Brane Oblak ga je videl že 1974

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
V zadnjih tednih je po vaši dnevni sobi odzvanjal glas Roberta Korena s ponavljajočim se: "Hočete, da pripeljemo pokal domov? Ni problema!" In so ga, natančeje pokal je priletel v posebnem letalu.
Oglej si celoten članek
V ponedeljek dopoldan se bo pokal bo mudil v ljubljanskem vodnem mestu Atlantis, kjer bo VIP-sprejem.

V torek bo prav tako v Atlantisu zabavni program potekal vse od 10. do 21. ure - čaka vas igranje namiznega nogometa, streljanje na gol, podpisovanje v knjigo dobrih želja, igranje igre Playstation, plesni program, 3D nogometni kino, fotografiranje z izvirnim FIFA svetovnim pokalom. Skratka - lahko postanete vsaj malo svetovnega prvaka! Prijavite se na www.cocacola.si. Samo do 28. 3. do 24. ure.

Na ogled pa je bil postavljen kar dobesedno na asfaltu brniške pristajalne steze. V 225 dneh bo prepotoval 84 držav in ob tem "napravil" 130.000 kilometrov. Zanimivo je, da se je najbolj zaželena nogometna trofeja na svetu začela pojavljati v današnji vlogi leta 1974. Prvo tekmo na tedanjem SP med Jugoslavijo in Brazilijo - končala se je z 0:0 - pa je odigral tudi Branko Oblak, prvi Slovenec na SP in tudi prvi Slovenec nasploh, ki je videl kipec.

Eden od tistih, ki so bili zaradi obiska najbolj zaželjene torfeje v svetovnem nogometu najbolj ponosni, je predsednik NZS Ivan Simič: "Izjemno smo veseli, da smo z uvrstitvijo na SP del svetovne elite. Prvotno ni bilo načrtovano, da bi trofeja obiskala Slovenijo, a smo to vseeno dosegli z našo vztrajnostjo in pomočjo Coca-Cole. Pozivam čim več navijačev, da obiščejo pokal in tako poudarijo svojo ljubezen do nogometa."

Še nekaj tehničnih podrobnosti: lovorika je sestavljena iz petih kilogramov 18-karatnega zlata (višina 36,5 cm), podstavek (višina 13 cm) pa je iz malahita. Njen avtor je Silvio Gazzaniga, težka pa je 6,175 kg. Pokal predstavlja dve osebi, ki proslavljata športni uspeh - stegujeta roki po Zemlji oziroma jo držita v rokah. Prvi jo je v zrak kot znamenje osvojenega naslova svetovnih prvakov dvignil Franz Beckenbauer, kapetan Zvezne republike Nemčije leta 1974. Predhodnica pokala Fifa Word Cup je bila trofeja Julesa Rimeta, ki pa je, potem ko so Brazilci v Mehiki leta 1970 postali trikratni svetovni prvaki, postala njihova trajna last.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.