Brazilija "prodala" prvenstvo?

Foto: Žurnal24 Ronaldo Foto: Žurnal24 Ronaldo Fabien Barthez Foto: Žurnal24 Ronaldo Frank Leboeuf Foto: Žurnal24 Ronaldo Junior Baiano Foto: Žurnal24 Ronaldo Bebeto Foto: Žurnal24 Ronaldo Nelson Dida Foto: Žurnal24 Mario Zagallo Ronaldo Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Sepp Blatter Fifa Foto: Žurnal24 Ronaldo se bo z nogometnih zelenic poslovil v reprezentančnem dresu. (Foto: Reut

Your browser doesn’t support HTML5 video

To je bilo njegovo prvenstvo. Edini "pravi" Ronaldo, Luis Nazario de Lima, je Brazilijo zanesljivo vodil v finale. Tam so jih leta 1998 čakali Francozi in jih premagali s 3:0. Ronalda sprva ni bilo niti v postavi ...
Oglej si celoten članek
Podobe Ronalda s pariškega finala si poglejte v GALERIJI in ocenite, ali je to bil pravi Ronaldo ali ne. Lahko si izberete tudi VIDEO.

Kakšna drama se je odvijala 12. julija 1998 na pariškem Saint-Denisu! Težko pričakovani finale med Francijo in Brazilijo je vzbujal domišljijo navijačev od Los Angelesa do Vladivostoka. Toda še pred začetkom tekme šok – Ronalda, daleč najboljšega igralca turnirja, sploh ni bilo v ekipi! Še več – Brazilcev sploh ni bilo na ogrevanje. Ronaldo je kasneje kljub vsemu zaigral, a bil le bleda senca samega sebe. Kaj se je dogajalo tisto usodno noč v Parizu, do danes ostaja neznanka, tu pa je nekaj najbolj znanih teorij zarote ...

Ljudje z Nikeja so bili tam 24 ur na dan, kot da bi bili del tehničnega vodstva. To je velika moč. To je vse, kar lahko rečem.
Edmundo

Edmundo obtožil sponzorje
Preden so Ronalda čudežno vrnili v postavo, naj bi na njegovem mestu od prve minute zaigral Edmundo. Edmundo pravi, da je po klicu na pomoč Roberta Carlosa na lastne oči videl "napad", ki ga je Ronaldo doživel v hotelu. Po tem je prvi brazilski strelec zaspal, kasneje pa so ga hitro odpeljali v bolnišnico na testiranja. Edmundo je v tekmo tako vstopil šele v 75. minuti in kasneje izjavil, da je športni opremljevalec Nike, uradni sponzor brazilske reprezentance, odločilno vplival na Ronaldovo vrnitev v moštvo: "Ljudje z Nikeja so bili tam 24 ur na dan, kot da bi bili del tehničnega vodstva. To je velika moč. To je vse, kar lahko rečem."

Skrivnostni zdravnik
Nekateri igralci trdijo, da je moštveni zdravnik Lidio Toledo začel jokati, ko je prišel v Ronaldovo sobo, medtem ko Toledo to zanika in pravi, da je bil napadalec pri zavesti, ko je prihitel k njemu. Težko je dihal, usta pa mu je oblivala slina. Ronalda naj bi nato poslali v bolnišnico na nevrološka testiranja, zaradi česar so bili vsi prepričani, da v finalu ne bo igral. Testi niso pokazali ničesar, tako da so Toledo, še en (neznani) zdravnik, selektor Mario Zagallo in odločni Ronaldo med seboj odločili, da je pripravljen za igro.

Usodna injekcija
Nekaj let kasneje je eden izmed nogometnih "strokovnjakov" na televiziji kraljeval z novo teorijo. Jorge Kajuru je menil, da je Ronaldo prestrašil alergične reakcije na injekcijo, ki mu jo je zaradi problematičnega kolena dal zdravnik Toledo. Ta teorija se nikoli ni preveč prijela, saj je težko verjeti človeku, ki na televiziji redno benti čez ljudi, ki ga "dobivajo v rit". Bojda.

Teorija zarote v režiji Fife
In zdaj nekaj zares "težkih" obtožb. Na brazilsko televizijsko postajo TV Globo naj bi prispelo elektronsko sporočilo, v katerem piše, da so Brazilci "prodali" naslov svetovnih prvakov Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) za 23 milijonov dolarjev. Tako naj bi carioce pustile zmago Francozom, kar bi razveselilo novega predsednika Fife Seppa Blatterja in pomagalo Francozom preboleti težke socialne probleme, v katerih so se znašli. Fifa je Selecau v zameno obljubila "omehčano" pot do zmage na naslednjem SP (ki so ga osvojili!) in organizacijo turnirja v naslednjem desetletju. Dobili so ga leta 2014 ... Naključje?

Nikejev ultimat
Zaradi hudih obtožb so leta 2000 ustanovili parlamentarno preiskovalno komisijo, katere naloga je bila preiskati pogodbo med brazilsko nogometno zvezo in Nikejem. Ena glavnih tem preiskave naj bi bil vpliv ameriškega opremljevalca na Ronaldov nastop v finalu. Toda kako bi lahko resnici prišli do dna, ko je eden izmed politikov napadalca brez pomisleka vprašal, kdo bi moral pokrivati strelca dveh golov Zinedina Zidana: "Bo to res pomagalo?" mu je odgovoril začudeni Ronaldo. Ne, ni pomagalo.

Zlomljeno srce
Še ena ulična modrost govori o Ronaldovem zlomljenem srcu, ki ga je povzročila njegova takratna izbranka Susana Werner (trenutna žena vratarja Julia Cesarja), saj naj bi ga prevarala z brazilskim televizijskim novinarjem.

Teorija o živčnem zlomu
Pri enem izmed glavnih brazilskih časopisov Folha de S. Paulo so trdili, da je Ronaldo med svetovnim prvenstvom doživel živčni zlom. Že teden pred finalom naj bi zlati brazilski deček kazal znake depresije, ki so vključevali tudi nesrečo s kolesom, pri kateri naj bi se Ronaldo zaletel naravnost v zid. Na predvečer tekme naj bi imel "živčno krizo", reprezentančni zdravnik Toledo je iz njegove sobe prišel objokan, a Ronaldu ni dal zdravil zaradi nevarnosti dopinga.

Folha še trdi, da je tehnični vodja reprezentance Zico nasprotoval Ronaldovemu igranju in da je tih odhod iz hotela, ki je bil v nasprotju z glasnimi odhodi ob zvokih sambe na začetku prvenstva, kazal na spor v reprezentanci. Ena skupina, bojda pod vodstvom kapetana in zdajšnjega selektorja Carlosa Dunge, je igranje Ronalda podpirala, medtem ko je druga, vodil naj bi jo Leonardo, temu nasprotovala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.