Bradati Čehi osredotočeni na Ronalda

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Danes ob 20.45 bo v Varšavi na sporedu prva četrtfinalna tekma na letošnjem Euru. Udarili se bosta reprezentanci Portugalske in Češke, ki sta obe letošnje evropsko prvenstvo začeli s porazom. Napovedi pred finalom so previdne, jasno pa je, da se bodo Portugalci močno zanašali na Cristiana Ronalda.
Oglej si celoten članek

Na evropskem prvenstvu v nogometu v Ukrajini in na Poljskem je za nogometaši skupinski del, danes pa se bodo začeli izločilni boji najboljše osmerice. Na prvi četrtfinalni tekmi v Varšavi se bosta ob 20.45 pomerili Češka in Portugalska. Obe reprezentanci sta si napredovanje zagotovili v zadnjem, tretjem krogu skupinskega dela. Portugalska je za napredovanje z 2:1 premagala Nizozemsko, Češka pa je z 1:0 ugnala sogostitelje turnirja Poljake. Ostali četrtfinalni dvoboji so Nemčija Grčija, Španija Francija in AnglijaItalija. Prvenstvo so sicer že končale Rusija, Poljska, Nizozemska, Danska, Irska, Hrvaška, Švedska in Ukrajina.

Čehi upajo na ponovitev scenarija iz leta 1996

Pred več kot petnajstimi leti, in sicer leta 1996, je češka reprezentanca šokirala Portugalce, ko so jih izločili v četrtfinalu, zato na podoben scenarij upajo tudi danes. ''Situacija je podobna. A danes so favoriti oni,'' je povedal Michal Bilek. ''Ne bomo igrali tako kot proti Rusiji. Portugalska ni Rusija. Če bomo preveč napadalni ali premalo zbrani, nas bodo povozili,'' je dodal češki selektor.

Kapetan reprezentance Tomaš Rosicky še vedno upa, da bo lahko nastopil na nocojšnjem obračunu. Nogometaš Arsenala je izpustil zadnjo tekmo skupine A proti Poljski, saj se je zaradi poškodbe ahilove tetive vrnil v domovino. ''Možnosti za nastop so po treningu večje. Treniral sem, vendar bom še videl, ali bom lahko igral. Odločili se bomo glede na reakcijo telesa,'' je povedal Rosicky. V tem trenutku pa je že jasno, da na zelenico ne bo stopil v prvi enajsterici. "Sam se bo odločil, ali bo igral del tekme, in bo vstopil s klopi," je povedal menedžer češke reprezentance Vladimir Šmicer. Po poškodbi, ki jo je staknil na obračunu z Grčijo, je Čeh veliko časa namenil intenzivnemu zdravljenju. Bradati Rosicky je še razkril, da si bodo nogometaši še naprej puščali brade, vse dokler bodo prisotni na turnirju. ''Kot ekipa smo videti strašni. Upam, da bodo brade postajale hujše in hujše,'' se je pošalil 31-letnik. Nekaj besed je namenil tudi prvemu zvezdniku današnjih nasprotnikov Cristianu Ronaldu. ''Ne mara igrati obrambe, ampak si to lahko privošči zaradi nivoja, na katerem igra,'' je povedal Rosicky.

Bilek: ''Ronaldo je nevaren, toda ni edini nevaren igralec''

''Portugalska je zelo dobro uravnotežena. Ronaldo je nevaren, toda ni njihov edini nevaren igralec. Tu so še Nani, Postiga ... Proti Rusiji smo svojo igro preveč odprli in so nas kaznovali. Postrojili smo obrambo, kar se je izkazalo za ključ. Veliko smo se naučili na prvem obračunu,'' je zatrdil Bilek.

Češka je skupinski del tekmovanja končala na prvem mestu skupine A, medtem ko je Portugalska v skupini B zaostala samo za Nemčijo. Čehi so prav tako edina reprezentanca, ki se je v nadaljne tekmovanje uvrstila z negativno gol razliko.

