''Boris je bil veseljak med smučarji''

Foto: Anže Petkovšek žalna seja boris strel dvorana poden Foto: Anže Petkovšek žalna seja boris strel Foto: Anže Petkovšek žalna seja boris strel dvorana poden Foto: Anže Petkovšek žalna seja boris strel dvorana poden Foto: Anže Petkovšek žalna seja boris strel Foto: Anže Petkovšek žalna seja boris strel dvorana poden Foto: Anže Petkovšek žalna seja boris strel Foto: Anže Petkovšek žalna seja boris strel dvorana poden
Vest o smrti legendarnega slovenskega smučarja Borisa Strela je odjeknila kot strela z jasnega in presenetila celotno slovensko javnost. Oče slovenskega smučanja Tone Vogrinec se bo Strela spominjal po izjemnih dosežkih, vedrem značaju in revolucionarni veleslalomski tehniki.
Oglej si celoten članek

Slovenijo je pretresla tragična novica o smrti nekdanjega smučarja Borisa Strela, ki naj bi si po navedbah nekaterih virov vzel življenje. ''Žalostno, da mladi ljudje odhajajo na drugi svet. Spomini na njegove uspehe bodo ostali za vedno,'' je povedal nekdanji strelov trener Tone Vogrinec.

Eden najboljših slovenskih smučarjev je zablestel daljnega leta 1982, ko je na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojil bronasto kolajno v veleslalomu. ''Najbolj bo v spominu ostala druga veleslalomska vožnja v Schladmingu, ko se je nepričakovano na semfaorju pokazala številka tri. Takrat je bilo veselje nepopisno, saj je bila to prva kolajna naših smučarjev na velikih tekmovanjih,'' je dodal Vogrinec, ki se je spomnil tudi Strelovih dosežkov iz mlajših let. ''Seveda ne gre pozabiti že njegovega naslova mladinskega svetovnega prvaka in edine zmage v veleslalomu za svetovni pokal.''

Zmaga v Cortini d'Ampezzo

Med Strelove največje dosežke prištevamo še veleslalomsko zmago za svetovni pokal v Cortini d'Ampezzo, ki pa je ostala v senci velikega uspeha v Scladmingu. ''Bronasta kolajna v Schladmingu je bila najodmevnejša. Presenečenje je bilo tudi zato, ker so vsi ljubitelji smučanja pričakovali, da bo prvo medaljo osvojil Bojan Križaj, ki je bil med favoriti. Boris je preskočil ta dogodek, Bojan pa je potem osvojil srebro v slalomu, tako da je bil volk sit in koza cela. Veselje je bilo nepopisno,'' je povedal oče slovenskega smučanja. ''Zmaga v Cortini je minila z velikim navdušenjem, vendar življenje je šlo hitro naprej ni ni bilo časa za slavje. Nihče ni pričakoval, da bo to edina zmaga Slovenije. Križaj je imel nekaj lepih priložnosti, vendar je do današnjega dne to še vedno edina veleslalomska zmaga,'' je dodal Vogrinec.

Revolucionarni smučar

Foto: Špela Mohorič Boris Strel Strel je slovel po izredno agresivni vožnji, ki ga je nemalokrat stala uvrstitve. ''Boris je prvi začel voziti direktno linijo, torej po najkrajši poti od vrat do vrat. To seveda s tistim materialom ni bilo enostavno. Danes je to lažje zaradi smuči s stranskimi loki, takrat pa so bile smuči ravne in moral si imeti izjemno tehniko, spretnost in moč, da si zdržal pritiske v kratkem, hitrem zavoju. Boris je to imel. Jasno pa je, da tak način vožnje pomenil veliko tveganje, zato so se mu pogosto dogajale napake. Njegova sanjska vožnja je bil drugi tek Schladminga,'' je dejal alfa in omega slovenskega smučanja.

''Bil je dobre volje, poln načrtov''

V zadnjih letih je bil aktiven na smučarskem prizorišču, sodeloval pa je tudi s Smučarsko zvezo Slovenije. ''Zlasti v zadnjih dveh letih se je zelo angažiral v Smučarski zvezi. Kot član strokovnega sveta ni bil zadovoljen s stanjem, kakršno je, in bil je poln predlogov, kaj bi bilo treba spremeniti. Aktiven je bil tudi v domačem klubu v Škofji Loki. Ostal je smučar do konca,'' je povedal Vogrinec, ki se bo Strela spominjal tudi po njegovem vedno nasmejanem obrazu. ''Nedolgo smo bili skupaj na Krvavcu, ampak je hitro odšel zaradi družinskih obveznosti. Pogovarjala sva se pol ure in bil je dobre volje, tako kot vedno, poln načrtov. Boris je bil znan kot veseljak med smučarji,'' je zaključil Vogrinec.

Križaj: Zame je to grozno

Bojan Križaj, dober prijatelj in reprezentančni kolega Borisa Strela, je po žalostni novici ostal brez besed. ''Kaj naj rečem? Skupaj sva preživela več, kot s svojimi družinami. Zame je to grozno. Ne morem komentirati niti govoriti o tem,'' je povedal Križaj.

SZS: Še dolgo se ga bomo spominjali

Pri Smučarski zvezi Slovenije so zapisali, da je Boris Strel v prvi polovici 80. let razveseljeval množice ljubiteljev smučanja. Njegov največji uspeh je bila bronasta kolajna  s svetovnega prvenstva v Schladmingu.

"Strel je s svojimi veleslalomskimi predstavami spadal v sam vrh te discipline, kar je dokazal tudi s prvo in do zdaj edino slovensko zmago. Takrat so mu sledili Stenmark, Zurbriggen, Girardelli, Mahre, Križaj ... Še dolgo se bomo spominjali enega izmed velikanov slovenskega smučanja, zaradi katerega se je marsikateri mlad športnik podal na pot po belih strminah," so zapisali pri Smučarski zvezi Slovenije.

Številne izraze sožalja in spominov najdemo na socialnih omrežjih, o njegovi smrti pa pišejo tudi nekateri tuji mediji, predvsem hrvaški in srbski.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 15:00 1. April 2013.

    Hvala ti za prečudovite trenutke pred TV ekrani !

  • 07:26 30. Marec 2013.

    Prvič,da se res strinjam s tabo klinček!

  • 21:29 29. Marec 2013.

    Umit pa spat lumpacijus. Trči kuči.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.