"Brez lige NLB ne bi bilo uspehov"

Foto: Žurnal24 V finalu lige NLB je Partizan s trojko s polovice premagal Cibono. (Foto: Reuter
Direktor lige NLB Roman Lisac po koncu devete sezone poudarja vse večji pomen lige: "Celo Partizan govori, da brez lige NLB zagotovo ne bi prišel do takšnih uspehov, kot jih žanje v Evroligi."
Oglej si celoten članek
Po nekaj sušnih letih smo imeli v zaključku svoj delež tudi Slovenci, a žal nam je pripadla le stranska vloga, saj je Union Olimpija v Zagrebu izpadla v polfinalu.

Z zmagoslavjem Partizana se je končala deveta sezona košarkarske lige NLB, ki je še bolj učvrstila položaj tega tekmovanja na območju nekdanje skupne države. Regionalno tekmovanje je preraslo v eno najprepoznavnejših ligaških tekmovanj v Evropi, zato ni čudno, da se bo ligi NLB v prihodnji sezoni pridružil še češki prvak iz Nymburka, ki v domačem prvenstvu že šest sezon nima enakovrednega tekmeca. "Naš dobri prijatelj Jiri Zidek, nekdanji igralec lige NBA, nas je lepo prosil, ali se lahko njegova ekipa pridruži ligi NLB. Zato bomo prihodnjo sezono ostali na formatu štirinajstih ekip, tako da bosta Srbija in Hrvaška imeli po štiri predstavnike, Slovenija dva, BiH tudi dva, eno mesto pa bo pripadlo Budućnosti ter novemu članu Nymburku," pravi direktor lige NLB Roman Lisac.

Ob tem se ligi NLB obeta še ena sprememba, ki jo mora konec maja potrditi vodstvo Evrolige, a po besedah predsednika Združenja klubov lige NLB Radovana Lorbka je ta zadnji korak zgolj formalnost. Evroliga bo pred novo sezono pripravila kvalifikacije za dve prosti mesti, med šestnajstimi evropskimi ekipami, ki bodo sodelovale v teh izločilnih bojih, pa bosta tudi dva kluba iz lige NLB – Hemofarm in Budućnost.

Roman Lisac (Foto: ABA)

Liga se je dokončno uveljavila tudi v Srbiji, kjer ji sprva niso bili naklonjeni. "Razmišljanje srbskih klubov se je v zadnjih sezonah popolnoma spremenilo. Zdaj celo Partizan na glas govori, da brez lige NLB zagotovo ne bi prišel do takšnih uspehov, kot jih žanje v Evroligi. Zanje je liga NLB kamenček v mozaiku do uspeha na evropski ravni. Brez lige NLB bi tudi takšen klub, kot je Partizan, izginil z evropskega košarkarskega zemljevida," pravi Lisac.

A medtem ko se nekateri klubi iz lige NLB sončijo v soju slave in dosegajo uspehe na ravni tistih iz nekdanje skupne jugoslovanske lige, žal slovenska košarka iz leta v leto tone globlje. V nekaj letih je Slovenija prišla od štirih predstavnikov na zgolj dva, ob dejstvu, da je v tej sezoni naš drugi udeleženec Helios zasedel zadnje mesto in izgubil pravico nastopa v naslednji sezoni. "To ni nič tragičnega. Helios je pač izgubil pravico nastopa, a za njim bo prišel nov klub, ki bo imel dodaten motiv, da obstane v tej elitni konkurenci. Moja bojazen je le, da ne bo zbral dovolj sredstev za enakovreden boj in da bo, kot temu pravimo, vreča za trening," dodaja Lisac.

Zdaj celo Partizan na glas govori, da brez lige NLB zagotovo ne bi prišel do takšnih uspehov.
Roman Lisac

Denar je pač sveta vladar in temu se ne morejo izogniti niti klubi v ligi NLB. Trije od ustanoviteljev lige, med njimi Union Olimpija, se v zadnjih letih, pa ne zgolj zaradi svetovne gospodarske krize, srečujejo z ogromnimi finančnimi težavami. "Nič ni večno in tudi kriza se bo slej ko prej končala. Upam in verjamem, da bodo ti klubi preživeli, da se bo položaj v teh sredinah izboljšal in da bomo nadaljevali po začrtani poti," pravi Lisac, ki verjame, da bo jubilejna deseta sezona lige NLB najmočnejša doslej.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.