Božič in drugi proti Cavendishu

Foto: EPA
Foto: EPA
Že v soboto nas čaka prvi vrhunec olimpijskih iger – cestna kolesarska dirka. Prvi favorit je domačin Mark Cavendish, ki upa na ciljni sprint glavnine. Večina ostalih reprezentanc, tudi naša s prvim adutom Borutom Božičem, si želi drugačnega razpleta.
Oglej si celoten članek

Kolesarji na cestni preizkušnji bodo eni od tistih športnikov, ki si bodo na olimpijskih igrah že prvi dan razdelili komplet kolajn. Čeprav je kolesarstvo šport, v katerem so napovedi nehvaležne, bo imela dirka vseeno glavnega favorita. To bo domačin Mark Cavendish, ki upa, da bo 250 kilometrov dolgo preizkušnjo odločil sprint glavnine.

"Kako bi bilo lepo, če bi britanski kolesarski šport na olimpijskih igrah dopolnil svoje uspehe v zadnjem času, zlato na lanskem prvenstvu in zmago na letošnjem Touru, da drugih dirk niti ne omenjam. Zavedamo se, da smo favoriti, v našem taboru bo zagotovo žalostno, če mi ne uspe zmagati. Zanima nas izključno zlato, vsaka druga kolajna bo sicer lep dosežek, a nas ne bo zadovoljila," je pred dirko dejal Cavendish, ki je v zadnjih etapah Toura dokazal, da je v formi in da ga bo težko premagati.

Preprečiti ciljni sprint

V kolesarstvu je vedno možnih več scenarijev, vsaka reprezentanca bo imela svojo taktiko. Prav taktika drugih ekip pa bi utegnila odločilno vplivati tudi na Cavendisha. Če veliko reprezentanc ne bo videlo svoje priložnosti v sprintu, se lahko dirka odvije tudi drugače. "Če bodo reprezentance napadale od začetka in če bo ritem od začetka visok, bo Cavendish težko zmagal. Klanec v vsakem devetem krogu zanj ne bo lahek zalogaj, če bo zaostal, ga bo težko pripeljati zraven," meni slovenski selektor Martin Hvastija, podobnega mnenja je tudi Belgijec Philippe Gilbert: "Jasno je, da je Mark prvi favorit. Če pride do sprinta, je nepremagljiv, zato bomo morali stopiti skupaj z reprezentancami, ki si sprinta ne želijo. V prvi vrsti tu mislim na Špance, pa tudi Švicarji bodo najbrž za to."
Foto: EPA borut božič astana
Da nekatere reprezentance ne bodo čakale na zaključek, se v močni britanski ekipi dobro zavedajo in prav tako že iščejo reprezentance, ki bi se z njimi "pobratile", da bi vendarle prišlo do skupinskega sprinta. "V kolesarstvu zavezništva niso nič neobičajnega, zato ne skrivamo, da se bomo poskušali dogovoriti z ekipami, ki imajo podobne cilje kot mi. Mislim, da jih bo kar nekaj," je dejal David Millar, kapetan britanske reprezentance, ki je poleg tega, da je že napovedal pogovore z drugimi kapetani, najavil tudi popolno predanost njihove ekipe, v kateri bosta še Bradley Wiggins in Chris Froome, svojemu adutu. Prav kronometrske sposobnosti Cavendishevih kolegov mu znajo priti še kako prav. Seznam favoritov je sicer širok, a glavni tekmeci naj bi vendarle bili Slovak Peter Sagan, Avstralec Matt Goss in Nemec Andre Greipel.

Proga bi morala ustrezati Božiču

V slovenskem taboru je sprint glavnine eden od sprejemljivih razpletov, še raje pa bi videli, da bi bil odločilen sprint manjše skupine, v kateri bi bila Grega Bole in Borut Božič. Slednjemu proga najbolj ustreza, zato bosta zanj delala tako Bole kot Jani Brajkovič. Slednji meni, da je Božič dovolj močan, da osvoji kolajno. "Nisem obremenjen, važno je, da sem se psihološko spočil od Toura, upam pa, da se mi kilometri z dirke ne bodo poznali. Proga je težja, kot je bila na lanskem svetovnem prvenstvu, ko sem bil sedmi, a vseeno bi mi morala ustrezati. Kombinacij, kako se bo vse skupaj odvijalo, je veliko, zato ne bi ničesar napovedoval," je dejal Božič, napovedim pa so se izognili tudi drugi. Božič je priznal, da računa na pomoč Brajkoviča in Boleta, obenem pa dodaja, da gre za dva odlična kolesarja, ki jima prav tako lahko odločilna poteza pomaga v boju za visoka mesta na OI.

Naslov prvaka bi sicer moral braniti Španec Samuel Sanchez, ki pa se je na Touru poškodoval in moral nastop odpovedati. Drugo mesto je po diskvalifikaciji Italijana Davideja Rebellina zaradi dopinga v Pekingu osvojil Švicar Fabian Cancellara, bron pa Rus Aleksander Kolobnjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.