 skoke in 2,4 podaje na tekmo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.