Brajkovič po padcu vzel slovo od Toura

Foto: Reuters Andre Greipel Foto: Reuters Andre Greipel tour de france kolesarji Foto: Reuters Daryl Impey Foto: Reuters jani brajkovič Foto: Reuters jani brajkovič Foto: Reuters mark cavendish
Nemec Andre Greipel je zmagovalec šeste etape dirke po Franciji. Slovenski kolesar Jani Brajkovič je nekaj km pred ciljem grdo padel in zaostal več kot deset minut.
Oglej si celoten članek

Nemški kolesar Andre Greipel (Lotto) je zmagovalec šeste etape dirke po Franciji. Drugo mesto na 176,5 kilometra dolgi preizkušnji od krajev Aix-en-Provence do Montpelliera je privozil Slovak Peter Sagan (Cannodale), tretji je bil Nemec Marcel Kittel (Argos-Shimano). Rumeno majico je prevzel Južnoafričan Daryl Impey (Orica GreenEdge).

Brajkovič padel pred ciljem

Etapo od provansalske prestolnice pa do Montpelliera je med drugim danes zaznamoval tudi padec Janija Brajkoviča 12 kilometrov pred ciljem. Brajkovič je sicer lahko nadaljeval dirko, a je bil zaostanek prevelik, da bi ulovil glavnino, na koncu pa je zaostal več kot deset minut, v skupnem seštevku pa je njegov zaostanek še minuto večji. Ekipa Astane ima na letošnji francoski pentlji res smolo, saj je ostala že brez Fredrika Kessiakoffa, ki danes ni mogel nadaljevati zaradi padca, in Andreja Kašečkina. Kristijan Koren (Cannondale) je bil danes 110., za zmagovalcem je zaostal pet sekund, skupno je 71.

Na tleh tudi Cavendish

Približno 30 kilometrov pred ciljem je padel tudi izkušeni britanski sprinter Mark Cavendish, ki pa je z vratolomno vožnjo, ko je lovil glavnino, prehiteval je spremljevalna vozila po levi in po desni, lov so mu dodatno oteževala številna krožišča, ki jih je kar preskakoval, velik zaostanek nadoknadil in se na koncu celo boril za sprintersko zmago. Zadovoljiti se je moral s četrtim mestom.

Na koncu se je najbolj smejalo Greiplu, ki je v ekipi Lotto ostal še edini sprinter. Moštvo je šele tri kilometre pred ciljem prevzelo pobudo, začelo pritiskati in svojega favorita pripeljalo do ustrezne pozicije za zaključni del.

Greipel je dobro izkoristil ponujeno priložnost in imel v ključnih trenutkih najmočnejše noge. "Včeraj smo naredili napako, danes tega na srečo nismo ponovili. Vsi v karavani so videli, da imamo močno ekipo, ki me je podprla. Kolegi so me pripeljali do dobre pozicije za končni sprint in lahko se veselim zmage," je povedal Greipel.

Rumena majica prvič v rokah Južnoafričana

Kot prvi Južnoafričan v zgodovini dirke po Franciji je danes rumeno majico vodilnega prevzel kolesar ekipe Orica Green Edge Daryl Impey. Doslej so rumeno majico oblekli kolesarji iz 23 različnih držav. "Zame je to velik uspeh, prav tako za vso ekipo. Danes je precej pihalo, zdi se mi, da je bila etapa daljša, kot je dejansko bila, res je bilo stresno. A rumena majica je zame fantastičen uspeh. Zdaj sem postavil Južnoafriško republiko na kolesarski zemljevid, majico bom nosil z vsem spoštovanjem," je dejal Impey.

V petek je na sporedu sedma etapa, ki bo kolesarje popeljala preko 205,5 kilometra od Montpelliera do Albija, kjer bodo kolesarji zavili tudi v hribe, čakajo jih štirje kategorizirani vzponi.

Dirka po Franciji, 6. etapa (176 km; Aix-en-Provance - Montpellier):

1. Andre Greipel (Nem/LTB) 3:59:02
2. Peter Sagan (Slk/CAN)
3. Marcel Kittel (Nem/ARG)
4. Mark Cavendish (VBr/OPQ)
5. Juan Jose Lobato (Špa/EUS)
6. Alexander Kristoff (Nor/KAT)
7. Jose Joaquin Rojas (Špa/MOV)
8. Danny van Poppel (Niz/VAC)
9. Roberto Ferrari (Ita/LAM)
10. Samuel Dumoulin (Fra/ALM) vsi isti čas
...
110. Kristijan Koren (Slo/CAN) + 0:05
190. Janez Brajkovič (Slo/Astana) + 10:48

Skupni vrstni red:

1. Daryl Impey (JAR/ORI) 22:18:17
2. Edvald Boasson Hagen (Nor/SKY) + 0:03
3. Simon Gerrans (Aus/ORI) 0:05
4. Michael Albasini (Švi/ORI) 0:05
5. Michal Kwiatkowski (Pol/OPQ) 0:06
6. Sylvain Chavanel (Fra/OPQ) 0:06
7. Chris Froome (VBr/SKY) 0:08
8. Richie Porte (Aus/SKY) 0:08
9. Nicolas Roche (Irs/SAX) 0:14
10. Roman Kreuziger (Češ/SAX) 0:14
...
71. Kristijan Koren (Slo/CAN) 6:17
90. Janez Brajkovič (Slo/Astana) 11:44

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.