Bozgo: "Olimpija je dolgo čakala na to priložnost!"

Foto: EPA
Foto: EPA
Pred nedeljskim derbijem med Olimpijo Ljubljano in Mariborom smo se pogovarjali s Klitonom Bozgom, nekdanjim napadalcem obeh moštev, ki se že veseli letošnje bitke za vrh: "Olimpija bo zelo motivirana. Dolgo časa je čakala na to priložnost, da pride v položaj, kjer se lahko bori za naslov z Mariborom," napoveduje eden najboljših strelcev v zgodovini slovenske lige, kjer je za zeleno-bele zabil 31 golov, pri vijoličastih pa je "tresel" rekordnih 78-krat.
Oglej si celoten članek

Vse je v znamenju tekme Maribora z Glasgow Rangers, kako težko pa pričakujete nedeljski derbi proti Olimpiji?
Zdaj lahko rečemo, da je po tolikem času, ko se je Olimpija vračala skozi peto, četrto in ostale nižje lige, na vrsti res pravi derbi, to pa zato, ker so približno izenačeni tudi točkovno. Lani je bila razlika ogromna, Maribor je bil prvi, Olimpija pa zelo daleč. Zdaj je na sporedu derbi, kjer se bosta res borila za prvo mesto. Mislim, da bo tekma res zelo zanimiva, pravi derbi.

Olimpija se je po dolgem času znašla v položaju, ko se bori za vrh, torej ne bo mogla igrati sproščeno. Kako bo to vplivalo na njene igralce?
Maribor danes (v četrtek, op. a.) pričakuje veliko, zelo pomembno tekmo. Rezultat v nedeljo bo odvisen tudi od četrtkovega. Če se Maribor uvrsti v Evropsko ligo, bodo v nekakšni psihološki prednosti, če jim bo seveda uspelo. Vseeno mislim, da bo tudi Olimpija zelo motivirana. Dolgo časa je čakala na to priložnost, da pride v položaj, kjer se lahko bori za naslov z Mariborom.

Bi Maribor s Škotske lahko prišel fizično in psihično izpraznjen, ali, kot pravijo nekateri, na derbijih res ni utrujenosti?
Strinjam se, absolutno. Nikoli ne moreš biti utrujen. Videli smo Maribor, ki je po zmagi nad Rangersi igral proti Muri … Če daš šest golov, res da je to težko primerjati, ampak Mura je prvoligaš, klub s tradicijo, pa je dobil šest 'kosov'! Mislim, da je igralski kader Maribora dovolj širok, da bo ekipa po nekaj spremembah spet sveža. Utrujenost ne bo imela vpliva, derbi je derbi in za to se živi. To je čast za vsakega nogometaša, da se lahko udeleži česa takega.

Koliko ste spremljali letošnjo sezono Olimpije, čeprav ste malce bližje Mariboru?
Gledal sem obe zadnji evropski tekmi, še posebej tisto na Dunaju proti Avstriji, saj avstrijski nogomet precej dobro poznam, ker sem tam dolgo časa deloval. Še posebej na Dunaju si je Olimpija zaslužila premagati Austrio, saj je bila celo tekmo boljša, na rezultat tekme pa je na koncu zelo vplival sodnik. Mislim, da je Olimpija odigrala zelo, zelo zrelo in kakovostno tekmo na Dunaju. Zadnjič je Austria brez problema zabila tri 'kose' Romunom. Torej ne gre za slabo ekipo. Res sem bil pozitivno presenečen nad zelo dobro igro Olimpije. Kakor vidim so na dobri poti, imajo ekipo in cela zadeva v Ljubljani 'štima', kar se vidi tudi na rezultatih. Ampak to je dobro tudi za Maribor, Olimpija mora biti konkurenčna, ker konkurenca, po mojem mnenju, prinese tudi kakovost.

Olimpijo so preimenovali kar v slovensko Barcelono. Se vam to zdi smešno ali vidite kakšne vzporednice?
Takole bom rekel – predvčerajšnjim sem gledal tekmo Dinama proti Malmöju. Pred tekmo so tudi za Dinamo pravili, da je balkanska Barcelona. Potem so po tekmi v studiu rekli: 'Vidite, mi gremo iz ene skrajnosti v drugo. Če bi danes Dinamo izpadel, bi po njem vsi pljuvali, pred tekmo pa smo govorili, kako fantastično je vse kupaj.' Te primerjave so takšne, nogomet je tak, da moraš vseskozi dobro igrati in držati kontinuiteto. Če igraš eno tekmo super, tri pa bolj tako tako, to ni dovolj. Barcelona je unikat in v nogometu ne moreš kopirati nobene ekipe. Barcelona je nekaj čisto drugega. Ampak ponavljam – Olimpija igra zelo lep in dober nogomet, kar je zelo dobro za slovenski nogomet, kot tudi to, da se za vrh bori čimveč ekip. Potem je tukaj tudi publika. Mislim, da bodo Stožice v nedeljo zelo dobro zapolnjene.

Če je Olimpja slovenska Barcelona je potem Maribor slovenski Real, kajne?
Točno tako! Če takšne primerjave pozitivno vplivajo na igralce, potem je to dobro. Hvala bogu! (smeh) Hvala bogu, da Olimpija igra vsaj približno tako, kot Barcelona. Upajmo, da se bo tako igralo tudi na derbiju v nedeljo.

Podobnost Maribora z Realom je tudi v tem, da so letošnjo sezono odprli s pritožbami na račun sodnikov, podobno taktiko pa pri Realu ubira Mourinho. Mislite, da se je Zlatko Zahovič to naučil od njega, oziroma, da ga posnema?
Če se od njega uči tudi pozitivnih stvari, ne samo negativnih, potem bo to super za Maribor! (smeh) Ampak nogomet je taktična igra in vsak hoče zmagati, to pa poizkuša doseči na vse možne načine. Vsak ima svojo taktiko. Tako kot Uli Höness, ki vedno nekaj 'žge' tam pri Bayernu … Če to vžge, potem hvala bogu! Če gre skozi, v redu, sicer pa je potrebno najti neko drugo taktiko. (smeh) Zato je nogomet tudi zanimiv.

Je vaše srce, ko gre za derbije, še vedno bolj vijoličasto kot zeleno, ali se deli na pol?
Vedno, ko igrata Maribor in Olimpija, si zaželim, da bi obe strani pošteno navijali za svoji ekipi. Da ne bi bilo ekscesov, da lahko na stadion pridejo vsi in to je zame pravi derbi. Dostikrat sem povedal, da sem si tudi v Olimpiji prislužil svoj kruh, tam imam veliko prijateljev. Jaz navijam za Maribor, ampak absolutno spoštujem tudi Olimpijo, saj sem tam igral tri leta in pol. Ko enkrat nekje ješ kruh, oprostite izrazu, po njem ne smeš pljuvati. Maksimalno spoštujem tudi Olimpijo in še enkrat si želim, da bi bil pravi derbi. Hvala bogu, da je štirikrat na leto! To je en plus za nas, ni tako, kot v Španiji in Italiji, ko se igra dvakrat in gotovo! Barcelone in Reala smo se lani nagledali za deset let vnaprej … (smeh)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.