Brazilija izločena, Hrvaška v polfinalu po velikem povratku

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Četrtfinalne boje sta odprli Hrvaška in Brazilija. Končalo se je z dramo, po enajstmetrovkah so napredovali Hrvatje.
Oglej si celoten članek

Petkratni svetovni prvaki so v dvoboj s Hrvaško krenili kot veliki favoriti. V osmini finala so prepričljivo premagali Južnokorejce, precej težje delo pa so imeli nogometaši v kockastih dresih, ki so šele po streljanju enajstmetrovk izločili Japonsko.

Brazilci so uvodnih minutah pritisnili proti vratom Hrvaške, na začetku pete minute pa je strel Viniciusa Jr. nenevarno končal v rokah vratarja Dominika Livakovića.

A tudi Hrvatje so prišli do priložnosti, ko je po polprotinapadu z desne strani v kazenski prostor podal Mario Pašalić, do okroglega usnja je prišel Ivan Perišić, a ob pozorni obrambi ni prišel do pravega strela. Seleção je imel v naslednjih minutah kar nekaj težav pri podajah ob agresivnih hrvaških nogometaših.

Vinicius Jr. je po dvajsetih minutah igre prišel do nevarnega strela, ki je bil usmerjen na gol, a je hrvaška obramba uspela poizkus blokirati, v nadaljevanju akcije pa je s samostojnim prodorom poskusil še Neymar, prišel do strela, a je Livaković še enkrat žogo ukrotil brez težav.

V 25. minuti je Danilo dobil rumeni karton, Hrvatje so zahtevali celo rdečega, ko je bil zrušen Josip Juranović. Pet minut kasneje so 'ognjeni' odlično kombinirali do šestnajsterca, nato pa je Perišić visoko streljal preko vrat tekmecev.

Sledile so minute brez pravih priložnosti, v 42. minuti pa so imeli Brazilci na voljo prosti strel precej z leve strani. Neymar je ustrelil, žoga je po dotiku v živem zidu nekoliko spremenila smer, vendar je bil Livaković še enkrat zanesljiv.

Foto: Profimedia Dominik Livaković

Hrvaški čuvaj mreže se je izkazal na začetku drugega polčasa, ko je po podaji z desne v petercu posredoval Joško Gvardiol, žoga se je odbila proti golu, Livaković pa je uspel posredovati z nogo. Kmalu zatem je za nekaj drame poskrbel VAR, ki je pregledoval igro z roko v hrvaškem kazenskem prostoru, a so sodniki nato na olajšanje Hrvatov dosodili prepovedani položaj.

Brazilci so napadali, a so njihovi tekmeci grozili iz protinapadov. V 54. minuti je po hitri akciji Hrvaške Perišić podajal pred gol, kjer pa je bil Pašalić nekoliko prenizek.

Le minuto kasneje je Richarlison v ogenj poslal Neymarja, ta je prišel sam pred Livakovića, a je bil slednji znova prevelika prepreka za ofenzivne igralce Seleçãa. Enako se je zgodilo tudi v 66. minuti, ko se je žoga nekoliko srečno odbila do Lucasa Paquete, Livaković pa je stekel iz gola, zaprl kot in žoga se je od njega odbila v kot.

Deset minut kasneje je hrvaški čuvaj mreže še drugič na tekmi dobil dvoboj iz oči v oči z Neymarjem. Ta je znova vtekel po levi strani šestnajsterca in prejel podajo Richarlisona, tokrat prvi mož hrvaške izbrane vrste pa je z nogami zaustavil strel brazilskega zvezdnika.

Foto: Profimedia Neymar

Livaković je novo obrambo vpisal v 80. minuti, ko je zaustavil strel, ki ga je z roba kazenskega prostor sprožil Paquetá. Dve minuti kasneje je z glavo nenevarno preko gola ustrelil Richarlison.

V 86. minuti je do nevarnega poizkusa prišel tudi Éder Militão, a se je vse skupaj končalo le s kotom. Ob koncu sodniškega dodatka je od daleč ustelil še Antony, a zelo slabo in hrvaški vratar je mirno pobral žogo. Sledila sta podaljška.

V prvem so bili vseskozi pri žogi Brazilci, a do pravih strelov niso prihajali, v 103. minuti pa so še najbolj zapretili Hrvatje. Bruno Petković se je z odličnim preigravanjem otresel dveh Brazilcev, nato pa podal na rob šestnajsterca, kjer je bil sam Marcelo Brozović, a je ta z dobrega položaja streljal visoko preko želenega cilja.

Nato pa je v zadnji minuti podaljška 'udaril' Neymar. Ta je žogo prejel na 25 metrih, izmenjal dvojno podajo s Paqueto, še tretjič na tekmi prišel pred Livakovića, se tokrat ni odločil za strel s prve in vratarja obšel, nato pa okroglo usnje poslal v mrežo. Lepa akcija za vodstvo Brazilije.

Foto: Epa Neymar

V 109. minuti je bil Nikola Vlašić na drugi vratnici prenizek po podaji z desne. Hrvaška je krenila po izenačenje, a pri tem puščala veliko prostora za brazilski protinapad. Vendar so Južnoameričani nekoliko netipično začeli ustavljati igro, z žogo so silili v kot igrišča in poizkušali porabiti čim več časa.

In sledila je kazen. V 117. minuti je po levi strani pobegnil Mislav Oršić, podal na rob šestnajsterca, kjer je do strela prišel Petković. Žoga je na poti do gola zadela Marquinhosa, nekoliko spremenila smer in končala za hrbtom Alissona.

Brazilija je imela še eno priložnost za zmago. Po prostem strelu in gneči v kazenskem prostoru je do neoviranega poizkuasa prišel Casemiro, vendar se je še enkrat več izkazal Livaković.

Sledili so streli z bele pike. Hrvaška je bila pri enajstmetrovkah stoodstna na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, trikrat je napredovala v naslednji krog. V Katarju je z odličnimi obrambami Livakovića na takšen način že zaustavila Japonsko.

Prvi je k žogi pristopil Vlašić in ... zadel po sredini vrat.

Na drugi strani se je znova izkazal Livaković ob strelu Rodryga. Hrvaški vratar na tem SP še ni prejel zadetka z bele pike.

Tudi Lovro Majer je zadel po sreini gola, Alisson se je obakrat vrgel v svojo desno stran.

Casemiro je zadel, Livaković je sicer skočil v pravo smer, a bil tokrat za las prekratek.

Luka Modrić je brazilskega čuvaja mreže poslal v napačno smer.

Pedro je ustrelil po sredini in poslal žogo v mrežo.

Enako uspešen je bil tudi Oršić.

Marquinhos je že moral zadeti. A to mu ni uspelo. Zadel je vratnico. Hrvaška se je uvrstila v polfinale.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:15 9. December 2022.

    Bravo komšije !!!!!! Sem mislil,da bo Brazilija... .V tem trenutku je Hrvaška 1. favorit.S hladno glavo se vse da,vse je …

  • 18:52 9. December 2022.

    Bravo hrvati

  • 18:52 9. December 2022.

    Škoda, pravi Slovenci smo upali na zmago Brazilije.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.