Težka naloga za Gebreja Selassieja

Ronalda bo na tekmi pokrival Theodor Gebre Selassie, njegovo nalogo pa je selektor Michal Bilek izziv označil za ''zelo zanimivo''. ''Ronaldo lahko zadene 40, 50 golov v sezoni. Odgovornost ne bo samo na Theu, vsi moramo dobro braniti. Kadar teče, ga je nemogoče zaustaviti,'' je o Portugalcu povedal Čeh.

Moutinho: ''Ronaldo je najboljši nogometaš na svetu''

Foto: EPA joao moutinho Portugalski vezist Joao Moutinho je pohvalil svojega reprezentančnega kolega Cristiana Ronalda, v katerem vidi ključnega igralca ekipe, ki bi jih lahko popeljal v polfinale. ''Normalno je, da se o njem govori več kot o drugih igralcih. On je najboljši nogometaš na svetu. Cristiano je dovršen igralec. V njem ne najdem niti ene šibke točke. On je vodja, žogo obvlada z nogami in glavo, vedno je hiter,'' je pred obračunom z reprezentanco Češke povedal Moutinho. ''Ves svoj talent usmerja v delo za ekipo in srečni smo lahko, da imamo takšnega igralca. Vsi skupaj imamo isti cilj. Dobro opraviti svoje delo od začetka do konca,'' je dodal nogometaš Porta.

Čeprav ima Portugalska v svoji vrstah Ronalda, pa Moutinho opozarja, da so možnosti za preboj enakodvredno razporejene. ''50-50. Še naprej moramo delati, kar smo počeli na zadnjih treh obračunih. Tudi oni niso začeli najbolje, vendar so se kvalificirali iz težke skupine. Smo v dobri formi in imamo potrebno samozavest za zmago,'' je zaključil 25-letnik.

Obe reprezentanci prvenstvo začeli neprepričljivo

Obe ekipi sta v prvi tekmi skupinskega dela zabeležili poraz. Češko je s 4:1 ugnala Rusija, Portugalsko pa z enim sami golom favorizirana Nemčija. ''Ni nam treba razmišljati o polfinalu ali finalu. Osredotočeni smo na ta dvoboj. Ne moremo sanjati o ničemer drugem. Ne bo nam lahko,'' je povedal Moutinho.

''V obrambi in napadu bomo poskušali igrati s čim več igralci. Imamo nogometaše, ki lahko počnejo oboje. Moramo izdelati strategijo, ki nam bo omogočila, da pokažemo naše kvalitete. Na srečo jih imamo veliko,'' je samozavestno povedal portugalski strateg Paulo Bento.

Raul Meireles verjame, da lahko Portugalska poseže po samem evropskem vrhu, podobno kot je to letos uspelo Chelseaju. ''Nihče nas pred turnirjem ni štel za favorite. Tako kot si nihče ni mislil, da je Chelsea favorit v Ligi prvakov. Zelo težko bo, toda to so naše sanje in sanje vseh Portugalcev,'' je povedal Meireles.

Portugalci ne verjamemo v vlogo favorita

''Ne trdimo, da smo favoriti. Ne bo lahko. Še naprej moramo trdo delati na kvaliteti, ki smo jo že pokazali. Potem se morda lahko uvrstimo v polfinale,'' je povedal Bento. ''Veliko stvari je še treba dodelati, a ponosen sem in igralci bi prav tako morali biti,'' je zaključil Portugalec.

Češka lovi prvi nastop v polfinalu evropskih prvenstev po letu 2004, zanimivo pa je, da so Portugalci istega leta nastopili v finalu, kjer pa so jih premagali Grki. Glede na komentarje pred tekmo se izbranci Michala Bileka zavedajo, da bo eden od ključev do zmage dobro pokrivanje Cristiana Ronalda. Portugalec je z dvema zadetkoma na obračunu z Nizozemsko po številu reprezentančnih golov prehitel Luisa Figa, saj jih je dosegel že 34.

verjetni postavi:
Portugalska: Rui Patricio, Joao Pereira, Alves, Pepe, Coentrao, Meireles, Veloso, Moutinho, Nani, Postiga, Ronaldo

Češka: Cech, G. Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky, Hubschman, Plasil, Jiracek, Kolar, Pilar, Baros

Euro 2012, četrtfinale:

Varšava, 20:45:
Portugalska – Češka

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.