Brez dokazov, da je za napadom islamist

Foto: EPA
Foto: EPA
Nemško zvezno tožilstvo je danes sporočilo, da nimajo dokazov, da je prijeti islamist povezan s torkovim napadom na moštveni avtobus Borrussie Dortmunda (BVB).
Oglej si celoten članek

Za 26-letnega Iračana so kljub temu, da ni dokazov o njegovi vpletenosti v napad na nogometaše dortmundske Borussie, zahtevali zaporni nalog, ker je osumljen članstva v skrajni sunitski skupini Islamska država (IS).

Moškega, ki ga je tožilstvo identificiralo kot Abdula Beseta A., so prijeli v sredo v okviru preiskave torkovega napada. Njemu in še enemu osumljencu za napad so preiskali stanovanja. A kot je danes sporočilo tožilstvo, za zdaj nimajo dokazov, da bi bil povezan z napadom.

So pa ugotovili, da je leta 2014 v Iraku postal član IS ter da je poveljeval enoti džihadistov z okoli desetimi borci. "Cilj enote je bilo pripravljanje ugrabitev, umorov in izsiljevanja," je pojasnilo tožilstvo. Marca 2015 je moški prišel v Turčijo, v začetku leta 2016 pa v Nemčijo, kjer je ohranil stike z IS. Tožilstvo je navedlo, da bodo moškega danes privedli pred sodnika, da bodo lahko zanj tudi uradno zahtevali zaporni nalog.

V torkovem napadu na avtobus s tremi eksplozivnimi telesi, ki je bil z ekipo na poti na tekmo četrtfinala lige prvakov v Dortmundu med Borussio in Monacom, sta bila ranjena nogometaš in policist, ki je na motorju spremljal avtobus. Tekma je bila zaradi napada preložena na sredo. Nemške oblasti iz sporočil, ki so jih našli na prizorišču napada, sklepajo, da ima napad islamistično ozadje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.